Debian netinst nasıl kurulur?

Equest

Decapat
Daha fazla  
Debian Netinst nasıl kurulur bilmeden bu işe kalkıştım ve masaüstü ortamı bile kuramadım. Araştırdım ama elle tutulur bir şey bulamadım. Yardım edebilir misiniz?

İzlediğim bazı videolarda masaüstü seçme yeri var ama bende sadece terminal benzeri birşey. (belirtmek istedim)

Son düzenleme:
Debian Live ISO

Belirttiğim link üzerinden kurulum yapmanızı öneririm.
Sistemi canlı olarak test edebilir grafik arayüzü ile kurulum yapabilirsiniz.
Masaüstü ortamı olarak bazı seçenekler de mevcut.

Öncelikle depoları ayarlamanız gerekli, saf Debian'da birçok şey ayarlı olarak gelmez görsel kurulum sihirbazını kullansanız bile. su komutuyla root yetkilerini alınmalı(root şifresi belirlediyseniz sudo kullanamazsınız, elle ayarlanmalı.). Ardından nano /etc/apt/sources.list kısmıyla metin düzenleyicisi açılmalı. Bu kısımda oradaki linklerin sonuna main contrib non-free eklenmeli.

1.png

Linklerin resimdeki gibi olması gerekir. Bu eklemeyi yapmazsanız Steam gibi sahipli yazılımlara ve sürücülere, kendisi özgür yazılım olup içerisinde zorunlu sebeplerden sahipli yazılım bulunduran paketleri yükleyemezsiniz. Sid kısmı sizde bullseye olması lazım, o kısmı değiştirmeyin. Alttaki iki depoyu ben kendim ekledim, o depolarla işiniz yok. CTRL + O yapıp dosyayı kaydedin. Dosya kaydedildiyse üstteki beyaz kısmında *(yıldız) simgesinin kaybolması gerekli.

Bunu yaptıktan sonra dpkg --add-architecture i386 yazarak 32 bit desteğini sisteme eklemelisiniz. Birçok paketin hala 64 bit sürümü yok, eklemezseniz birçok uygulamaya erişemezsiniz.

Bunları yaptıktan sonra apt update yazarak depoları güncelleyin. Daha sonrasında ise masaüstü ortamı ve giriş yöneticisi kurabilirsiniz. İdareten LightDM ve Cinnamon tavsiye ederim. apt install cinnamon lightdm yazarak kurabilirsiniz. Çok fazla bağımlılık indirecek çünkü sistemde gereken bağımlılıkların hiçbiri olmayacak.

Kurulum bittiğinde systemctl restart lightdm yazarak veya bilgisayarı yeniden başlatarak grafik arayüze erişebilirsiniz.

Bu hocam sayesinde kurdum. Masaustu geldikten sonraki 1-2 ayari daha gosteriyor. Kurarken intenet kablosu takili kalsin.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı