Debian 13'te masaüstü ortamlarının RAM kullanımı

Makaleler
2
Daha fazla  
İki gün önce Debian 13 Trixie çıkış yaptı. Ben de tüm masaüstü ortamlarını deneyip hangi masaüstü ortamının ne kadar bellek kullandığını karşılaştırmak üzere hepsinde tek tek deneme yaptım. Emin olmak için iki kez baştan başlatıp denedim. Ayrıca kurulum sırasında masaüstü ortamına göre indirilen dosya sayısında farklılıklar gözlemledim. Özellikle KDE Plasma diğerlerine kıyasla çok daha fazla dosya indirdi.

MATE: 1185
LXDE: 1207
XFCE: 1224
LXQT: 1257
GNOME: 1385
Cinnamon: 1626
KDE Plasma: 2003

Bu da açılış sonrası kullandıkları bellek miktarları. Tüm ortamlar içinde açık ara en ağırı KDE Plasma. LXDE ise en hafifi. Açıkçası en ağırı GNOME çıkar diye düşünmüştüm ama Cinnamon ile aynı olması şaşırtıcı. KDE Plasma en ağırı olsa da kullanışlılık noktasında en sevdiğim ve bana en çok hitap eden masaüstü ortamı.

LXDE ~814 MB
LXDE.png

MATE ~859 MB
Mate.png

LXQT ~897 MB
LXQt.jpg

XFCE ~935 MB
XFCE.png

GNOME ve Cinnamon ~1.18 GB
GNOME.png Cinnamon.png

KDE Plasma
KDE Plasma.png

Elinize sağlık. Cinnamon bu kadar ağır miydi ya ?
Aslında normal görünüyor. Çok da ağır sayılmaz. Beni daha çok GNOME şaşırttı. Düşündüğümden daha hafif çıktı. Tabi KDE Plasma'ya ağır falan diyoruz da Windows'un yarısının bile altında tüketiyor. Windows 11 ortalama 3.5-4 GB arası tüketim yapıyor. En ağır masaüstü ortamı bile olsa sonuçta Linux olduğu için Windows 11'in yarısı kadar bile tüketim yapmıyor. Ama sağlıklı bir seçim için 2 GB ve altı cihazlar için LXDE, MATE, LXQT ve XFCE en doğru seçenekler. Cinnamon, GNOME ve KDE Plasma için ise en az 4 GB gerekiyor. Tabi işlemcinin de az biraz iyi olması lazım.

Aslında normal görünüyor. Çok da ağır sayılmaz. Beni daha çok GNOME şaşırttı. Düşündüğümden daha hafif çıktı. Tabi KDE Plasma'ya ağır falan diyoruz da Windows'un yarısının bile altında tüketiyor. Windows 11 ortalama 3.5-4 GB arası tüketim yapıyor. En ağır masaüstü ortamı bile olsa sonuçta Linux olduğu için Windows 11'in yarısı kadar bile tüketim yapmıyor. Ama sağlıklı bir seçim için 2 GB ve altı cihazlar için LXDE, MATE, LXQT ve XFCE en doğru seçenekler. Cinnamon, GNOME ve KDE Plasma için ise en az 4 GB gerekiyor. Tabi işlemcinin de az biraz iyi olması lazım.
Gnome kullanabilir hale getirirken kurulan extensionlar tweakler kdeden bile daha ağır hale getirecektir bence vannila olduğu için böyle çıksa gerek.

Bence şaşırtıcı olan GNOME veya Cinnamon değil de, lxqt neden o kadar çok kullanıyor? Alpine Linux'a lxqt kurduğum zaman boşta 400 MB'ı geçerse ne oluyor diye şaşırırım.
1754947238990.png
Ve hatta girdi cevabında ki plasma neden o kadar yüksek?

Ve "ağır" olmasını nasıl ölçtüğünüz bence daha önemli, evet Memory kullanımı önemli ama VRAM tüketimi bence daha göz önünde bulundurulmalı. Çoğu durumda VRAM kullanımı daha kısıtlayıcı olabilir.
Bellek için swap, zram gibi çözümler ile idare edebiliriz ama VRAM burada telafi edilebilir değil.

Gnome kullanabilir hale getirirken kurulan extensionlar tweakler kdeden bile daha ağır hale getirecektir bence vannila olduğu için böyle çıksa gerek.
Kullanılabilir sizin için ne çok önemli, çok basit 3-4 eklenti ile gnome kullanması çok rahat bir hale gelir mesela. Ama tabii ki bence.
yada

ve bu üç eklenti olmadan gnome kullanılmıyor bence de.

Bu arada cinnamon tabii ki bana da yüksek geliyor rakiplerine kıyasla gerçekten fazla. Diğerleri varken kullanmam.

Gnome ve kde yüksek kullanımlarını güzel görünmek ile telafi edebiliyor. Cinnamon hem çirkin hemde yüksek kullanım ile geliyor lose lose durumu.

GNOME ve KDE yüksek kullanımlarını güzel görünmek ile telafi edebiliyor. Cinnamon hem çirkin hem de yüksek kullanım ile geliyor lose lose durumu.
Ben yargıyı iyi/kötü gözükmek ile koymazdım. Aradaki fark özellik desteği ile başlıyor.
Cinnamon kişiselleştirme anlamında GNOME ve Plasma ile yarışamaz, tabii ki GNOME'da Plasma ile yarışamaz. Gnome'un eklenti desteği gayet iyidir.
Veya gelişmiş touchpad Gesture'ları yine çok kısıtlıdır. Plasma ve GNOME'da sonuna kadar kullanabilirsin.

Ben yargıyı iyi/kötü gözükmek ile koymazdım. Aradaki fark özellik desteği ile başlıyor.
Cinnamon kişiselleştirme anlamında GNOME ve Plasma ile yarışamaz, tabii ki GNOME'da Plasma ile yarışamaz. Gnome'un eklenti desteği gayet iyidir.
Veya gelişmiş touchpad Gesture'ları yine çok kısıtlıdır. Plasma ve GNOME'da sonuna kadar kullanabilirsin.
Deepin desktop kullanıp özelleştirebilen görmedim ama dehşet güzel bir masaüstü sunuyor insana o bile son kullanıcıyı etkiliyor bence.

Bence şaşırtıcı olan GNOME veya Cinnamon değil de, lxqt neden o kadar çok kullanıyor? Alpine Linux'a lxqt kurduğum zaman boşta 400 MB'ı geçerse ne oluyor diye şaşırırım.
Ve hatta girdi cevabında ki plasma neden o kadar yüksek?

Ve "ağır" olmasını nasıl ölçtüğünüz bence daha önemli, evet Memory kullanımı önemli ama VRAM tüketimi bence daha göz önünde bulundurulmalı. Çoğu durumda VRAM kullanımı daha kısıtlayıcı olabilir.
Bellek için swap, zram gibi çözümler ile idare edebiliriz ama VRAM burada telafi edilebilir değil.
Belki bu sadece DE ile alakalı değildir. Acaba Debian'ın bunda bir etkisi olabilir mi?

Technopat Haberler

Geri
Yukarı