Devlet tarafından bir site kalıcı olarak kapatılabilir mi?

bullet137

Yoctopat
Herkese merhaba. Merak ettiğim bir konu var, detaylı olarak anlatmaya çalışacağım.

Bilindiği üzere, Türkiye'deki birçok site devlet tarafından erişime engelleniyor. Şahsen benim karşıma çoğu zaman böyle bir ekran çıkıyor:
ulasilamıyor.PNG

Bu ekranı geçip siteye erişmem için VPN kullanmam gerekiyor, bunu bir kenara bırakalım.

Benim merak ettiğim konu şu: Uzun zamandır önüme çıkmasa da geçen yıllarda sık sık mahkeme kararı ile engellenen siteler görüyordum. Bunun gibi:
karar.PNG

Yani boş bir ekran yerine işlem yapıldığına dair bir uyarı veriliyordu. Hatırladığım kadarıyla o zamanlar VPN kullansak bile böyle sitelere erişilemiyordu fakat emin değilim. Hatırlayanlar söylerse veya eğer böyle siteler hala mevcut ise denemem için beni yönlendirirse çok iyi olur. Çünkü sorumun cevabı bir bakıma bu mahkeme kararı ile engellenen sitelerde yatıyor.

Bunları söyledikten sonra soruya gelecek olursak, bir web sitesinin Türkiye'deki yetkililer tarafından tamamen kullanıma kapatılması mümkün müdür? Yani DNS, VPN veya Tor benzeri tarayıcılar kullanılsa bile siteye erişim olmayacak. Umarım anlatabilmişimdir, cevaplarınızı bekliyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Fiziki olarak müdahale ederse olur tabi barındırma hizmetini veren firmaya bildirip ortadan kaldırabilir (Yurt içindeyse tabi) veya bir firmaya ait değilse de sunucu konumunu tespit edip ortadan kaldırırlarsa komple engellemiş olurlar.

Bu arada engellenen siteler bazen ulaşılamıyor olarak çıkıyor bazen de engellendiğiyle ilgili yazı çıkıyor sebebini bilmiyorum.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı