DGS'de derece yapmayı hedeflemek mantıklı mı?

Gokhan Bird

Hectopat
Dostlar merhaba, YKS öğrencisiyim.

Daha önce üniversiteye başlamıştım ama bıraktım. Şu an OBP'm kırık. TYT'den tahmini 70 civarı bir net alacağım gibi görünüyor, AYT ise muhtemelen sıfır.
DGS'yi biraz araştırdım, merak ettim. 2024 DGS’nin sadece matematik kısmını (geometrisiz — geometri 7 soru) denemek istedim. 43 soruda 33 net yaptım. Bu netle sıralamam yaklaşık ilk 3 bine geldi.
Şimdi merak ettiğim şu: Sizce 2 yıllık bir bölüme yerleşip, DGS'de derece yapmayı hedeflemek mantıklı olur mu?

Görüşlerinizi bekliyorum.

70 dakika da çözdüm ek olarak. DGS sınavı 180 dakika.

Aynı unuverstenin geçişi olan 4 yıllık bir bölüme geçecek isen mantıklı yoksa farklı bir üniversiteye gideceksen direk 3 sınıftan başlamayabilirsin bilgin olsun.

Daha önce üniversiteye başlamıştım ama bıraktım. Şu an OBP'm kırık. TYT'den tahmini 70 civarı bir net alacağım gibi görünüyor, AYT ise muhtemelen sıfır.
DGS'yi biraz araştırdım, merak ettim. 2024 DGS'nin sadece matematik kısmını (geometrisiz — geometri 7 soru) denemek istedim. 43 soruda 33 net yaptım. Bu netle sıralamam yaklaşık ilk 3 bine geldi.
Şimdi merak ettiğim şu: Sizce 2 yıllık bir bölüme yerleşip, DGS'de derece yapmayı hedeflemek mantıklı olur mu?

Konteyjana dikkat et bana DGS de girmek daha zor dendi.

DGS zor bir sınav ama bu zorluk sadece sorulardan kaynaklı değil hatta en büyük zorluk süre.
Sen ne kadar iyi matematik çözsende veya çok iyi türkçe çözsende süresinde yetiştiremezsen geçmiş olsun..
Dgs mantığı güzel ancak dediğim gibi o kadar konu ve üstüne türkçe paragraf çözüyorsun süre yetiştiriyorsun ve o kafayla matemetiğe geçiyorsun.
Normal birisi bu sınava girer ve az çok bir şeyler yapar ancak derece isteyen kişinin en büyük şansı süreyi doğru kullanmak.
Başta da dediğim gibi ne kadar akıllı olursan ol ama dgs de süreyi yetiştiremezsen ve 50 soruda 30 35 net yaparsan derece imkanın çok ama çok zor.
Derece için ortalama her iki derste de 40 neti geçmen lazım ki bu da süreyi çok iyi kullanman gerekiyor demek.

DGS'yi biraz araştırdım, merak ettim. 2024 DGS’nin sadece matematik kısmını (geometrisiz — geometri 7 soru) denemek istedim. 43 soruda 33 net yaptım. Bu netle sıralamam yaklaşık ilk 3 bine geldi.

Mantıklı değil zamanında aynı hatayı ben de yaptım. Özellikle mühendislik okuyacaksan 3. Sınıftan başlayamazsın kendi okulun olsa dahi. Birkaç üniversite kabul ediyor da iyi yerler etmiyor. Baştan başlıyorsun. Üstüne üstlük AYT matematik bilmeden gideceğin için o okulda göreceğin ileri matematik ve fizik derslerini veremeyeceğin için en az 1 sene daha uzatacaksın o okulu.
Onun yerine 2 sene önlisans harcayacağına direkt YKS ye hazırlan.
Şimdiki aklım olsa öyle yapardım. Şu an ben de DGS de dereceye oynuyorum.

DGS zor bir sınav ama bu zorluk sadece sorulardan kaynaklı değil hatta en büyük zorluk süre.
Sen ne kadar iyi matematik çözsende veya çok iyi Türkçe çözsende süresinde yetiştiremezsen geçmiş olsun.
DGS mantığı güzel ancak dediğim gibi o kadar konu ve üstüne Türkçe paragraf çözüyorsun süre yetiştiriyorsun ve o kafayla matemetiğe geçiyorsun.
Normal birisi bu sınava girer ve az çok bir şeyler yapar ancak derece isteyen kişinin en büyük şansı süreyi doğru kullanmak.
Başta da dediğim gibi ne kadar akıllı olursan ol ama DGS de süreyi yetiştiremezsen ve 50 soruda 30 35 net yaparsan derece imkanın çok ama çok zor.
Derece için ortalama her iki derste de 40 neti geçmen lazım ki bu da süreyi çok iyi kullanman gerekiyor demek.

Hocam, DGS'ye hiç çalışmadan ve yarım yamalak bir ortamda bu neti ve süreyi yaptım. Sıralama hesaplamalarında Türkçenin etkisi çok düşük, asıl belirleyici olan matematik. Yani 45 matematik ve 10-20 Türkçe netiyle yaklaşık ilk 300 sıralama geliyor.

Önümde 2 yıl gibi bir süre olacak. Bölümü yüksek ortalama ile bitirmem gerektiğinin farkındayım ama hem bölüme çalışıp hem DGS'ye hazırlanarak derece yapabileceğimi düşünüyorum.

Aklıma takılan konu ise son 4 yılın kontenjanlarına baktığımda bariz bir düşüş görülmesi. Bu durum DGS'nin ileride kapatılıp kapatılmayacağı konusunda kafamı karıştırıyor. Ayrıca YKS 2028'de değişecek ve benim DGS'ye giriş tarihim büyük ihtimalle 2027-2028 olacak. Bu da DGS sisteminde de bir değişiklik olur mu diye düşündürüyor.

Ailem ise mezuna kalmam için izin vermiyor. Ya bu sene tercih yapacağım ya da okuyamayacağım. Şu an 19 yaşıma girmek üzereyim.

Dgs çok kolay bir sınav. Biraz çalışırsan kazanırsın. Ama mühendislik veya fen bilini okuyacaksan mantıksız bir seçim. Çünkü o okulu asla 4 senede bitiremeyeceksin.

Hocam, DGS'ye hiç çalışmadan ve yarım yamalak bir ortamda bu neti ve süreyi yaptım. Sıralama hesaplamalarında Türkçenin etkisi çok düşük, asıl belirleyici olan matematik. Yani 45 matematik ve 10-20 Türkçe netiyle yaklaşık ilk 300 sıralama geliyor.

Önümde 2 yıl gibi bir süre olacak. Bölümü yüksek ortalama ile bitirmem gerektiğinin farkındayım ama hem bölüme çalışıp hem DGS'ye hazırlanarak derece yapabileceğimi düşünüyorum.

Aklıma takılan konu ise son 4 yılın kontenjanlarına baktığımda bariz bir düşüş görülmesi. Bu durum DGS'nin ileride kapatılıp kapatılmayacağı konusunda kafamı karıştırıyor. Ayrıca YKS 2028'de değişecek ve benim DGS'ye giriş tarihim büyük ihtimalle 2027-2028 olacak. Bu da DGS sisteminde de bir değişiklik olur mu diye düşündürüyor.

Ailem ise mezuna kalmam için izin vermiyor. Ya bu sene tercih yapacağım ya da okuyamayacağım. Şu an 19 yaşıma girmek üzereyim.
Bir yeri yaz. Okula gitme dondur, o ara tekrar YKS ye çalış. Dgs yoluna girme ağır hata olur 2 seneni çöpe atıyorsun.
Ben bu hata yüzünden KYK da kafamı duvarlara az vurmadım.

DGS çok kolay bir sınav. Biraz çalışırsan kazanırsın. Ama mühendislik veya fen bilini okuyacaksan mantıksız bir seçim. Çünkü o okulu asla 4 senede bitiremeyeceksin.

Bir yeri yaz. Okula gitme dondur, o ara tekrar YKS'ye çalış. DGS yoluna girme ağır hata olur 2 seneni çöpe atıyorsun.
Ben bu hata yüzünden KYK da kafamı duvarlara az vurmadım.

Geçiş yaparsam büyük ihtimalle mühendislik gibi bir bölüme yönelmek istiyorum. Eğer geçişte doğrudan 3. sınıftan başlayabilirsem, 1 sene daha uzatmam sorun olmaz. Ama 1. sınıftan başlamak durumunda kalırsam, o zaman 21-22 yaşında 1. sınıfa dönüp 26 yaşında mezun olmak beni ciddi anlamda düşündürüyor. Gerçekten geç kalmış gibi hissedeceğim.

Kafam çok karışık, ne yapacağımı bilemiyorum açıkçası. Siz de böyle bir süreçten geçtmişsiniz ve pişmanlık yaşamışsınız anladığım kadarıyla, ve neden bu kadar pişman oldunuz? Bu arada merak ettim, siz hangi bölümden hangi bölüme geçmeyi düşünüyorsunuz?

Technopat Haberler

Geri
Yukarı