Rehber Deepseek-R1'i kendi bilgisayarınıza kurun

XacnTM Developer

Centipat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Grafik Kartı : Intel Irıs Xe
Ram : 8 GB DDR4 ram
İşlemci : i5-1135g7 2.42ghz
SSD : 500gb
Selam arkadaşlar, ben Ollama'da model indirmek için sabah bilgisayarı açtım, baktım karşıma Deepseek-r1 çıktı. Sizlerede bu makalede Deepseek-r1 ve diğer deepseek modellerini nasıl bilgisayarınıza kurup tamamen lokal bir şekilde çalıştırabileceğinizi anlatacağım. Hazırsanız başlayalım.
Eğer sisteminiz kaldırmaz ise zaten web arayüzüde var: https://www.deepseek.com/

Ollama'yı bilgisayarınıza kurun
Arkadaşlar Ollama'nın kendi web sitesine giriş yaparak işletim sisteminize uygun olan sürümü yükleyin.

Model yükleme:
Arkadaşlar Ollama'yı arka planda başlattıktan sonra web sitesindeki Models bölümüne geliyoruz.
Biz burada Deepseek-r1 modelini indireceğimiz için ilgili modelin üstüne tıklıyoruz.

Ekran görüntüsü 2025-01-27 214123.png

Burada bilgisayarımıza uygun parametreye sahip bir model indirmemiz lazım. Mesela ben 8 GB RAM'e sahibim fakat 4 GB Windows kullanıyor. Bana kalan ise 4 GB bu nedenle en fazla 8B parametreye sahip bir modeli zorlanmadan çalıştırabilirim. Bu yüzden 7B parametrelik sürümü indireceğim. Modelin parametresini seçtikten sonra sağ kutucuktaki yer alan komutu kopyalıyoruz.

Arkadaşlar kopyaladığımız kodu terminale yapıştırıp yükleme işlemini başlatıyoruz.

Başlatma:
Arkadaşlar eğer kurulum kazasız belasız gerçekleştirildiyse artık modeli başlatabiliriz. :D

Deepseek-r1 için başlatma kodu:
ollama run deepseek-r1

Deepseek-r1 için durdurma kodu:
ollama stop deepseek-r1

Örnek başlatma kodu:
ollama run (model-adı)

Örnek durdurma kodu:
ollama stop (model-adı)

Terminal üzerinden mesajlaşabilirsiniz. Eğer ChatGPT gibi bir arayüz ile yapmak istiyorsanız OpenWEB UI kullanabilirsiniz.
Mesela hello deepseek-r1 diyelim:
Ekran görüntüsü 2025-01-27 215323.png

Not:
Eğer benim sistemim kaldırmaz diye üzülüyorsanız üzülmeyin! 1.5b parametreye sahip model çok hızlı çalışıyor. Onu kurabilirsiniz.

Evet bu rehber bukadardı hepinize iyi günler.

Daha görsel bir arayüz isteyenler lm Studio kullanabilirler.

Düşük sistemler için mantıksız bir tercih olur fakat mesela 16 GB vb. RAM'e sahip PC'ler için olabilir.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı