Rehber Desteklenmeyen donanımda Linux kullanmak

Giriş
Selam, bilmenizi istiyorum ki AMD Ryzen 7000 "mendocino" APU'lar ile Linux kullanırken sorun yaşama ihtimaliniz epey bir yüksek!

Sorun
Lenovo notebooklarda rastlanılan bu durum, UEFI yazılımının kafasının karışması sonucunda dahili klavye ve dokunmatik yüzeyin kendi sürücüleri ile gelen ve neredeyse destek vermediği donanım bulunmayan Linux üzerinde sizi başıboş bırakıyor.

Lenovo V15 G4 amn bilgisayarıma Linux kurmaya çalışırken karşılaştım bende bu hata ile. Aramaya koyulduğumda bağımsız geliştiricilerin Arch tabanlı dağıtımlar için dinamik çekirdek modül desteği (dkms) dosyaları için çok ilkel çözümler sunulduğunu gördüm. Ben de Arch tabanlı bir dağıtım olan Fedora kullandığım için dkms desteğini denedim ancak hem klavye girişi aşırı gecikmeli, hem de klavye ve dokunmatik yüzeyi aynı anda kullanamadığımı fark ettim. Sorun epey ciddileşmişti.

Çözüme varış
Benim de üyesi olduğum bugzilla.kernel.org, Linux çekirdeği ile uğraşan geliştiriciler için bir cennet. İnsanlar çıkan sorunları yazıyor, bu konuda tartışıyor ve uğraşıp çözüme hep beraber kavuşabiliyorlar.

Tam olarak sorunumu birebir yaşayan bir grup insan bu konuyla ilgili bir bug raporu başlatmış, çözüm için kolları sıvamıştı.

Çözüm
Linux 6.5.9 çekirdeğine kadar Lenovo AMD laptoplarda bu sorun yaşanmaya hala devam ediyor. Birçok dağıtım Linux 6.2 veya daha alt sürümler kullandığı için bilgisayarınızda rahatlıkla Linux kullanmayı unutabilirsiniz.

Ancak Linux 6.5.10 ve devamında gelen sürümler ile sorun çoktan çözülmüş halde. Tek yapmanız gereken şey; Arch kullanmak.

Arch, aşırı dinamik topluluğu ile Linux 6.6 kerneli çıktıktan 15 dakika sonra eski kerneli "out of date" olarak işaretlemiş ve yeni kernel için çalışmalara başlamış bile.
Arch tabanlı bir dağıtım kullanacaksanız eğer harici bir klavye ile kurulumu yapın, güncellemeleri tamamlayın ve 6.5.10 kernelini kurup ondan boot edin.

Fedora'da bunu şöyle yaptım;

- Fedora workstation 38 ISO'sunu indirip yazdım.
- USB klavye ile kurulumu tamamlayıp masaüstüne kadar geldim.
- Terminali açıp sudo dnf --enablerepo=updates-testing update 'kernel*' komutunu girdim. Bu, test repolarından en son kernel sürümünü çekmenizi sağlayacak.
- İşlemin tamamlanmasını bekledikten sonra bilgisayarımı yeniden başlattım.
- GRUB ekranında "Fedora workstation 38 (6.5.10)" seçeneğine boot ettim.
- Klavye ve dokunmatik yüzey tamamen faal.

Not:
7 Kasım salı günü Fedora workstation 39 çıkacak ve beta çekirdek kullanmadan bu çözümü içinde barındıracak.
Bununla beraber rolling-release metodunu kullanan tüm dağıtımlar daha yeni çıkan Linux 6.6 kernelini kullanıma sunacakları için hiçbir uğraş sergilemeden Linux kullanabileceksiniz.

Son düzenleyen: Moderatör:

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı