Depremlerden korkmamak normal mi?

Umursamaz davrandığım depremler 5.5 civarı ve altı, onun üstünde en azından biraz bakınıp saklanacak yer tespit etmeye çalışıyorum. Bu da bir başarı sanırım

İnsanların korkusunun sebebi depremden çok binaların güvenilir olmaması diye düşünüyorum. Japonya'da karşılaştırılmayacak seviyede şiddetlisini yaşıyor insanlar, hem alışık olduklarından hem de yapıtlarına güvendiklerinden normal bir şeymiş gibi birkaç dakikayı atlatıp hayatlarına devam ediyorlar.

Bu arada benim de hiç korkum yok bu tarz doğal afetlerden. Çok büyük umursamazlık var içimde.

Kandilli Rasathanesi'nde tanıdıkların mı var? Deprem olacak bölgelerde önceden bulunman ilginç. Rica edeceğim İstanbul'a gelme.

99 depremini yaşasaydın eğer sadece durup çevreyi izleyemezdin. Çünkü ayakta durulmuyordu. Bir o yana, bir bu yana savruluyorduk. O gün aklımdan hiç çıkmıyor. İnşallah öyle bir günü daha yaşamayız. Bağırışlar, çığlıklar, köpeklerin deprem öncesi delirip toplu şekilde havlamaları, deprem anı gök gürültüsü gibi ses çıkması vs. tam bir felaketti. Hala aklıma geldikçe ürperirim.

6.0'a kadar olan depremler normal geliyor. Ben de aynı şekilde dururum öyle ama şoktan falan değil. Çünkü panik yapmaya gerek yok. Herşey oluruna varır, kalan sahalar bizimdir. Panik öyle durumlarda yarardan çok zarar sağlar. Camdan atlayanlar, çatıdan atlayanlar neler neler. Adamın evde kalıp yaşayacağı varsa camdan atlayıp ölüyor. Panik olmaman iyi birşey. Soğukkanlı olup, olay anı sağlıklı düşünmek gerek. Gidipte öyle direk gibi de durmamak lazım o anlarda. Sakince evden ayrılabiliyorsan, ayrılacaksın.

Böyle dehşet anında soğuk kanlı olmak bence sizin için avantaj,genelde insanlar paniğe kapılıp kendilerini yaralıyorlar.Ben de Adapazarı depremini yaşadım.Gerçekten ne kadar aciz olduğunu hatırlatıyor insana deprem.

7.2 Van Depremi hariç kendi evimde yaşadım. Kütahya, Manisa, İstanbul gibi şehirlerde olan depremleri şiddetli bir şekilde hissediyoruz Bursa'dan. Van olayı ise bir akrabamın düğünü vardı, o yüzden oradaydık. Tam o günlere denk gelmesi de ironik oldu
7.2 ve 7.5 arası pek fark var mıdır ki? Bir 99 depremi yaşamış kadar oldum orada.

Deprem boyutlarını anlama amaçlı canlandırma mı, simülasyon mu ne desem bilemedim, gösteren video'lar var. Büyüklük arttıkça şiddette bayağı katlanarak artıyor. Youtube üzerinden falan bakabilirsiniz. Yani mesela 7.4 büyüklüğünde deprem oluyor. 0.4 küsüratı normal hissedilmesi gereken sallantısından kat kat güçlü oluyor. Açıklayıcı oldu mu bilemedim. Hatırladığım kadarı ile öyle oluyordu. 7.2 ve 7.5 arasındaki 0.3'lük fark bu yüzden büyük oluyor diyebiliriz. Yanlışta olabilirim.

Bu arada 99 depremini Kocaeli'de yaşadım ben. Asıl vurgun yiyen taraf Gölcük olduğu için bize fena etki etti.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…