DGS ile mühendis olmak adil mi?

Bence mümkün olmaz hocam. Biyoloji 13 soru Full yapması lazım. Bu aşırı derece fark artırmaz bence.
Tamam. Birer tane kimya ve fizik yapsın. Bu, iyi bir ölçme ve değerlendirme mi sizce? Eksi fizik netiyle ikinci öğretim mühendislik kazananı duymuştum, 2018 ya da 2019'da, 300.000 sınırı o zaman da vardı hem de. Eskiden puan türlerinin ağırlıkları kendi içinde değişiyordu, nispeten daha iyiydi.

DGS adil değil demiyorum bu arada. DGS'den önce bunlara takılmak gerekir ve DGS gibi zor bir sınavdan gelenler, eksi fizik veya kimya neti yapanlar kadar hak ediyor en az demekti amacım. Zaten zor bir sınav olmasının yanında, çok az sayıda kontenjan için yarışılıyor diye biliyorum. Bugün DGS ile böyle bir geçiş olmasın denirse yarın lise okul birinciliği kontenjanı da olmasın denir.

Son düzenleme:
Tamam. Birer tane kimya ve fizik yapsın. Bu, iyi bir ölçme ve değerlendirme mi sizce? Eksi fizik netiyle ikinci öğretim mühendislik kazananı duymuştum, 2018 ya da 2019'da, 300.000 sınırı o zaman da vardı hem de. Eskiden puan türlerinin ağırlıkları kendi içinde değişiyordu, nispeten daha iyiydi.

DGS adil değil demiyorum bu arada. DGS'den önce bunlara takılmak gerekir ve DGS gibi zor bir sınavdan gelenler, eksi fizik veya kimya neti yapanlar kadar hak ediyor en az demekti amacım. Zaten zor bir sınav olmasının yanında, çok az sayıda kontenjan için yarışılıyor diye biliyorum. Bugün DGS ile böyle bir geçiş olmasın denirse yarın lise okul birinciliği kontenjanı da olmasın denir.

Ben zaten DGS ile geçiş yapan birisi olarak karşı değilim. Sistem bana hak vermiş bunu kullanmak benim hakkım. Ben AYT net puanı karşılığı olarak mühendislik kazanmaya sıralama yetmeme bakımından söyledim. LYS çok iyiydi en azından tek oturumda MF puanı ile mühendislik ve gerek EA olsun sıralama ve puan bakımından seviyen belli oluyordu. DGS zorlayan tek faktör bence süre azlığı. Cidden yetmiyor çünkü Türkçe soruları zorluyor.

Adaletini değil mantığını tartışmak gerek diye düşünüyorum. Zamanında 90.000 ile mühendis oldum ve bu mesleği hakettiğimi düşünmüyorum.

Fizik ve kimya yapmayıp sadece biyolojiyle 200 küsur binden mühendislik kazanmak da mümkün. Hiç biyoloji yapmayıp fizik ve kimya ile veterinerlik, hemşirelik kazanmak da mümkündür diye tahmin ediyorum.

Neden haketmediğini düşünüyorsun?

@Ahsapzen 'in bahsettiği sebepten. Sistemi eleştirmemiz gerekiyor. Lisede biyoloji hastası biriydim, fakat puanım yettiği için mühendisliğe yönlendirildim. Kimse bakmadı üç boyutlu düşünüp düşünemediğime, kimse sormadı fizik dersini sevip sevmediğimi.

Tüm meslek grupları için yetenek ve kültür sınavı gerektiğini düşünüyorum.

Diğer yandan mühendislik gibi bir meslek için en azından %2-3'lük dilimden alım yapmalı. Okul en az 6 yıl olmalı, mezun olan adam çıktığında gerçek anlamda "ben mühendisim" diyebilmeli. Zaten bunlar olmadığı için mesleğimiz ayaklar altında. Yeni mezun adamı asgari ücretin altında çalıştırarak tuvalet temizletebiliyorlar.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı