Neden fren yaparken debriyaja da basıyorlar?

Yavaşlamak ve durmak 2 farklı kavramdır.

Yavaşlamanın Örneği: Dönüş yapmak için yavaşlayacaksan sadece frene basarsın, gerekiyorsa vites düşürüp yoluna devam edersin.

Durmanın Örneği: Kırmızı ışık için duracaksan önce yine frene basıp hızını düşürürsün. Daha sonra araba durmaya yakın debriyaja basıp aracın stop etmemesini engellersin şanzıman ile motoru ayırıp.

Ya da sen 3 viteste giderken direkt vitesi boşa atarsın, sadece frene basarak da durabilirsin. Sonuçta debriyaja full basmak ile boşa atmak aynı işlevi görür.
 
Kendi eşimden ve çevremdeki neredeyse 10 şoförün 8 inden gördüğümü söyleyeyim. 2.vites 40 km hız ile kasise geliyor. Araç 2.viteste debriyaj sonuna kadar basılı + frenle 25km ye kadar hızını düşürüyor ve tekrar yarım debriyaj + gaz ile devam ediyor.
Bu klasik vasat şoför tipidir. Bu şekilde araç sürülmez. Benim yaptığımsa 40 km hız ile kasise giriyorum. Sadece frene basıyorum. Hızım 25 e düşüyor. Otomatik araçmış gibi tekrardan gaza basıp geçiyorum. Eşimin aynı güzergahta ortalama 70 kere kullandığı debriyajı belki 10 belki 15 kere anca kullanıyorum. Buda orta ve uzun vadede onun kullandığı araç benimkinden en az 3 kat daha hızlı yıpranacaktır demek. Baskı balata şanzıman ömrü olarak.

Yine aynı şekilde biraz dik bir yokuşa geliyoruz 2.vitesteyiz. Yokuş aşağı inerken debriyaj tamamen basılı bir ayağı frende yokuşu bu şekilde iniyor. Bunu sadece eşim değil çevremde gördüğüm 10 kişinin en az 8 tanesi bu şekilde kullanıyor. Neden böyle yapıyorsun ya boşa al debriyaja basma sadece frenle in yada viteste kompresörde in diyorum. Böyle alışmışım böyle daha güvende hissediyorum diyor :D

Konu sahibi arkadaşın demek istediği olayda bu sanırsam. Bu çok çirkin ve tam bir acemi alışkanlığıdır. Bu tarz araç kullanan kişilere ben şoför falan demem.
 
Debriyaja sonuna kadar basmak ömrüne o kadar zarar vermez. Asıl sorun yarım debriyaj, kavrama olayıdır.

Normalde frenlere giden basınç motordan alındığı için boşa almadan fren yapılması en iyisi. Araç tamamen durdurulacaksa önce frene, devir 1000 bandına düştüğünde stop etmemesi için debriyaja basılmalı.

Yokuş aşağı boşa alanın (veya debriyaja basanın ki etki olarak aynı şeydir) düşünme organının nefes alma dışında bir işe yaradığını sanmıyorum.
 
Panik frende debriyaja basılmak zorundadır. Panik fren dediğim şey önünüze beklenmedik bir şey çıkması gibi durumlarda uyguladığınız ani frendir. Normalde frenler motoru durduracak güce sahiptir. Panik fren yaptığınızda debriyaja basmazsanız, tekerlerin kilitlenmesi ya da ani hız kaybetmesi sebebiyle motor stop eder. Motor durduğu zaman fren desteği kaybolur ve frenler şişer. Motordan gelen vakum desteğini kesmiş olursunuz kısacası.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı