Dell XPS 15 9560 Thermal Throttling ve Power Limit Throttling ÇÖZÜMÜ

piwi

Kilopat
Daha fazla  
Meslek
Mekatronik Mühendisi
Dell XPS serisinin bitmeyen çilesi Thermal Throttling ve Power Limit Throttling sorunlarına aşağıdaki adımları uygulayarak çözüm getirdim. Pil performansı, kare hızlarında artış gözlemdiğim gibi sıcaklık olarak 20C'ye yakın düşüş gözlemledim.

1) Temiz bir Windows 10 kurulumu ile işe başladık.

2) AIDA64 Extreme ile işlemciye yarım saate yakın stres testi uyguladık. Sonuç 89 derece (resimde net görünmüyor üzgünüm) Daha sonra Intel XTU ile daha kapsamlı yaptığımız bir test ile Power Limit Throttling yaptığını da gördük. Sıcaklık yine değişmedi 89 C.

3) Bilgisayarın arka kapağını açıp arkadaki voltaj regülatörleri (kırmızı çerçeve ile işaretli bölge) üzerine soğutucu thermal pad'leri tek tek kare biçiminde kesip, kasanın alüminyum yüzeyine temas edecek şekilde üst üste yapıştırdık. Bu sayede ısınan voltaj regülatörleri, ısılarını thermal padler sayesinde kasa yüzeyine aktararak ısı iletimi sağladılar.

4) İşlemcimize Thermal Grizzly Kryonaut marka termal macun işlemi uyguladık.

5) Bu işlemler sonrasında yeni bir stres testi uyguladığımızda, sıcaklığın 70-80 C arasında seyrettiğini ortalama olarak 72C civarında seyrettiğini gördük.

6) Daha sonra ThrottleStop programı yardımıyla işlemci voltajını resimde görüldüğü üzere -100.6 mV civarına çektik.
(İşlemciye özel bir değerdir. Kademe kademe indirilmelidir.) Daha sonra yaptığımız ayarların Windows'un her açılışında kayıtlı olması için Görev Zamanlayıcı'ya kaydettik.

7) Son olarak tekrar bir stres testi yaptığımızda sıcaklığın 60 ila 70 C arasında gezdiğini ve ortalamasının 66 - 67 C civarında olduğunu gördük. Power Limit Throttling test boyunca olmadı. İşlemci frekansında herhangi bir düşüş yaşanmadı.

Sonucunda Sea of Thieves'te ayarları Cursed (en düşük) ile 45-60 fps arası oynarken, Common'da (bir üst grafik ayarı) 60-70 fps ile kullanabiliyorum. Eskisi gibi herhangi bir ısınma sorunu, fps drop vs. gibi hiç bir sorunla karşılaşmadığım gibi pil performansımında 1 saate yakın arttığını söyleyebilirim.

VRM ve kasa arasında kaç mm boşluk var? veya kaç termal pad üst üste koydunuz?

Açıkçası ölçmedik 1.5mm kalınlığındaki termal pedlerden üst üste 5'er tane koymamız yetti.

Bende de dell xps 15 9570 var. Yaklaşık 1.5 yıldır kullanıyorum. İlk 1 yılda hiçbir sıkıntım yoktu. Ne ısınma sorunu ne de batarya sorunu. Yakşalık 8 saat batarya süresi alıyordum. Daha sonra ne oldu bilmiyorum ancak özellikle son 3-4 aydır batarya sadece 2-2.5 saat gitmeye başladı. (Son 3-4 aydır bende -0.120 V undervolt'lu kullanıyorum).Ayrıca bilgisayar inanılmaz ısınıyor. Sadece chrome da gezerken ve bir office programı kullanırken dahi işlemcim 55-60 derecelerde geziyor. Sorunu anlamış değilim. Geçen hafta bilgisayarımın içini açıp heryerini temizledim, termal macununu yeniledim. Ama hiç birşey değişmedi cihaz hala inanılmaz ısınıyor. Tabii garantisi bittiği için garantiye de veremiyorum. Garanti uzatımı için de 158 dolar para istiyorlar.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…