Devlete elektrik satmak mantıklı mı?

erenlalp

Centipat
Daha fazla  
Güneş panelleriyle elektrik üretip devlete satabilir miyiz? Bu durum bizim için maliyetli olur mu ya da ne gibi sorunlarla karşılaşırız?

Bildiğim kadarıyla bireysel olarak devlete elektriği para karşılığı satamıyorsunuz. Ama kendi faturanızdan mahsup ettirebiliyorsunuz. Örnek veriyorum bir petrol ofisiniz var ve çatısını güneş panelleriyle doldurmuşsunuz. Bu ürettiğiniz elektriğin fazlasını bulunduğunuz mahallenin trafosundan kullanım yapıyorlar, yani devlete satmış oluyorsunuz (Gerekli anlaşmalar ve sözleşmeler yapılıp alt yapı kurulması lazım). Bunun karşılığında ise başka bir yerdeki işyerinizin veya evinizin elektrik kullanımını faturasında mahsup ettiriyorsunuz. (Eksik biliyorsam düzeltebilirsiniz.) (Kendi yorumum olarak, devletin çalışma mekanizması sistem gereği para ödemeyi sevmez. Ama mahsup etme yoluna her zaman başvurur. Yani ben devletim cebimden para çıkmasın, ama karşılığında sen bana para ödeme mantığı. Bu sistem sayesinde devletin kasası hiç bir zaman eksi bakiyeye düşme ihtimali olmaz.) Bu mantığa en basit olarak vergi sisteminden ulaşabiliriz. Aynı şekilde bir işyerinizde gider olarak faturalandırdığınız ödemelerinizi, beyanname yapıldığında KDV den mahsup ettirebiliyorsunuz.

Son düzenleme:
Merhaba. Hocam; çift yönlü çalışan elektrik sayaçlarıyla bunun mümkün olduğunu biliyorum. Böylece İhtiyaçtan çok fazla solar güç üretimi enterkonnekte elektrik şebekesine bu özel sayaçlarla satılabiliyor. Anacak bunun nihai karar olabilmesi için devletle ön anlaşmanın da yapılması şartı mutlaka bulunmalıdır. İnternette bu konuyla ilgili referanslardan bu konuyu daha net olarak araştırabilirsiniz.

Ancak bu amaç için, ihtiyaçtan daha fazlasını devlete satabilmede bunu kayıt altına alabilmek için tek yönlü değil çift yönlü elektrik sayaçlarının kullanılması gerektiğini biliyorum. Üretim ihtiyacı beklenenden azsa içeriye sizin tesise doğru elektrik girişi olur ve bu sayaçla faturalanmış veya sayaç tespitli tüketimle elektrik şirketine ya da devlete para ödersiniz. Üretimin, fazlasında ise bu sayaç tersine çalışıp enterkonnekte şebekeye elektriği sayaçtan geçirirken geçen kW miktarına göre devletten bu durumda bir ödeme alırsınız, prensip olarak çift yönlü çalışan sayaçların esası bu şekliyledir. Kolay gelsin.

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı