Debian vs Windows

• Konuyu başlatan Silinen üye 106715
  • Başlangıç Tarihi
S

Silinen üye 106715

Ziyaretçi
Bugün Debian kurulumunu yapmış bulunmaktayım. Çok fazla deneyimleyemedim fakat görebildiklerimden bahsedeceğim.
Açılma hızı Windows'tan kat kat hızlı.
Mağaza uygulamaları dışında uygulama yüklemek isterseniz biraz zorlanabilirsiniz.
Uygulama çeşitliliği Windows'a göre bayağı az.
Menüsü gerçekten çok hoş.
Masaüstüne simge eklenmiyor veya ben keşfedemedim.
Oyun oynamak istiyorsanız sıkıntı yaşayabilirsiniz.
Şimdilik farkettiğim farkları bunlar. Yanlışlarım olursa veya eklemek istedikleriniz olursa lütfen yorumlarda belirtin.

Uzun süre Windows kullandıktan sonra Linux'a geçiş yapınca sanki başka bir evrende başka bir gezegene geçmiş gibi olmuştu benim için. Bunu deneyimlemek güzel. Lakin işimden dolayı zaman bilgisayarıma zaman ayıramıyorum. En kısa zamanda kendi ofisimde tekrar o tadı alacağım.
Edit: Bende Debian'ı tatmıştım. Seçiminiz güzel. Hiç tecrübe edinemedim ama Arch Linux ve Parrot gibi diğer işletim sistemlerinide tatmanızı tavsiye ederim.

Giriş seviyesi Linux kullanıcısı Arch Linux kurmakta bi' hayli zorlanır, Manjaro deneyebilir. Debian gibi taban bir dağıtım yerine Debian'dan doğmuş daha giriş seviyesi kullanıcı dostu dağıtımları denemeniz sizin için daha iyi olur. Örnek vermek gerekirse Linux Mint, Ubuntu, ElementaryOS vb. Bu örnekleri çoğaltmak mümkün, DistroWatch üzerinden daha fazla bilgi edinebilirsin.

Soyle karsilastirmalar yaparken hangi DE ile birlikte kullandiginizi da yazin. Tek basina Debian bir sey ifade etmiyor. Sizin aslinda "Menusu cok guzel" diye karsilastirdiginiz sey Debian'a ait degil, kullandiginiz DE'ye ait.

Debian'in en onemli olayi, saglam olmasidir. Stabiliteden bahsediyorum. Burada bahsettigim stabilite, teknoloji ozurlu Apple kullanicilarinin agzindan duydugunuz stabilite ile ayni sey degil. Debian'a ait her paket, en stabil olan versiyona gore belirlenir ve cok saglam test protokollerine tabi tutulur. Ancak o zaman Debian'in stable surumunde yer almaya hak kazanir. Eger sacma sapan bir sey yapmadiysaniz, Debian'in stable surumunu kiramazsiniz. Bu sebeple server'lar icin bicilmis kaftandir.
Ayrica yine bu sebepten dolayi, pek cok farkli linux Distrosu Debian uzerine kuruludur. Oyle ki, paket yukleyici icin hazirlanan dosyalarin formati Debian tabanli her distro icin .deb 'dir.

Ama her stabil distro da oldugu gibi Debian'in da en buyuk sorunu guncellemedir. Guncellemeler stabilitenin dusmanidir. ( Calisiyorsa kurcalama prensibi ) O sebeple en guncel Thunderbird versiyonu Debian stable icinde yer almiyor olabilir, cunku gelistirenler sistem stabilitesini goz ederler, en guncel, en yeni ozellik aramazlar.

Debian en eski Linux distrolarindan biridir, 90 li yillarin basinda yapildi. Ilk kuran insanin soyadini hatirlamiyorum ama adi Ian. Kiz arkadasinin adi Debra. Debian ismi de burdan geliyor. Deb(ra)Ian.

Not: Az once arastirdim, Ian Murdock mus adamin adi. Kiz arkadasiyla evlenmisler daha sonra ama 2008 de bosanmislar. Ironik iste, kiz arkadasinin dovmesini falan bu yuzden yaptirmayacaksin.

Debian yerine PopOS kullanmanı öneririm driver ve gerekli paketlerin kurulmuş gelmesi açısından daha rahat.Ayrıcı AMD ve NVDIA için ayrı kurulum ISOları var.
Windows dışında bir hafta kadar keyifli oluyor, sonrasında inkar süreci ve bir sonraki adımda koşarak uzaklaşma oluyor genelde. Maalesef ki sıradan bir kullanıcı için yeterli değil.
Ubuntu 4.04 den beri Linux kullanıyorum evimde 3-4 tane bilgisyar ve sadece 1 tanesinde Windows kurulu fakat oda Dual BOOT. Bu sıralar Manjaro kullanıyorum fakat bence herkez Linux kullanabilir Bir bilgisyarda yapılacak her iş işin Open Source alternafit mevcut.
Video düzenleme : KdenLive, Shotcut
Resim düzenleme : Gimp, Krita
Torrent : Transmission
Video :VLC
Gibi örnekler mevcut. Ben Photosoptan vazgeçmem yada başka bir Windows programından diyenler için de WINE veya KVM sistemler mevcut yanlızca ilk kurulumunda biraz daha uğraşıyorsunuz.

Son düzenleme:
Ben de bu aralar Windows dışı sistemleri kurcalamaya başladım. İlk olarak Hackintosh denedim fakat kurması ve sistemi stabil hale getirmesi beni çok yordu. Sonrasında Deepin, ElementaryOS ve Linux Mint Cinnamon kurdum. Hepsi de güzel bana kalırsa. Keşke Windows kadar geniş program desteği olsa.

Çok merak ediyorum hangi programı aradın da bulamadın ? Yani Windows stordaki uygulamalar geliyor bir tek alıma. Geri kalan uygulamaları WINE ile çalıştırmak mümkün. Oyunlarda ise Linux desteği olmayanları Proton ile çalıştırmak mümkün. Tek istisna Anti hile ve kopya korumalı oyunlar. Örnek: PUBG sebep BattleEye; Denuvo korumalı oyunlar.

Windows dışında bir hafta kadar keyifli oluyor, sonrasında inkar süreci ve bir sonraki adımda koşarak uzaklaşma oluyor genelde. Maalesef ki sıradan bir kullanıcı için yeterli değil.

Aynisi bende Windows kullanirken oluyor. Oyun oynuyorsam severek kullaniyorum, cunku isletim sisteminin sacmaliklariyla ugrasmak zorunda kalmiyorum. Ama is yapiyorsam beni cildirtiyor Windows. File Explorer'in yavas acilmasi, kafasina gore update yapmasi, arka plandaki sacma servisler vs beni yavaslatiyor.

660 gundur acik duran Linux bilgisayarim var. Tik yok makinede.

Linux'un kotu tarafi driver. Eger grafikersen ve guzel bir grafik tablet aldiysan kendine Windows kullanacaksin. Driver gelistiren her firma bunu once Windows uzerinde test ediyor. En guncel surumler hep once Windows icin yapiliyor.

Ama benim gibi yazilim gelistiriyorsan, tek ihtiyacin olan sey saglam bir CPU-RAM-Disk uclusuyse Windows sadece yavaslatiyor. Kafasina gore disk kullanir. OneDrive, Edge, Internet Explorer gibi senin olmasini istemeyebilecegin seyleri sana sormadan yukler. Berbat bir "Search" sistemi var. Windows'u adam etmek icin bir suru ivir zivir yuklemek gerekiyor. Cogu Linux distrosunu out-of-the-box kullanabiliyorsun.

Registry gibi sacmalik da cabasi. Cidden su Windows Registry sistemini kim dusunduyse duzenli olarak kufur yiyor benden.

Bence Windows kullanmanin tek kabul edilebilir sebebi oyun ya da kullandigin programlarin alternatifinin olmayisi. Diger turlu MacOS ya da Linux daha avantajli.

Son düzenleme:
Konu sahibi Gnome masaüstü ile kurulum yapmış. Masaüstüne kısayol değil, varsayılan olarak solda gelen kenar çubuğuna kısayol ekleniyor. Bu masaüstü en stabil tercihlerden biridir. Memnun kalmazsanız başka masaüstleri tercih edebilirsiniz: KDE, DDE, Cinnamon, XFCE, LXDE falan...

Saf Debian ile Linux oyunları dışında oyun oynamak için biraz deneyimli olmak gerekiyor. Önceliğiniz oyunsa Debian'a dayalı daha kolay dağıtımları denemenizi öneririm: Linux Mint, Deepin, MX Linux, ElementaryOS, Ubuntu gibi...
Yukarda @Evosis arkadaşın belirttiği AMD veya Nvidia seçimli ISO dosyası sunan dağıtım da tercih edilebilir.

Linux depolarında (saf Debian için ek depo eklemek lazım) epey oyun var. Onları keşfetmek lazım. Steam üzerinde de Linux destekli oyunları görebiliyorsunuz. Onları da tercih edebilirsiniz.

Playonlinux uygulamasını kurup Windows oyunlarını da deneyebilirsiniz. Eğer bu Windows oyun ve uygulamalarından hem 32 bit hem de 64 bit olanlar varsa Playonlinux içinde Wine'ı hem 32 bit hem de 64 bit olarak kurun. Sonra kurmaya çalıştığınız oyun ve uygulamaların bağımlılıklarını da kuracaktır. Büyük oranda başarılı oluyor bu konuda.

Bu arada Linux çok büyük bir gezegen ve Debian da çok büyük bir ana dağıtım ama başka büyük ana dağıtımlar da var tabi ki. Arch, Red Hat, Slackware, Gentoo, Suse, Mandriva falan... Ve Debian'ı bu ana dağıtımlarla karşılaştırmak doğru olur. Ama "Debian vs Windows" şeklinde başlık açmak bence yanlış. "Linux vs Windows" olabilir.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…