Devlet Destekli Krediye Başvuru Süreci

Makaleler
1
Yer
Kastamonu
Biliyorsunuz ekonomik kalkınma kapsamında devlet bankalarına verilen talimat ile 0.49 faizle 10 bin liraya kadar ilk 6 ay ödeme olmayacak şekilde destek kredileri veriliyor. Bu konuyla ilgili olarak başvuru süreciyle ilgili tecrübeleriniz, yaşadığınız sorunlar veya yakınlarınızdan duyduğunuz olaylar var mıdır?

Mesela 1 Mayıs'ta başvuru yapmama rağmen hala hiçbir şekilde olumlu veya olumsuz dönüş almadım, hala değerlendiriliyor diyor.
Maaşı, sigortası, güvencesi olmayan arkadaşıma 5 bin lira çıktı. Maaşı ve sigortası olan mühendis arkadaşıma da 5 bin lira çıktı. Ailemde devlet memuru olup kredisi onaylanan var. Babasının sosyal güvencesinden faydalanan ve öğrenci olan arkadaşıma da 5 bin lira çıktı.

Hatta aynı haneden 3 kişiye de kredi onaylanıp üçünün de çektiğini biliyorum.

Sizlerin de böyle tecrübeleriniz varsa paylaşabilirsiniz. Bilgi alışverişi olur.

Merhaba. Ziraat Bankası emekli olan anneme olumsuz döndü. Bana henüz dönüş yapmadı. Vakıf bank ise ne anneme ne de bana dönüş sağlamadı. Etrafımda başvurup almış olan kişiler var. Ben de anlamadım nasıl işliyor sistem.

Çevremdekilerden 1 ayda yanıt alamayanlar var. Bazıları da ilk 10 gün içerisinde aldı. Başvuranın acil ihtiyacı varsa dokunmasın bile. 1 ayda anca cevabını alır.

Temel Destek İhtiyaç Kredileri, kamu bankalarının başlatmış olduğu KGF yani Kredi Garanti Fonu destekli bir kredi. Kredi değerlendirme aşamasında sizin limitinizi ve kredi onay durumunuzu sadece Banka değerlendirmiyor, aynı zamanda KGF de değerlendiriyor. Yani banka size kredi vermek istese bile eğer KGF'den bankaya sizin kredi çekebileceğinize dair bir onay gelmiyorsa banka istese de o krediyi size veremez. Zaten normal şartlarda da bankaların kredi onay durumu tamamen sistematik olduğu için maksimum 5 dakika içinde size limit ve onayla ilgili geri dönüş yaparlar. Ancak bu kredi farklı olduğu için, KGF garantisi kapsamında olduğu için ve çok fazla yoğun başvuru olduğu için bankalar KGF'den geri dönüş beklemekte.

Kimisinin 1 gün sonra onay almasının, kimisinin 1 ay geçmesine rağmen geri dönüş alamamasının bir sebebi de müşterilerin durumu. Bazı müşteriler kredi skoru, SGK hizmet süresi, gelir seviyesi, ne zaman kesildiği vs. gibi etkenler kredinizin onayını etkilediği için yüksek riskteki müşterilerin onayı daha uzun sürebiliyor.

Diğer konuda değerlendirme aşamasından ve etkenlerden bahsetmiştim. Bu kadar uzun sürmesi bankalardan kaynaklı olabilecek bir şey değil çünkü zaten bankalarda, normal süreçte olduğu gibi burada da sistematik olarak değerlendirme yapılıyor. Ama burada KGF'nin, yani temel destek ihtiyaç kredilerine kefil olarak kurumun onay mekanizması yavaş işlediği için kiminin 1 ay sürebiliyor, kiminin 1 gün.

Tabi burada bir etken daha var. Başvurduğunuz bankayla olan ilişkiniz. Yani mesela Vakıfbank'tan başvurmuşsanız ve maaşınızı Vakıfbank üzerinden alan biriyseniz veya daha önce kredi çekmişseniz, bankayla belli bir ilişkiniz varsa bu durumlar değerlendirme için baya olumlu bir avantaj.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı