Çözüldü Devrede bir sorun mu var?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Burakrdt

Hectopat
Yer
Ankara
Daha fazla  
Meslek
Elektrik Elektronik Teknolojisi Endüstriyel Bakım Onarım
Arkadaşlar böyle bir devre yapmaya karar verdim ama proteus 8 de denediğimde sürekli bir hata alıyorum. Gerçekte yapmadan önce simülasyonda denemek istedim. C2 kapasitör uçları ölçüm uçlarıdır bilginiz olsun.

Bobin değerini 220/40V olacak şekilde ayarladım.
Köprü diyotu GBPC804 400v 8A seçtim.
Verdiği hata mesajı ise şu: [SPICE] tran: Timestep too small; timestep = 4.33681E-019: Trouble with Node #00002.
Tam anlamadım ama akım değeri sekonder sargıda maksimum gösteriyor, (belki de sorun bundan kaynaklıdır bilmiyorum) voltaj değeri 39-40v geliyor.
Devrenin kaynağı burada: Tezgah Kullanımında Güç Kaynağı Devresi - 2
Bobini 100VA olarak ayarlamasını çözemedim yardımcı olursanız sevinirim.

Dosya Ekleri

• Screenshot_1.png
    Screenshot_1.png
    51,9 KB · Görüntüleme: 95
  • Screenshot_2.png
    Screenshot_2.png
    16,6 KB · Görüntüleme: 100
Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Devrede sitedeki şemaya bakıldığında bir sorun yok gibi. Çok bilmiyorum ancak QN3055 duyu kapalı konumda olabilir mi? Ayarlanabilir duy tam kapalı konumda olduğu için akım geçmiyor ve devre beklendiği gibi çalışmıyor olabilir.

Devre şehir elektriğine bağlı şekilde çalışacak şekilde tasarlanmış. Devrenin düşünüldüğü gibi çalışması için trafoya 220 V, 10 A yani toplamda 2200 Watt enerji gelmesi gerekli. Alternatif akım kaynağının 220 V, 10 A tepe değerlerine ayarlanması gerekebilir çözüm olabilir prizi taklit etmesi açısından.
Anladım sağ olun, eğer akım değerinin nasıl ayarlandığını biliyorsanız bilgilendirmenizi isterim. Akşam bulmak için vakit harcamam gerekicek. 2n3055'i de kontrol ederim, akşamüstü buraya son durumu yazarım.

Trafonun birleştirme faktörünü değiştirince hata vermeden devre çalışıyor fakat bir değer okuyamıyorum, faktörü 1 den 0 a aldım fakat bir sonuç alamıyorum. Aynı şekilde 2n3055 duyunun kapalı olup olmadığını göremiyorum, bakın isterseniz. Ampermete koyduğumda 220V de yaklaşık 10A geliyor şebekeden orada da bir sorun göremedim. Gücü de 2.2kW görebiliriz buradan. Bence sorun köprü diyotta ama çözemiyorum bir türlü. Faktörü 1 yapıp devreye enerji verince hata veriyor anlamadım.

Anladım sağ olun, eğer akım değerinin nasıl ayarlandığını biliyorsanız bilgilendirmenizi isterim. Akşam bulmak için vakit harcamam gerekicek. 2n3055'i de kontrol ederim, akşamüstü buraya son durumu yazarım.

Trafonun birleştirme faktörünü değiştirince hata vermeden devre çalışıyor fakat bir değer okuyamıyorum, faktörü 1 den 0 a aldım fakat bir sonuç alamıyorum. Aynı şekilde 2n3055 duyunun kapalı olup olmadığını göremiyorum, bakın isterseniz. Ampermete koyduğumda 220V de yaklaşık 10A geliyor şebekeden orada da bir sorun göremedim. Gücü de 2.2kW görebiliriz buradan. Bence sorun köprü diyotta ama çözemiyorum bir türlü. Faktörü 1 yapıp devreye enerji verince hata veriyor anlamadım.

Arkadaşlar sorunu çözdüm, topraklama koymamız gerekiyormuş :( ve ben unuttum. Gerçek hayatta tabiki de topraklama yapmak zorundayız ya! Eğer #00002 hatasıyla karşılaşırsanız devrenize topraklama yapmayı unutmayın.
Devrede sitedeki şemaya bakıldığında bir sorun yok gibi. Çok bilmiyorum ancak QN3055 duyu kapalı konumda olabilir mi? Ayarlanabilir duy tam kapalı konumda olduğu için akım geçmiyor ve devre beklendiği gibi çalışmıyor olabilir.

Devre şehir elektriğine bağlı şekilde çalışacak şekilde tasarlanmış. Devrenin düşünüldüğü gibi çalışması için trafoya 220 V, 10 A yani toplamda 2200 Watt enerji gelmesi gerekli. Alternatif akım kaynağının 220 V, 10 A tepe değerlerine ayarlanması gerekebilir çözüm olabilir prizi taklit etmesi açısından.

Son düzenleme:

Arkadaşlar sorunu çözdüm, topraklama koymamız gerekiyormuş :( ve ben unuttum. Gerçek hayatta tabiki de topraklama yapmak zorundayız ya! Eğer #00002 hatasıyla karşılaşırsanız devrenize topraklama yapmayı unutmayın.

Dosya Ekleri

• Screenshot_3.png
    Screenshot_3.png
    16,3 KB · Görüntüleme: 43
  • Screenshot_4.png
    Screenshot_4.png
    29,1 KB · Görüntüleme: 34
  • Screenshot_5.png
    Screenshot_5.png
    16,1 KB · Görüntüleme: 33
  • Screenshot_6.png
    Screenshot_6.png
    57,9 KB · Görüntüleme: 37
Son düzenleme:
Çözüm
Arkadaşlar sorunu çözdüm, topraklama koymamız gerekiyormuş :( ve ben unuttum. Gerçek hayatta tabii ki de topraklama yapmak zorundayız ya! Eğer #00002 hatasıyla karşılaşırsanız devrenize topraklama yapmayı unutmayın.

O kadar da sizi uğraştırdı hocam. Aslında ufak dediğimiz problemler yüzünden saatlerce uğraşabiliyor insan. Tabii dediğiniz gibi topraklama gerçekten önemli bir mevzu. Özellikle dışı iletken olan metal gibi maddeler için tehlikeli bir durum. Şimdi içinizin rahatlığını hissedebiliyorum. :) Çözüm olarak rapor attım. Başka arkadaşlarda ufak bir sorundan dolayı saatlerce uğraşmasın.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı