Dilin garipliği

Makaleler
3
Yer
Erbaa
Örneğin bir kelimenin anlamını bilmek istiyorsan farklı kelimelerle tanımlıyorsun. Örneğin "güzel" kelimesinin anlamı: Biçimindeki uyum ve ölçülerindeki dengeyle hoşa giderek hayranlık uyandıran. Bu kelimenin tanımında biçim, uyum, denge, hoş gibi kelimeler var ve bu kelimelerinde bir tanımı var. Bu böyle sonsuz bir döngüye gitmez mi? Bunu düşünüyorum saçma bir şekilde. Bir cümle okurken sürekli size yukarıda belirttiğim düşüncelerim aklıma geliyor ve duraksama yaşıyorum bir anda. Fazla düşünmeyi bırakamıyorum, hastalık gibi bir şey oldu.

Son düzenleyen: Moderatör:
Örneğin bir kelimenin anlamını bilmek istiyorsan farklı kelimelerle tanımlıyorsun. Örneğin "güzel" kelimesinin anlamı: Biçimindeki uyum ve ölçülerindeki dengeyle hoşa giderek hayranlık uyandıran. Bu kelimenin tanımında biçim, uyum, denge, hoş gibi kelimeler var ve bu kelimelerinde bir tanımı var. Bu böyle sonsuz bir döngüye gitmez mi? Bunu düşünüyorum saçma bir şekilde. Bir cümle okurken sürekli size yukarıda belirttiğim düşüncelerim aklıma geliyor ve duraksama yaşıyorum bir anda. Fazla düşünmeyi bırakamıyorum, hastalık gibi bir şey oldu.
Hocam bu durum zannediyorum yüzyıllar önce örneğin bir meyve yada et yedikten sonra ilk dediği kelime olduğunu,ve bu durum insanın dilinden 'güzel' kelimesine dönüştüğünü düşünüyorum.
Zaten dillerin gelişimide böyle yavaş ve uzun bir sürede oluyor,insan türü dilleri bir günde değil çok uzun bir sürede öğrendi.

Aslında dilin en temel yapısını kelimeler değil de sesler/heceler olarak düşünmek gerekebilir. İnsanın gırtlak yapısı belirli bir frekans ve oktavda sesler üretiyor. Bu seslerin; cisimlere veya olgulara, onlarla benzerlik kurulup atfedilerek dil dediğimiz şeyi oluşturması mantıklı geliyor. Sözgelimi en ilkel insan bile "Aslan geliyor!" diye çevresini uyarmak istediğinde bunu, her defasında aslanı göstermeden, aslanın yerine geçebilecek bir ifadeyle yapmayı düşünebilmiştir. Seslerin tek başına kullanımı nispeten daha sınırlı olduğundan, zamanla farklı kombinasyonlarla bir araya getirilen sesler bugünkü kelime haznesini oluşturmuş olabilir. Tamamen kendi fikrim tabi.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı