Agnostisizmi çürütemezsin. Çünkü agnostisizm bir şeyi savunmuyor. Agnostik biri cevap bekler. Agnostik birine gerekli cevaplarla gelirsen kabul edebilir. Örneğin; x+4=6. x kaçtır? dersen, agnostik biri buna +Bilmiyorum. der. Ama 4 işlemi öğretirsen, çözer. Genel kanının aksine agnostik biri, duruma bakar, ölçüp, biçer ve karar verir. Bilmiyorsa da +Bilinemez. der. Yani agnostikler, ateistlere göre ya da diğerlerine göre daha yumuşak fikirlidirler. +Bilmiyorum. deyip öğrenmek mi, +Biliyorum, bu böyle. demek mi daha keskindir?Tanri konusundaki agnostizm de curutulebilir. Bir seyin bilinip bilinemeyecegi sonradan elimize gecen bulgularla degisebilir. Ornegin yeni bir "sensor" ile bugun bilinemez dedigin seyleri algilayabilirsin teknolojik gelismelerle. Agnostiklerin iddiasi agnostik ateistlerinkinden daha keskin, bir seyin bilinemeyecegini one surmek icin de bir seyler bilmek gerekiyor.
Eger X dininin tanrisi evrensel kumenin icindeyse ve evrendeki her seyi gozlemleyebilen super bir teleskobum varsa X dininin iddiasini dolayisiyla X - agnostiklerin iddialarini da curutebilirsin.
Agnostisizmi çürütemezsin. Çünkü agnostisizm bir şeyi savunmuyor. Agnostik biri cevap bekler. Agnostik birine gerekli cevaplarla gelirsen kabul edebilir. Örneğin; x+4=6. x kaçtır? dersen, agnostik biri buna +Bilmiyorum. der. Ama 4 işlemi öğretirsen, çözer. Genel kanının aksine agnostik biri, duruma bakar, ölçüp, biçer ve karar verir. Bilmiyorsa da +Bilinemez. der. Yani agnostikler, ateistlere göre ya da diğerlerine göre daha yumuşak fikirlidirler. +Bilmiyorum. deyip öğrenmek mi, +Biliyorum, bu böyle. demek mi daha keskindir?
Bu arada şu profil fotona bayılıyorum. Her gördüğümde kahkaha atıyorum.
"Asla bilemezsiniz." çözülemeyen bir işlemin sonucudur. Bizim işlemimizin sonucu belli aslında ne kadar iki seçenekli olsa da. Ölümden sonra yaşam var mıdır, yok mudur? göreceğiz. Zaten yaşam süremiz, evrende fark edilmiyor bile. Çok kısa süre sonra diyebiliriz. "Ölümden sonra yaşam var mı?" sorusunun cevabı basit. Öl ve gör. (Sonra da bana oradan mesaj at.)Agnostik tabi ki bir seyi savunuyor ( dini konulardaki agnostizm ) -> Bilinemez. Yani bilmiyorum demiyor, asla bilinemez bosa tartisiyorsunuz diyor.
Senin ornekteki x+4 = 6 icin "Buradaki x i asla bilemezsiniz" demis oluyor.
Hocam, bende son durak olarak görüyorum. Benim öyle olmuştu. Gerçi ben farklı bir evredeyim. ÇokdaUmrumdaizm evresindeyim.Bilmiyorum diyen insan neye inandigini bilmiyorsa bu da sacma oluyor. Zaten ben genel olarak agnostizmi ateist olma yolundaki gecici durak olarak dusunuyorum.
Tanrının olup olmadığı kanıtlanamaz yani çürütülemez inanç olarak kalır. Sizin var ya da yok argümanınıza da kahkaha attım. %50 seçenek olması çürütülebilir olması anlamına mı geliyor. Ateizmin çürütülmesi için dinlerin birinin gerçek olması lazım ki bu da imkansız çünkü dinlerde öldükten sonra öğrenebileceğimiz yazıyor. Teizm de zaten çürütülebilir ona girmeyeceğim bile.Agnostisizm harici bütün görüşler çürütülebilir. Deizm de bir yaratıcı olduğuna inanıyor. Bir deistin yaratıcı fikri, dinlerden farklı olabilir ama sonuçta onlar için de aynı görevi gören bir düzen kurucusu vardır. "Tanrı yoktur." cümlesi eğer gerçek ise teizm de deizm de çöker. Yani çürütülebilir. Tam tersi için de(ateizm) geçerlidir.
Üçünü de bir araya getirip nasıl bu kadar yanlış yapabildin? Üçü de çürütülebilir. Tanrı var ya da yoktur. Eğer var ise ateizm çöker. Eğer yok ise deizm ve teizm çöker. Demek ki çöküyormuş hocam. Panteizmi ayrı tutuyorum.
Sizin çürütülemez argümanınız nedir?
Kendi yazdığını anlasan ve üzerinde düşünsen ne güzel olur. Benim argümanım senin argümanının mantığını anlatıyor aslında ve buna "what about is" 'imcilik deniyor. Görmek isteyene 1 yol yeterli istemeyene bütün yollar saçmaDini inanca da teizm deniyor ve sonunda -izm var fark ettiğin üzereAma evet, haklısın. Kusursuz değiller. Deizm de ateizm de içinde boşluklar içeriyor, aynı günümüz dinlerinde olduğu gibi. Bu yüzden hepsine inanç deniyor mutlak gerçek değil.
Evet. %50 seçenek olması, çürütülebilir anlamına geliyor. Yazı-tura gelme olasılığı %50-%50 ama tura gelmeyecek öyle mi? Asıl saçmalık olan budur. Var ya da yok kalıbını kullanıp beni Savaş Cebeci kafasına sokmaya çalışma. Ben ortaya matematiksel argüman sundum. Göbeklitepe'den bu yana insanlar, tanrılara inanıyor. Çoğunluğun yanılma olasılığı olduğu gibi, doğru bilme olasılığı da vardır. Ne kadar inanmak saçma gelse de bu denklemde bunları da işleme almamız gerekiyor.Tanrının olup olmadığı kanıtlanamaz yani çürütülemez inanç olarak kalır. Sizin var ya da yok argümanınıza da kahkaha attım. %50 seçenek olması çürütülebilir olması anlamına mı geliyor. Ateizmin çürütülmesi için dinlerin birinin gerçek olması lazım ki bu da imkansız çünkü dinlerde öldükten sonra öğrenebileceğimiz yazıyor. Teizm de zaten çürütülebilir ona girmeyeceğim bile.
Ardından şunu;İmkansız çürütülmesi.Ateizm, deizm çürütülemez ama teizm çürütülebilir.
Ateizmin çürütülmesi için dinlerin birinin gerçek olması lazım ki bu da imkansız çünkü dinlerde öldükten sonra öğrenebileceğimiz yazıyor. Teizm de zaten çürütülebilir ona girmeyeceğim bile.
Onun aslı Pascal'ın kumarı olarak geçiyor. Sadece genel kültür bilgisi diye veriyorum bunu.Var ya da yok kalıbını kullanıp beni Savaş Cebeci kafasına sokmaya çalışma.
Hocam, "New skill unlocked." Uzun uzadıya araştıracağım bir konu daha..Onun aslı Pascal'ın kumarı olarak geçiyor. Sadece genel kültür bilgisi diye veriyorum bunu.