Desteklenmeyen çözünürlük ayarı sonrası "input not Support" hatası ve çözüm işlemleri

catfood

Hectopat
Katılım
19 Haziran 2020
Mesajlar
218
Çözümler
3
Yer
Coruscant, Empire
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Öğrenci, Webmaster, Modder - Cyberpunk 2077 & Titanfall 2 & Battlefront 2
Desteklenmeyen çözünürlük ayarları sonrası "ınput not Support" / siyah ekran hatası nasıl çözülür?
Technopat.net

Selamlar bugün yine kendi kendimi bir bataklığa soktum fakat bu kez kendim çıkmayı başardım. Epey araştırma yaptığım halde bir türlü işe yarar bir bilgi bulamadığım için uğraşımın sonunda bulduğum çözüm yolunu burada paylaşıyorum.

Öncelikle yaşadığınız durumun sebebi ne olursa olsun; yani mesela monitörünüzün desteklemediği bir çözünürlük seçip kaydettiniz ve ınput not Support hatası aldınız, masaüstüne hiçbir şekilde ulaşamıyorsunuz - ya da ekran kartınızın ayar menüsünde herhangi bir şeyi değiştirdiniz ve yine aynı sorunu yaşıyorsunuz hiç fark etmez iki şekilde de işe yarayacağına inanıyorum. Ben ikinci bahsettiğim senaryoyu yaşadım.

● Dikkat! Yöntemleri denemeden önce okuyunuz.
Bu yöntemlerle uğraşmadan önce bilgisayarınızı bir akıllı TV'ye (HDMI bağlantısı ile) veya farklı bir monitöre bağlayıp test edin. Hatta başka bir monitörde veya Smart TV'de açılıyorsa (ayarlanan görüntü çözünürlüğünü veya ayarı destekliyorsa açılacaktır) direkt o şekilde görüntü ayarlarınızı değiştirip sonra tekrar kendi monitörünüze dönmeyi deneyin. Bazı durumlarda bu işlem işe yarayabilir. Fakat bu işe yaramazsa aşağıda anlattığım yöntemlere geçiş yapın.

● Adımlar.
Başlangıçta bir şekilde masaüstüne ulaşmamız gerek, zira BIOS menüsünde vesaire bunun için bir ayar yok. Toplam yöntem sunacağım hangisi kolayınıza gelirse onu deneyin. Fakat 2 işlem içinde bilgisayarımızı güvenli Mod'a almamız gerekiyor. Devam etmeden önce bu adımları izleyerek bunu gerçekleştirin.

● Bilgisayarı güvenli moda almak.
Öncelikle bilgisayarımızı güvenli modda çalıştırmamız gerek. Bunu iki şekilde yapabiliriz; 1 - bilgisayarımız açılırken yarım saniye arayla F8 tuşuna basıyoruz, bu sayede güvenli moda giriş yapılabilir. 2 - F8 yöntemi işe yaramadıysa Windows'u onarıma zorlamamız gerekiyor. Bunuda şu şekilde yapabiliriz; bilgisayarımız açılırken tam Windows logosu geldiğinde Power + reset tuşlarına aynı anda basıyoruz. Bu işlemi min. 3 kez tekrarladığımızda Windows sistemi başlatamadığını fark edip sonunda kendini onarım moduna alacaktır ve onarım menüsünde başlayacaktır. Bu menüden gelişmiş seçenekler kısmından güvenli moda geçiş yapılabilir.

1 - sistem geri yükleme (basit çözüm)
Eğer bir sistem geri yükleme noktanız varsa ilk etapta bunu yapın zira bahsedeceğim diğer yöntemler buna nazaran çok az daha uğraştırıcı, boş yere vakit kaybetmek istemiyorsanız tabii. Bilgisayarımızı güvenli modda açtığımızı varsayarak anlatıyorum. Çalıştır kısmında MSConfig yazarak sistem yapılandırmasına gidiyoruz. Arından araçlar kısmında sistem geri yükleme sekmesini göreceğiz, buraya girerek daha önce kendimiz oluşturduğumuz bir noktayı veya sistemin kendi kendine oluşturduğu (genelde minimum 5 gün öncesinde nokta ayarlamış olur) bir noktayı seçiyoruz. Ardından ilerliyoruz ve işlem kendi kendine devam edip sona erdiğinde bilgisayarınız yeniden başlatılacak. Eğer geri yükleme sorunsuz tamamlandıysa zaten masaüstüne gelmişsiniz demektir.

2 - ekran kartı sürücülerini kaldırmak (biraz daha uğraştırıcı ama kesin çözüm)
Öncelikle bu işlemi yaptıktan sonra Driver'ları tekrar kurana dek birçok çözünürlüğe erişemeyeceğinizi belirteyim. Bu işlerden pek anlamayan biriyseniz hemen telaşa kapılmayın, Driver'lar kurulduktan sonra sistem size yüksek çözünürlük ayarlarını tekrar gösterecektir. Şimdi adımlara geçelim. Öncelikle bilgisayarımızı güvenli modda çalıştırıyoruz. Masaüstüne geldiğimizde direkt ayarlar (yeni nesil sistemlerde direkt aramaya programlar yazdığımızda aynı sekmeye ulaşıyoruz) bölümünden program ekle / kaldır bölümüne giriyoruz. Burada direkt olarak ekran kartımızın yazılımını buluyoruz. Şahsen ben AMD Radeon settings (AMD Catalyst Center) olarak bulup sildim. Sizde kendinizinkini bulup kaldırın. Ardından bilgisayarınızda ki hızlı değişimi zaten direkt göreceksiniz. Kaldırma işlemi bittikten sonra muhtemelen bilgisayarınız yeniden başlatma için kapancaktır, güvenli moda giriş yöntemlerinden hangisini başardıysanız aynı şekilde tekrar güvenli mod ayarlarına girin fakat onarım menüsü'nde bu kez ağ destekli güvenli Mod'u seçin. Zira güvenli modda Windows kendini varsayılan olarak ağ desteksiz başlatır, yani İnternet erişimi olmaz. Fakat bizim Driver'ları indirmek için İnternet'e ihtiyacımız var. Ağ destekli güvenli modumuz başladıktan sonra direkt olarak Google aracılığıyla ekran kartımızın sürücülerini indiriyoruz ve kurulumunu yapıyoruz. Genellike bu işlemler ekran kartına göre değişse de min. 15 dakika sürer ve yüklemenin ardından bilgisayarı yeniden başlatmayı ister. Bu noktaya kadar geldikten sonra ister yeniden başlatma yapmadan önce ekran ayarlarınızı güncelleyin ister son bir güvenli mod girişiyle yeniden başlatma bittikten sonra yapın. Bu noktadan sonra güvenli moddan çıkış yaptığınızda (eğer donanımsal bir sorun yoksa, hatanın kaynağı bu bahsettiğim senaryolar ve benzerleri ise) Windows normal şekilde başlayacaktır.

Umarım anlatımım açıklayıcı olmuştur, uzun zamandır uzun bir yazıya girişmemiştim. Sorusu olanlara destek olmaya çalışacağım.
 
Son düzenleyen: Moderatör:

Yeni konular

Geri
Yukarı