Debian vs Windows

• Konuyu başlatan Silinen üye 106715
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 26
  • Görüntüleme 4.648
@bitwise Kullanıcıya göre değişiyor işte. Oyun oynandığı anda, Windows vurup kırıyor etrafı. Belirli programların desteği ve önceliği sebebi de yine bir balyoz gibi iniyor. Bu sebeple de gündelik kullanıcı açısından Windows çok önde. Ben Linux dağıtımlarını severim, eğlenceli ama dediğim aşamaları yaşıyorum her seferinde. Heves, inkar ve tıpış tıpış geri dönüş oldu hepsinde.

@bitwise Kullanıcıya göre değişiyor işte. Oyun oynandığı anda, Windows vurup kırıyor etrafı. Belirli programların desteği ve önceliği sebebi de yine bir balyoz gibi iniyor. Bu sebeple de gündelik kullanıcı açısından Windows çok önde. Ben Linux dağıtımlarını severim, eğlenceli ama dediğim aşamaları yaşıyorum her seferinde. Heves, inkar ve tıpış tıpış geri dönüş oldu hepsinde.

Evet haklisin, oyun ve program cesitliligi konusunda Windows, Linux ve MacOS in fersah fersah otesinde. ( Virus cesitliligi konusunda da ayni sekilde tabi )

Esas profesyonel Windows kullanicilari, kullandiklari programlar ya da yaptiklari isler sebebiyle Windows tercih ediyorlar. Gundelik kullanici eger oyun oynamiyorsa aslinda Linux daha basit ve kullanisli olabilir. Bir de Linux tarafinda bir basibozukluk var ( dogal olarak ), bir sirket tarafindan yonetilmedigi icin herkes kafasina gore bir seyler gelistiriyor. Standart degil. Siradan bilgisayar kullanicisi Windows'da kendini evinde hissediyor. Biliyor neyin nerede oldugunu. Masaustunde "Bilgisayarim" olmazsa kullanamayan insanlar var bilgisayari.

Ayrica Linux de, isletim sistemiyle ve Kernel ile dogrudan etkilesim halindesin. Ne bileyim terminal acarsin bir seyler yazarsin, Linux kullanicisi bunu eninde sonunda yapmak zorunda kalir. Windows'u bir defa bile cmd acmadan kullanabilirsin. Cok guzel izole etmisler teknik tarafi son kullanicidan. Boylece arkada ne dondugunu bilmeden isini halledebiliyorsun. Ama ben bilgisayarimda neler donuyor bilmek istiyorum dersen bu sefer Windows'un sacma sapan arayuzleriyle ugrasmak zorunda kaliyorsun.

Soyle karsilastirmalar yaparken hangi DE ile birlikte kullandiginizi da yazin. Tek basina Debian bir sey ifade etmiyor. Sizin aslinda "Menusu cok guzel" diye karsilastirdiginiz sey Debian'a ait degil, kullandiginiz DE'ye ait.

Debian'in en onemli olayi, saglam olmasidir. Stabiliteden bahsediyorum. Burada bahsettigim stabilite, teknoloji ozurlu Apple kullanicilarinin agzindan duydugunuz stabilite ile ayni sey degil. Debian'a ait her paket, en stabil olan versiyona gore belirlenir ve cok saglam test protokollerine tabi tutulur. Ancak o zaman Debian'in stable surumunde yer almaya hak kazanir. Eger sacma sapan bir sey yapmadiysaniz, Debian'in stable surumunu kiramazsiniz. Bu sebeple server'lar icin bicilmis kaftandir.
Ayrica yine bu sebepten dolayi, pek cok farkli linux Distrosu Debian uzerine kuruludur. Oyle ki, paket yukleyici icin hazirlanan dosyalarin formati Debian tabanli her distro icin .deb 'dir.

Ama her stabil distro da oldugu gibi Debian'in da en buyuk sorunu guncellemedir. Guncellemeler stabilitenin dusmanidir. ( Calisiyorsa kurcalama prensibi ) O sebeple en guncel Thunderbird versiyonu Debian stable icinde yer almiyor olabilir, cunku gelistirenler sistem stabilitesini goz ederler, en guncel, en yeni ozellik aramazlar.

Debian en eski Linux distrolarindan biridir, 90 li yillarin basinda yapildi. Ilk kuran insanin soyadini hatirlamiyorum ama adi Ian. Kiz arkadasinin adi Debra. Debian ismi de burdan geliyor. Deb(ra)Ian.

