Debriyaja nasıl aşina olunur?

Kavrama arabadan arabaya değişir kimi arabanın debirajı yukarıdan kimisinin debirajı alttan kavrar araca bindiğinizde kalkışta kavrama ayarını siz anlayacaksınız buradan ezberden anlatılacak iş değildir.
Anladım hocam teşekkürler.

Hocalar sınavda kendinizin alıştığı bir şeyi değil kendi öğrettikleri bir şeyi uygulamanız için kullanmamanızı söylüyor. Bunu kafanızda aşabilir iseniz sınavda hocanın dediklerini uygulayarak çok rahat geçebilirsiniz ama normal sürücüler için alışıldık bazı şeyler sizi izleyen kişiler için doğru olmadığından uyarıp hatta ters biriyse bırakabiliyorlar. Direksiyon dersiniz yeni başlamış zamanla kafanızda oturtacağınızdan emin olun ve kendinize güvenin.
Teşekkürler tavsiyen için,umarım başarılı olur güncelleme koyarım konuya.
 
Debriyajı tam bırakmadan gaza basarsam problem olur mu? Ne zaman bırakmam gerektiğini kavrayamadım şu an.

Kavrama noktası denilen bir kavram var debriyajda. Genelde debriyajın yarısından sonra kendini belli eder. Ayağını kavrama noktasında tuttuğunda aracın azar azar hareket ettiğini göreceksin sonra hafif gaza bastınmı araç yürümeye başlar.
 
Kavrama noktası denilen bir kavram var debriyajda. Genelde debriyajın yarısından sonra kendini belli eder. Ayağını kavrama noktasında tuttuğunda aracın azar azar hareket ettiğini göreceksin sonra hafif gaza bastınmı araç yürümeye başlar.
Peki fren yaparken debriyaj fren değilde direkt frene bassam araba stop eder mi? Veya frenden sonra debriyaja bassam ne olur?
 
Peki fren yaparken debriyaj fren değil de direkt frene bassam araba stop eder mi? Veya frenden sonra debriyaja bassam ne olur?

Devir çok düşerse bir noktada araba titreşmeye/silkelenmeye/sallamaya başlar, bu ben stop edeceğim demektir. Fren yapıp hızına göre eğer çok yavaşlamışsan debriyaja basabilirsin eğer çok yavaşlamamış ve vitesin de düştüğün hızı kaldırıyorsa debriyaja basmana gerek kalmaz.
 
Peki fren yaparken debriyaj fren değil de direkt frene bassam araba stop eder mi? Veya frenden sonra debriyaja bassam ne olur?

Bir trafik ışığına yakalandığını farz edelim tabii önce vites 1'e kadar düşüyorsun sonra arabayı iyice yavaşlatmak için frene biraz basıyorsun araba 5 km/h altında yani çok yavaşladığı zaman önce biraz fren sonra debriyaja hafif hafif tamamen basıyorsun ve normal stop etmeden durursun. Veya yüksek viteslerde normal bir şekilde giderken frenlemek istiyorsan sadece fren basabilirsin o hızlarda debriyajı sadece vites düsürmek için kullanırsın. Sana en iyi tavsiyem güvenli bir alanda arabayı sürmendir zaman geçtikçe sanki elin kolunmuş gibi hızlıca aşina olursun. Sen bir arabayı kavrayabildikten sonra başka arabalarda biraz farklılık gösterebilir fakat aynı temelden gittiğin için onu da çözersin. Sizin sorduğunuz soru duruma göre değişiklik gösterebileceği için en iyi şekilde anlamanız için örneklendirerek yazdım.
 
Debriyajı tam bırakmadan gaza basarsam problem olur mu? Ne zaman bırakmam gerektiğini kavrayamadım şuan.
Hocam arac biraz eski model ise gaza basarak kaldirmaniz daha iyi olur. Yeni modellerde ise isterseniz duz yolda basmasaniz da araba kendini atar, stop etme ihtimaline karsi yokuslarda basmanizi tavsiye ederim. Dikkat ederseniz yillarin soforleri hep hafif gaz vererek kaldirirlar arabayi yokuslarda da bas cek bas cek yapanlar var ya da deviri cok yuksekte tutanlar var. Debriyaja alismak bence hem biraz dogustan geliyor hem de arabadan arabaya degisiyor tamamen pratik yaptiginizda alisacaginizi dusunuyorum. Ama 20 yildir araba kullanip hala alisamayanlar da var :) dogustan derken bundan bahsettim. Hayatinizda ilk defa surucu kursunda araba kullaniyorsaniz alisamadiginizi dusunmeniz gayet normal. Arkadaslarin da dedigi gibi debriyaj tam kavrama noktasina gelirken gaza basabilirsiniz bosverin araba biraz bagirsin, genelde surucu kurslarindaki arabalarin cekisi baya kotu olur.

Hocam arac biraz eski model ise daha iyi olur. Yeni modellerde ise yokuslarda basmanizi tavsiye ederim. Dikkat ederseniz yillarin soforleri hep hafif gaz vererek kaldirirlar arabayi yokuslarda da bas cek bas cek yapanlar var ya da deviri cok yuksekte tutanlar var. Debriyaja alismak bence hem biraz dogustan geliyor hem de arabadan arabaya degisiyor tamamen pratik yaptiginizda alisacaginizi dusunuyorum. Ama 20 yildir araba kullanip hala alisamayanlar da var :) dogustan derken bundan bahsettim. Hayatinizda ilk defa surucu kursunda araba kullaniyorsaniz alisamadiginizi dusunmeniz gayet normal.
Ayrica araci stop ettirme ihtimalinize karsilik eliniz el freninde dursun yokusta arac stop ettiginde frenininiz siserse tutmaz.
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı