Ders nasıl çalışılır?

Buna yüzde yüz katılıyorum. Faydacı bir yaklaşım olmuş, teşekkürler.


  • Her zaman söylenip söylenmediği konusunda bir fikrim yok. Tecrübelerime istinaden anlattım.
  • Maalesef uykusuz kalıp çok çok daha uzun süreler çalıştığım oldu. Hayatta sadece eğitim değil birçok alanda çok güzel işler de başardım. Sizi de başarılarınız için kutluyorum.
  • 3. ve 4. maddeleri doğrudan uygulayabilecek psikolojide ve o disiplinde olduğunu düşünmediğim için kalan maddeleri yazdım zaten.
    • Her insan aynı olmadığı için arkadaşın durumunu detaylı düşünerek ve empati yaparak ona özel tavsiyelerde bulunmak istedim.
    • Arkadaşın eylemlerine yönelik düşündüğümde: erteleme, farkındalık eksikliği, sabırsızlık, kolay sonuç bekleme, kolayca sıkılabilme, dikkat eksikliği, motivasyon eksikliği, amaçsızlık ve hedefsizlik gibi bazı şeyler belirdi. Bunlar sadece tahmin fakat defaatle bu tarz ortamlarda böyle soruları soran biri, bana biraz da yardım çığlığı atıyormuş gibi geldi. Bunun doğru olma olasılığını da hesaba katınca en azından elimden geleni yapayım, doğruysa belki biraz faydası olur değilse zaten birşey değişmez şeklinde düşündüm.
    • Bu sezilere varmamın en büyük sebebi yıllar önce olan kendim ve çevremdeki benzer kişilerdir. Özellikle bu yaş aralığında olan arkadaşların belli bir bölümünü psikiyatri ve psikoloji kliniklerinde daha fazla görmeye başladık. Durumu ciddi arkadaşlar da bir yerden başladığı için, eğer yapılacak bir şey varsa ve ne kadar erken olursa o kadar iyi olabilir düşüncesindeyim.
    • İnsanların psikolojisini ve sağlığını birçok faktör etkileyebilir ve bunlardan bir tanesi de yaşam standartları. Bu bağlamda, böyle insanların sağlıklı bir konumda olabilmesi demek, 3. ve 4. maddeleri de en az sizin kadar rahat yapabilmesi demek. Sağlıklı yaşam için de 1., 2., 5. ve 7. maddeleri tavsiye ettim. İyi bir uyku çektiğinizde ve güzel bir öğün sonrası beyninizin sorulara ve problemlere ne kadar iyi cevap verebildiğini mutlaka gözlemlemişsinizdir.
    • Akabinde bazı insanların destek almaya ihtiyacı olabilir. Örneğin benim için motivasyon hiçbir anlam ifade etmiyor. Yani inanmıyorum diyebilirim. Sadece odaklanıp, hedefe ulaşmak için çalışıyorum. Bir şekilde hedefe ulaşmak için çalışmam önemli, sonuç o kadar önemli değil yani. Bu benim için geçerli olan bir şey fakat bir başkası için geçerli olmayabilir. Sırf ben böyleyim diye, önyargılarımla insanlara hükmetmeye ve onların moralini yermeye çalışmıyorum. Her konu için her yargı geçerli değil, bu konu için benim doğrum bu ve bunu sağlam temellerle destekliyorum, kafama göre değil. Yani konu özelinde gerçekten bir birikime, bilgiye sahipseniz ve kendi normlarınızda sıkışıp kalmadıysanız, bilinçli bir şekilde davranmak ve faydacı yaklaşımla bu birikimleri kullanmak kimseye bir zarar vermez ama fayda sağlama olasılığı olabilir.

Yanlış hatırlamıyorsam AYT'ye girmiş öğrenciler yıllar önce söylemişti. Örneğin Türkçe'den minimum 1 net yapmadıysanız veya Türkçe'den yapıp Matematik testinden minimum 1 net yapmadıysanız puan hesaplanmıyor diye. 1 net veya kaç net konusunda emin değilim, iki tarafta da zorunlu olarak minimum neti sağlama konusunda da emin değilim ama buna benzer bir yaklaşım olduğunu hatırlıyorum ve yanlış yönlendirme olmaması açısında araştırmasını da söyleyerek ufak bir dipnot geçtim.

Her ne kadar sürçülisan ettikse affola!

Hayatı kolaylaştırmak veya buna çalışmak, zorlaştırmaktan daha kolay ve mutluluk verici.. Yorumunuz için de ayrıca teşekkür ederim. Sağlıklı ve başarılı bir hayat dilerim.
"3 ve 4. Madde dışında yazdığın her şey her zaman söylenen, bir kere bile sabahtan akşama kadar ders çalışmamış kişilerin verdiği boş ve batıl tavsiyelerden ibaret." Burada genelleme yapmaya çalışmıştım fakat yazmayı unutmuşum, spesifik olarak size söylemedim yanlış anlaşılma olmasın ilk olarak. İlk yazdığınız cümleleri sadece gerçekten hayatında hiçbir şey başaramamış daha doğrusu başarmaya uğraşmamış kişilerin söylediğini gördüm daha demine kadar. Şu anki yazdıklarınızdan ince düşünen, empatik ve çok olumlu biri olduğunuzu düşünüyorum fakat şu ana kadar şekillenmiş karakterimden dolayı ben sizin gibi olaylara maalesef olumlu bakamıyorum. "Örneğin benim için motivasyon hiçbir anlam ifade etmiyor. Yani inanmıyorum diyebilirim. Sadece odaklanıp, hedefe ulaşmak için çalışıyorum. Bir şekilde hedefe ulaşmak için çalışmam önemli, sonuç o kadar önemli değil yani." Ben de bu konuda sizin gibiyim, motivasyon hedef için çok önemli olabilir ama azıcık bile motivasyon hissetmiyorum diye de dersi bırakacak değilim veya motivasyonu arayacak da değilim. Şu an mesela çalışmak hiçbir işime yaramıyor diye ileride de işime yaramayacak değil ya da eğlenmiyorum diye bırakıp sorumluluklarımdan kaçtıktan sonra bir anda hayatım düzelecek değil ve sürekli kaçmanın verdiği stres peşimi bırakmayacak. "3. ve 4. maddeleri doğrudan uygulayabilecek psikolojide ve o disiplinde olduğunu düşünmediğim için kalan maddeleri yazdım zaten." Bu mantık ile baktığım için o psikolojide olup olmamasını umursamıyorum, şimdi değilse ne zaman olacak ? Bir yerden tutmaya başlamazsa kimse onu kurtarmayacak. "Arkadaşın eylemlerine yönelik..." Bu maddeye komple katılıyorum. "Sağlıklı yaşam için de 1., 2., 5. ve 7. maddeleri tavsiye ettim. İyi bir uyku çektiğinizde ve güzel bir öğün sonrası beyninizin sorulara ve problemlere ne kadar iyi cevap verebildiğini mutlaka gözlemlemişsinizdir." Gerçekten bu maddeye katılıyorum fakat boş demenin sebebi doğuştan potansiyeli yoksa bunları yaparken dersi aynı anda götüremeyecek, şu an içinde bulunduğu durumdan dolayı ve maalesef mevcut sistemin zorunluluklarından dolayı bunları yapacak zamanı olmayacak. Olsa mükemmel olur fakat yok diye de yapamayacak değil. Ki dediğim gibi neredeyse iyi derece yapan hiç kimse iyi beslenme, uyku ve sosyal hayat ile aynı anda götürmeden yaptı. Tabii doğuştan zekiler ve çocukluğundan beri çalışmayı hayatının parçası yapmış insanlar dışında.
Şu an arkadaşın bence yapması gereken şey daha önce dediğim gibi çalışmak isteyip istememesinden emin olması ve hedefini belirlemesi. Hedef belirleme de çok önemli, mezuna kalacaksa yaza kadar zamanı sadece nasıl öğrendiğini anlaması için bile kullanabilir zaten onu anladıktan sonra her türlü iyi bir yer kazanır.

Arkadaşın sanırım sormak istediği verimli nasıl çalışabilirim ile alakalı. Bu hususta gelen bilgi, kendisini en azından yönlendirebilir.
Soru o yönde söylense bile vereceğimiz cevaplar yine değişmez, bunları kendi deneyimleyip öğrenmesi lazım. Ben kitaptan çalışırken gerçekten verim alamıyorum ama video izlerken verim alabiliyorum fakat çocukluk arkadaşım zamanında birkaç kez denemelerde Türkiye birinciliği aldı; o da benim aksine bir kere açıp video izlemedi, sıkıldığını söyledi. Gerçekten öğrenerek ders çalışmayı sadece kişinin kendisi bilebilir. Şu an onlarca belki de yüzlerce varyasyon verebiliriz ama hiçbiri bile fayda sağlamayabilir. Kendisi düşünsün konuyu kitaptan mı yoksa video'dan mı daha iyi öğreniyor, testi kendisi çözünce mi yoksa soru çözüm izleyince mi daha iyi öğreniyor gibi. Mesela kitapta daha verimli öğrendiğini bilmesi de yetmiyor. Direkt okuyunca aklında kalıyor mu yoksa öylesine bir kere okuyup, önemli yerlerin altını çizip, daha sonra geri dönüp yeniden okuyunca mı daha iyi aklında kalıyor falan.
 
Son düzenleme:
Soru o yönde söylense bile vereceğimiz cevaplar yine değişmez, bunları kendi deneyimleyip öğrenmesi lazım. Ben kitaptan çalışırken gerçekten verim alamıyorum ama video izlerken verim alabiliyorum fakat çocukluk arkadaşım zamanında birkaç kez denemelerde Türkiye birinciliği aldı; o da benim aksine bir kere açıp video izlemedi, sıkıldığını söyledi. Gerçekten öğrenerek ders çalışmayı sadece kişinin kendisi bilebilir. Şu an onlarca belki de yüzlerce varyasyon verebiliriz ama hiçbiri bile fayda sağlamayabilir. Kendisi düşünsün konuyu kitaptan mı yoksa video'dan mı daha iyi öğreniyor, testi kendisi çözünce mi yoksa soru çözüm izleyince mi daha iyi öğreniyor gibi. Mesela kitapta daha verimli öğrendiğini bilmesi de yetmiyor. Direkt okuyunca aklında kalıyor mu yoksa öylesine bir kere okuyup, önemli yerlerin altını çizip, daha sonra geri dönüp yeniden okuyunca mı daha iyi aklında kalıyor falan.
Katılıyorum, sizin söylediğinizden yola çıkarak şahsen kendim için konuşacak olursam. Ben kitaptan okuyunca hiç anlamıyorum kafama bir şey girmiyor lakin internetten video izledikten sonra daha iyi anlıyorum. En azından matematik için öyle oluyor. Bu da benim video izleyerek daha iyi anladığımı gösteriyor, yanlışsam düzeltin. Ek olarak verilebilecek tavsiyeleri ziyadesiyle vermişsiniz, eklemek istediğiniz hususlar olursa belirtebilirsiniz arkadaş için verimli çalışma hususunda.
 
Son düzenleme:
Merhaba, öncelikle başarılar diliyorum.

Hemen çalışmaya başlamanız gerekiyor. Bu saatten sonra, şu saatten sonra gibi bir durum yok. Siz çalışmanıza bakın. Acaba ne olacak, acaba şöyle, acaba böyle gibi düşünmeye başlarsanız kendi kendinizi gereksiz sıkıntıya sokarsınız. Çalışmanın bir zararı yok, siz çalışın da hak ettiğiniz kadar bir sonuç elde edebiliyorsanız süper. Gerçek manada verimli çalışabilmek için, öncesinde birkaç adım atmanız gerekiyor.

1- uyku düzeni: akşam en geç 22:00 gibi yatağa geçin, 22:30'a kadar uykuya dalın. Vücudunuz için yeterli olan uyku saatini tamamladıktan sonra uyanın. Gereğinden fazla veya az uyumayın.
2- beslenme: sağlıklı beslenmek çok önemli. Muhakkak vücudunuza uygun ve sağlıklı bir programla beslenin. Yemek saatleri, sağlıklı besinler, meyve ve sebze, evde mayalanmış yoğurt ve kuruyemişler (özellikle dut, kuru üzüm, keçiboynuzu, fındık, kabak çekirdeği).
3- planlama: kendi alışkanlıklarınıza göre, sıkılmayacağınız bir planlama yapın. İstediğiniz bölüm sayısal olduğundan bu taraftaki derslerden müfredat araştırması yapın. MEB, YKS kampı diye bir şey açmış bir bakın isterseniz. YouTube üzerindeki öğretmenlerden ve sosyal platformlardaki öğrencilerden de destek alabilirsiniz. Bunlar haricinde hayatınızda bulunan küçük ama plansız eylemleri de planlı hale getirmeye çalışabilirsiniz.
4- disiplin: yaptığınız planlamaya koşulsuz uyum sağlamaya çalışın. Yavaş yavaş bile olsa sürekli artarak devam eden bir grafik olursa, bu veriye istinaden artık beyniniz içerisinde karışıklık azalacak ve tembelliği üzerinizden atacaksınız.
5- sosyal yaşam: tüm bunları yaparken sosyal yaşamı da tamamen çöpe atmayın. Sadece yeteri kadar olmalı. Fazlası planlarınıza uymanızı etkileyebilir. Psikolojik olarak belki daha iyi bir moral sağlayabilir.
6- gizlilik: yeni yaşam döngünüzü hemen herkesle paylaşmayın. Öncelikle sakince adım adım ilerleyerek bu yaşama alışmaya çalışın.
7- dış sesler ve iç huzur: kötü anlamda gelecek her söze kulaklarınızı kapatın veya kesinlikle umursamayın. İç huzurunuz bozulmasın. Sizi rahatlatacak müzikler dinleyebilirsiniz. Belgesel gibi içerikler izleyebilirsiniz. Yeterki kafanızı boş bilgilerle doldurmayın ve rahat olun.

Matematik için YouTube'da "gerçel matemetik" isimli kanalı önerebilirim. Kendisi en son "15 günde sıfır temel matematik kampı" isimli bir oynatma listesi oluşturmuştu.

Daha önceki sonucunuza bakarak ve istediğiniz bölüm için söylüyorum ki sayısal bilimlerde kendinizi geliştirmeniz şart. Fakat bunu hap gibi yapmak zorunda değilsiniz. Sıralı bir şekilde, birbirine karıştırmadan ilerlerseniz sizin için çok iyi olur.

Öğrendiğiniz her konuyu hemen pekiştirmelisiniz. Çözebildiğiniz kadar farkı türlerde soru çözün. İstediğiniz bölüm için zaten AYT'de sadece sayısal bilimleri çözseniz yeterli. (eğer baraj gibi şeyler varsa tabii farklı. Örneğin sayısal bir bölüm tercih edecek olsanız da puanınızın hesaplanması için belki sözelden de 1-2 net yapmanız istenebilir. Araştırın ve bu konuyu göz önünde bulundurun ki sınavınız geçersiz sayılmasın.)

Uyku düzeni, sağlıklı beslenme en önemli adımlar. Lütfen çok dikkatli olun. Aslında normal bir insanın da bunları önemsemesi gerekir ama şimdi o konulara hiç girmeyeyim.

İçinizden bir ses size arada bir fısıldıyor.
  • Acaba nasıl çalışabilirim?
  • Acaba insanlar nasıl başarıyor?
  • Acaba yapabilir miyim?
  • Yapabilirim ama kafama yatmayan şeyler var.
  • Kafam karışık, insanlarla konuşayım, onlara danışayım biraz belki karışıklığı giderebilirim.

Bunların üzerine siz de destek arıyorsunuz kendinize ve bakın üşenmeden Sosyal'de insanlar size tavsiyeler veriyor. Siz şimdi neyse sonra bakarım diyerek içinizdeki sesin bir sonraki fısıldamasını bekleyebilirsiniz ama yarın bir gün zerre kadar pişman olacağınızı düşünüyorsanız hemen başlayın. İyi, kötü, eksik, fazla, şu, bu yok. Çalışmak var.

Dopaminle hormonlarla bir yere kadar. İstediğin için yap, olması gerektiği için yap, mecbur olduğun için yap, sana verilen beyni daha iyi kullanabilmek için yap. Yap işte. :)

Şimdi yapmazsanız daha sonra pişman olabilirsiniz. İyi bir üniversitede bu bölümü okursanız da kendinize çok şey katma imkanı bulursunuz. Yorgunluğu, tembelliği, mükemmeliyetçiliği ve aklınızdaki cevapsız birbirine karışmış soruları bir kenara atın. Küçük hesaplara, eksiğine fazlasına kafa yormadan hemen bir ucundan tutun. Bir bahane bulup zaman kazanmanız size bir fayda sağlamaz. Ciddi ve disiplinli olun.

Sağlıklı bir hayat ve başarılar diliyorum.

Uzun uzun yazmanı takdir ediyorum fakat insanız biz ve hiçbirimiz mükemmel varlıklar değiliz o yüzden kimse bu yazdığınız gibi çalışıp kazanmıyor bu sınavları. Robot olsak eyvallah da kim aynı anda hem uyku düzeni mükemmel olup sosyal hayatı ve derslerini mükemmel şekilde ilerletebiliyor ki? Kimse. O yüzden bu kadar kendinize şart koymaya bakmayıp anı nasıl değerlendirebilirim ve her gün dünden nasıl daha da iyi olabilirim diye düşünmek en iyisi. Dün yapamadığın bir konu mu var? Bugün ona yoğunlaşıp çalışacaksın bu kadar basit, anlamıyorum diyorsan yeterince çalışmayıp kendini kandırıyosundur.
 
Uzun uzun yazmanı takdir ediyorum fakat insanız biz ve hiçbirimiz mükemmel varlıklar değiliz o yüzden kimse bu yazdığınız gibi çalışıp kazanmıyor bu sınavları. Robot olsak eyvallah da kim aynı anda hem uyku düzeni mükemmel olup sosyal hayatı ve derslerini mükemmel şekilde ilerletebiliyor ki? Kimse. O yüzden bu kadar kendinize şart koymaya bakmayıp anı nasıl değerlendirebilirim ve her gün dünden nasıl daha da iyi olabilirim diye düşünmek en iyisi. Dün yapamadığın bir konu mu var? Bugün ona yoğunlaşıp çalışacaksın bu kadar basit, anlamıyorum diyorsan yeterince çalışmayıp kendini kandırıyosundur.
Düşünceleriniz için teşekkür ediyorum. Tekrar daha detaylı anlatmam gerekirse, ilgili arkadaşın yapılması gereken herhangi bir işi, çalışmayı sürdürememesi veya başlama pozisyonu alamaması söz konusu. Dopamin ve diğer hormonlar olmadan çalışamayan insanların, gerçek hayatta çalışabilmesi için maalesef biraz acı çekmesi gerekiyor. Spor yaptığınız zaman kendinizi bazen zorlarsınız ya, onun gibi. Çünkü bu gerçek hayat ve artık senin şöyle oldu, böyle oldu gibi bahaneleri bırakıp, MECBUR olduğun şeyi yapman gerekir. Tabii her düştüğünde seni kaldıran biri varsa rahat yaşayabilirsin, bu da sana kalmış.

İşin özü, bu öneriler standart insanlar için zaten geçerli olmayabilir. Ben olabildiğince yapmaya çalışıyorum ve bana karşılığı olumlu oluyor. İstesem yapmayabilirim değil mi? Kişiye kalmış yani. Önemli olan bunu seçebilme yetisi.

Kazanmanın sırrı burada, hayatta başka türlü asla olmaz falan propogandası değil bu. İnsanlar kendi davranışlarına göre yöntemler üretebilir, üretemeyen için ne yapıyoruz ona bakmak lazım. Herif bin defa konu açmış, önüne gelen yazıyor bir daha açma şöyle yap böyle yap. Adam tatmin olamamış işte yani günün sonunda iş buna çıkıyor. Girin tüm konularına mesajlarına bakın, herif tatmin olmamış ki tekrar açıyor. Ne yapsaydım?

Örneğin “Dostum çalış, altı üstü bir sınav” gibi bir şey mi söyleseydim? Adam zaten umursamıyor bu sebeple de sebep-sonuç-kazanım dengesi kuramıyor. Yeterince küçük zaten onun gözünde bu sınav.

İnsanların davranışlarını, eğilimlerini ve hesaplarını anlamaya çalışıp buna uygun hareket etmediğimiz sürece zaten boşuna konuşuyoruz. Adama anlatmama gerek kalmazken başkalarına dil döküyorum.

Dün detaylı açıkladım artık tekraren son kez açıklamış olayım, moderatör arkadaşta geldi zaten, konuyu daha fazla baltalamayalım.

Tekrar yorumunuz için teşekkür ederim. Sağlıklı günler diliyorum.
 
Arkadaşlar ben sadece başarılı olan insanların nasıl ders çalıştığını merak ettiğim için bu konuyu açtım. Çünkü ihtiyacım vardı cidden acaba nerede yanlış yapıyorum diye düşünüyordum. Alelacele açtığım için konuyu açıklamaya da öyle saçma yazmışım. Durumum o kadar kötü değil geçen yılki sonucumu attım. Gayet güzel mesajlar, tavsiyeler de aldım bu konuyla ilgili. Şu son 3.5 - 4 ay cidden çok kötü geçti bayağı bir zorlanıyordum ders konusunda. Konularımdan da görmüşsünüzdür. Umarım düzeltebilirim bu durumu. Artık lütfen daha fazla baltalamayalım konuyu.
 

Geri
Yukarı