Not: Az once arastirdim, Ian Murdock mus adamin adi. Kiz arkadasiyla evlenmisler daha sonra ama 2008 de bosanmislar. Ironik iste, kiz arkadasinin dovmesini falan bu yuzden yaptirmayacaksin.
Yazmayı unutmuşum hocam. Debian 10 Buster sürümünü kullanıyorum.
Konu sahibi Gnome masaüstü ile kurulum yapmış. Masaüstüne kısayol değil, varsayılan olarak solda gelen kenar çubuğuna kısayol ekleniyor. Bu masaüstü en stabil tercihlerden biridir. Memnun kalmazsanız başka masaüstleri tercih edebilirsiniz: KDE, DDE, Cinnamon, XFCE, LXDE falan...

Saf Debian ile Linux oyunları dışında oyun oynamak için biraz deneyimli olmak gerekiyor. Önceliğiniz oyunsa Debian'a dayalı daha kolay dağıtımları denemenizi öneririm: Linux Mint, Deepin, MX Linux, ElementaryOS, Ubuntu gibi...
Yukarda @Evosis arkadaşın belirttiği AMD veya Nvidia seçimli ISO dosyası sunan dağıtım da tercih edilebilir.

Linux depolarında (saf Debian için ek depo eklemek lazım) epey oyun var. Onları keşfetmek lazım. Steam üzerinde de Linux destekli oyunları görebiliyorsunuz. Onları da tercih edebilirsiniz.

Playonlinux uygulamasını kurup Windows oyunlarını da deneyebilirsiniz. Eğer bu Windows oyun ve uygulamalarından hem 32 bit hem de 64 bit olanlar varsa Playonlinux içinde Wine'ı hem 32 bit hem de 64 bit olarak kurun. Sonra kurmaya çalıştığınız oyun ve uygulamaların bağımlılıklarını da kuracaktır. Büyük oranda başarılı oluyor bu konuda.

Bu arada Linux çok büyük bir gezegen ve Debian da çok büyük bir ana dağıtım ama başka büyük ana dağıtımlar da var tabi ki. Arch, Red Hat, Slackware, Gentoo, Suse, Mandriva falan... Ve Debian'ı bu ana dağıtımlarla karşılaştırmak doğru olur. Ama "Debian vs Windows" şeklinde başlık açmak bence yanlış. "Linux vs Windows" olabilir.
Hocam kurulum yaparken KDE Plasma'yı seçmiştim.
Debian yerine PopOS kullanmanı öneririm driver ve gerekli paketlerin kurulmuş gelmesi açısından daha rahat.Ayrıcı AMD ve NVDIA için ayrı kurulum ISOları var.

Ubuntu 4.04 den beri Linux kullanıyorum evimde 3-4 tane bilgisyar ve sadece 1 tanesinde Windows kurulu fakat oda Dual BOOT. Bu sıralar Manjaro kullanıyorum fakat bence herkez Linux kullanabilir Bir bilgisyarda yapılacak her iş işin Open Source alternafit mevcut.
Video düzenleme : KdenLive, Shotcut
Resim düzenleme : Gimp, Krita
Torrent : Transmission
Video :VLC
Gibi örnekler mevcut. Ben Photosoptan vazgeçmem yada başka bir Windows programından diyenler için de WINE veya KVM sistemler mevcut yanlızca ilk kurulumunda biraz daha uğraşıyorsunuz.
Manjaro'ya geçmeyi düşünüyorum. Masaüstünü Wİndows yapabilmem için GNOME ile mi kurmam gerekir?

@bitwise CMD açmadan kullanan büyük çoğunluk var gerçekten. Güzel bir yalıtım, basitleştirme mevcut, bir tür başarı bu aslında. Linux üzerinde komut satırı mecburen açılıyor. Ben Adobe programlarını ve oyunları bırakamıyorum mecburen, haliyle de Linux yalan oluyor benim için. Maddi olarak sorun olmasa, MacOS üzerinden işimi devam ettirebilirim, en azından stabillik karşısında bazı oyunları feda edebilirim. Büyük ölçekli bir projenin patlamasını çok iyi deneyimledim, sabahlara kadar tekrar tekrar uğraştım. Ama Linux ne oyun, ne de program konusunda göz kırpamıyor, biraz niş bir sistem. Zevkli mi, evet. Kararlı mı, evet. Yaygın mı, hayır. Yaygınlık ve programlar konusunda kısır döngüde maalesef. Kullanıcı az diye programlar çıkmıyor, program yok diye de kullanıcı tercih etmiyor. Keşke, keşke yaygınlaşabilse. Arkasında sağlam bir ekonomik güç olmadan o iş zor. O durumda da mantığına ters düşüyor. Acıyorum, içtenlikle hem de. :(

@bitwise CMD açmadan kullanan büyük çoğunluk var gerçekten. Güzel bir yalıtım, basitleştirme mevcut, bir tür başarı bu aslında. Linux üzerinde komut satırı mecburen açılıyor. Ben Adobe programlarını ve oyunları bırakamıyorum mecburen, haliyle de Linux yalan oluyor benim için. Maddi olarak sorun olmasa, MacOS üzerinden işimi devam ettirebilirim, en azından stabillik karşısında bazı oyunları feda edebilirim. Büyük ölçekli bir projenin patlamasını çok iyi deneyimledim, sabahlara kadar tekrar tekrar uğraştım. Ama Linux ne oyun, ne de program konusunda göz kırpamıyor, biraz niş bir sistem. Zevkli mi, evet. Kararlı mı, evet. Yaygın mı, hayır. Yaygınlık ve programlar konusunda kısır döngüde maalesef. Kullanıcı az diye programlar çıkmıyor, program yok diye de kullanıcı tercih etmiyor. Keşke, keşke yaygınlaşabilse. Arkasında sağlam bir ekonomik güç olmadan o iş zor. O durumda da mantığına ters düşüyor. Acıyorum, içtenlikle hem de. :(

Evet, senin gibi bir kullanici profili icin Windows en iyisi. Zaten isletim sistemlerini isimizi kolaylastirsin diye kullaniyoruz. Arac yani hepsi. Kimisi sirf "Linux kullaniyorum" demek icin kullaniyor. O da bu islerden para kazanmaya baslayip da senin de dedigin gibi proje elinde patlayinca yalan oluyor.

Yazilim gelistirme konusunda da Linux bence en stabil secimlerden birisi. Yazdigin kod zaten Linux serverlarda calisacaksa, kullandigin programlar zaten tum isletim sistemlerinde standart ise o halde Windows sadece hamallik oluyor. Ben Windows'un dosya ismi limitasyonu yuzunden patlayan projemi Linux'e port etmek icin gunlerce ugrastigimi biliyorum. ( 260 karakterden uzun dosya ismi kabul etmiyor Windows, Linux de boyle bir limit yok )

Evet, senin gibi bir kullanici profili icin Windows en iyisi. Zaten isletim sistemlerini isimizi kolaylastirsin diye kullaniyoruz. Arac yani hepsi. Kimisi sirf "Linux kullaniyorum" demek icin kullaniyor. O da bu islerden para kazanmaya baslayip da senin de dedigin gibi proje elinde patlayinca yalan oluyor.

Yazilim gelistirme konusunda da Linux bence en stabil secimlerden birisi. Yazdigin kod zaten Linux serverlarda calisacaksa, kullandigin programlar zaten tum isletim sistemlerinde standart ise o halde Windows sadece hamallik oluyor. Ben Windows'un dosya ismi limitasyonu yuzunden patlayan projemi Linux'e port etmek icin gunlerce ugrastigimi biliyorum. ( 260 karakterden uzun dosya ismi kabul etmiyor Windows, Linux de boyle bir limit yok )
260 karakter nasıl bir dosya ismi ya ? Sen dosyanın içindekileri adına yazmışsın bence dosyaya gerek kalmamış :D

Yazmayı unutmuşum hocam. Debian 10 Buster sürümünü kullanıyorum.

Hocam kurulum yaparken KDE Plasma'yı seçmiştim.

Manjaro'ya geçmeyi düşünüyorum. Masaüstünü Wİndows yapabilmem için GNOME ile mi kurmam gerekir?
Yani Manjaro kurmak istersen KDE öneririm hem Windowsa baya yakın bir deneyim sunuyor.

Fakat kurarken mutlak Swap disk bölümü oluştur yoksa sistem stabil olmuyor. AMD ekran kartı kullanıyorsan kernel 4.19 da kal şimdilik Kernel 5 AMD için FreeSnyc getirsede arayüzde çok çökmelere neden oluyor. Bir sorunun olursa seve seve yardım ederim.

Dosya Ekleri

• Screenshot_20190712_132341.jpeg
    Screenshot_20190712_132341.jpeg
    148,8 KB · Görüntüleme: 84
Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı