Direnç yerine Transistor kullanılabilir mi?

Unuttum ama hatırladığım kadarıyla anlatayım.
Direnç, adı gibi akıma karşı direnerek belirli bir akım geçmesini sağlar.
Kondansatör, akımın düşme-yükselme potansiyeline karşı geçen akımı dengelemek için üzerinde akım biriktirir.
Transistör, akımı kilitler, geçmesini sağlar, akımı belirli düzeyde tutar, çok küçük mikro düzeyde akım ile çalışma özelliğine sahip olduğu için en geniş kullanım alanına sahiptir.
Diyot, alternatif akımı doğru akıma dönüştürür, akımın bir yönde gitmesini sağlar.
Zener diyot, istenen değerde gerilimi sabit tutar.
Transformatör, akım gücünü düşürmeden belirli bir gerilim sağlar, ayrıca frekans ayarlamak için kullanılır.

Bu elemanların bir başka özelliği de var.
Kalem ile devre şema çizdiğindebilirkişi gelene kadar bomba şeması zanedip içeri atma gibi özelliğe de sahip (başıma gelmişti).

😅😅Cidden bomba mı sandılar?

Yani transistör istediği şekilde akımı veya sinyali geçirip kontrol edebilir.
Benim basit şekilde anladığım bu. Doğru mu?
 
Cidden bomba mı sandılar?

Evet, bomba şeması zanettiler, bilir kişi gelene kadar rehin tuttular.
Hatta o kadar emin oldular ki, bilir kişi gelmeden beni mahkemeye bile verdiler.
Mahkemeye çağrılmama gerek kalmadan dava kapandı, herhalde hakim gülmüştür.

Yani transistör istediği şekilde akımı veya sinyali geçirip kontrol edebilir.
Benim basit şekilde anladığım bu. Doğru mu?

Aynen öyle.
 
Yazdıkça aklıma geldi.
Transistörler de diğer elemanlar gibi on binlerce değerde üretilir, hepsinin çalışma frekans aralığı, gerilim aralığı ve akıma dayanma oranı farklıdır.
 
Merhaba. Asıl değeri bulunamayan direnç yerine muadil dirençleri (paralelenmiş ve uçlarından lehimle birleştirilip tek direnç yapılmış veya seri bağlanarak elde edilen dirençlerle) transistör yerine de muadil (karşılık) transistörleri kullanırsınız, (Amerikan veya Japon yapımı olan bazı karşılıkları gibi)

Direnç hem voltajı, hem akımı (amperi) üzerinden akım geçtiğinde azaltıp değiştiren bir elektrik/elektronik (hem elektrikte hem elektronikte kullanılır) elemanıdır. Dirençler örneğin transistörlerde gerilim bölme amaçlı olarak, transistör devrelerinde yardımcı (devre tamamlayıcı) olarak, devredeki bu transistörlerin aşırı akımları çekerek bozulmaması için akım sınırlayıcı elemanlar olarak kullanılır. Biri diğerinin yerine hiç bir zaman kullanılamaz, devre yapılarında transistörlerin yarıiletken yapılarına çok fazla gelen DC akımlarla bozulmaması için uygun omaj/watt değerli dirençlerle birlikte kullanıllabilir.

Transistörler hem anahtarlama (araçlardaki transistörlü olan ateşleme sistemierinde) görevli hem de girişe uygualan sinyali çıkışta girenle ayni şekliyle çıkacak (amfi devrelerinde yani OPAMP'larda, kuvvetlenmiş olan kare dalga veya PWM çıkışlarında, vb.) şekliyle (giren kare dalgayı kare, sinüsü sinüs şeklinde kuvvetlendirip çıkarabilme özelliği) modüle edebilen, 3 ayaklı bir yarıiletkendir, PNP veya NPN iç yapılı olabilir. Elektronik Devre Elamanları ile ilgili basılı olan kitaplar veya nette bu konudaki PDF'ler gerekli olan bilgileri size kolayca verebilecektir. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı