Dinozorlar geri getirilebilir mi?

Dinozorun hangi özelliğini kullanacağız ki?

Bu soruyu bana değil konuyu açana sorman lazımdı. Ben zaten ilk mesajımda dinozorların DNA'sı yok, geri getirmek imkansız demiştim. Mamutların DNA olmasına rağmen onlar için bile hala yapılamadı demiştim. Ancak bu gibi DNA üzerinde yapılan çalışmaların başka çalışmalara önayak olması demek senin sorduğun soru gibi yüzeysel bir fikir çalışması değil. Ona bakarsan uzaya gönderilen ilk canlılar, mesela köpekler için uzaya giden köpeği ne yapacağız diye bir soru sorulduğunu düşün. Veya klonlanan ilk hayvan olan bir koyun ne işe yarayacaktı? Klonlanmış bir koyunun nesini kullanacağız? Başka çalışmalara önayak olması ve yapılabilen bilimsel çalışmaların hangi seviyelere ulaşabildiğini görmek açısından bütün hepsi önemlidir. Ben bunu anlatmaya çalışıyorum.

Neticede dinozora gerek yok ama. Başka ufak canlılarla çalışma da yapabilirler. Dinozorun bir olayı yok.

Yukarıda verdiğim cevap bu mesajı da kapsıyor.

Bu soruyu bana değil konuyu açana sorman lazımdı. Ben zaten ilk mesajımda dinozorların DNA'sı yok, geri getirmek imkansız demiştim. Mamutların DNA olmasına rağmen onlar için bile hala yapılamadı demiştim. Ancak bu gibi DNA üzerinde yapılan çalışmaların başka çalışmalara önayak olması demek senin sorduğun soru gibi yüzeysel bir fikir çalışması değil. Ona bakarsan uzaya gönderilen ilk canlılar, mesela köpekler için uzaya giden köpeği ne yapacağız diye bir soru sorulduğunu düşün. Veya klonlanan ilk hayvan olan bir koyun ne işe yarayacaktı? Klonlanmış bir koyunun nesini kullanacağız? Başka çalışmalara önayak olması ve yapılabilen bilimsel çalışmaların hangi seviyelere ulaşabildiğini görmek açısından bütün hepsi önemlidir. Ben bunu anlatmaya çalışıyorum.

Yukarıda verdiğim cevap bu mesajı da kapsıyor.

Faraday,
Dinamoyu bulduktan sonra hukumet temsilcilerinden biriyle arasinda soyle bir diyalog gecmistir:
- İyi tamam buldun ama bu kucucuk şey ne kadar ise yarayabilir ki? Pratik olarak gunluk yasamda ne isleve sahip?
- Henuz bilmiyorum ama eminim hukumetiniz ondan vergi almanin yolunu kisa sürede bulacaktir.

Diyelim ki elinde bir canliya ait DNA strandi tumuyle var. ( strand'in Turkcesini bilmiyorum modlar affetsin )

Bu durumda dahi o canliyi klonlayamiyorsun, cunku bu strand'i isleyecek ve uygun fertilizasyon isleminden gecirecek organlarin yok.

Cok basitce dusunecek olursan, yumurtayla mi cogaliyor, sporla mi, dogumla; bilmiyorsun.
Ayrica bu strandi tumuyle cift helix hale getirmen, mayozlayip cift fertilizasyon ve eseyli replikasyon sureclerini ( crossing over vs ) uygulaman gerekiyor.

Tum bunlar en basit surecte, genetik verileri tamamen elinde olan canliyi klonlayamamanin onundeki engeller.

Insan uremesi uzerinde en cok ugrasilan konulardan birisi cunku hem insaniz hem de o iste cok para var. Ona ragmen elinde yalnizca kadin yumurtasi bulunan bilim insanlari sperm olmadan cocuk uretemiyor. Feminist parasi kemirmek icin bunu yaptigini iddia eden bir kac fasilite olsa da yapilamiyor -> We can create babies without men, claim scientists

Yani elinde kanli canli kadin var, DNA'si var; mayozlanmis n kromozomlu yumurta var ona ragmen fertilizasyon yapamiyorsun.

Dinozor gibi genetik verisi elinde olmayan bir canli turunu; hicbir ornegi elinde bulmamasi durumunda klonlayabilmen cok cok yuksek ihtimalle imkansiz. Jurassic park'taki dinozoru sokan sivrisinegim amber'da kalmasi olayi hikaye tamamen. Elinde 2 tane erkek - disi dinozor olsa dahi akraba evliligi probleminden dolayi saglikli nesil meydana getiremezsin. Bu yuzden adem-havva hikayesi de ufurme. Alel gen frekansinin yetersiz kaldigi hic bir populasyon saglikli cogalamaz eger tek hucreli amip falan degilse.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı