Disk bölmede boş alan olması gerekenden daha az görünüyor

fevzidurmayan

Hectopat
Yer
Antalya
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
asus tuf a15 r5 7535hs rtx4050 24gb ram
Meslek
Öğrenci
Diskimi bölmek istiyorum. 84 GB alanım var en fazla 15 GB boş alan olabiliyor. Yardım eder misiniz?

1738517523703.png

1738517631875.png

Diskimi bölmek istiyorum. 84 GB alanım var en fazla 15 GB boş alan olabiliyor. Yardım eder misiniz?

Eki Görüntüle 2414779

Eki Görüntüle 2414781

Hocam Windows dosya taşıma yapmadığı için fazla küçültemiyor. Şöyle açıklayayım, diyelim ki 500 GB diskinizde sadece 200 GB veri var. İşletim sisteminin çalışma tarzı gereği bu veri sıralı bir şekilde hard diskin ilk 200 GB'lık kısmına yazılıp, geri kalan 300 GB boş olmuyor, raslantısal olarak diskin çeşitli yerlerine yazılıyor, Windows en uzaktaki kayıtlı verinin ötesini küçültebiliyor ancak (aşağıdaki şemaya bakınız).

Ama üçüncü parti yazılımlar, (örneğin Minitools Partition Wizard, vb.) önce sağda solda yazılı verilerin hepsini diskin ön tarafına topluyor, sonra kalan tüm boşluğu küçültmenize izin veriyor.

Uyarı: Verilerin ne kadar dağınık olduğuna bağlı olarak bu işlem oldukça uzun sürebilir, bu normal bir durum. Windows Disk Yöneticisi'nin yaptığı gibi saniyede hallolmaz.

Clip_130.jpg

Sonuç olarak Minitools Partition Wizard kullanmanızı tavsiye ederim.

Son düzenleme:
Hocam Windows dosya taşıma yapmadığı için fazla küçültemiyor. Şöyle açıklayayım, diyelim ki 500 GB diskinizde sadece 200 GB veri var. İşletim sisteminin çalışma tarzı gereği bu veri sıralı bir şekilde hard diskin ilk 200 GB'lık kısmına yazılıp, geri kalan 300 GB boş olmuyor, raslantısal olarak diskin çeşitli yerlerine yazılıyor, Windows en uzaktaki kayıtlı verinin ötesini küçültebiliyor ancak (aşağıdaki şemaya bakınız).

Ama üçüncü parti yazılımlar, (örneğin Minitools Partition Wizard, vb.) önce sağda solda yazılı verilerin hepsini diskin ön tarafına topluyor, sonra kalan tüm boşluğu küçültmenize izin veriyor.

Uyarı: Verilerin ne kadar dağınık olduğuna bağlı olarak bu işlem oldukça uzun sürebilir, bu normal bir durum. Windows Disk Yöneticisi'nin yaptığı gibi saniyede hallolmaz.

Eki Görüntüle 2414806

Sonuç olarak Minitools Partition Wizard kullanmanızı tavsiye ederim.

Error 40 hatasını alıyorum yapamadım.

Dosya Ekleri

• 68b666f1-4ca9-426f-a9cb-d191befa8aec.jpg
    68b666f1-4ca9-426f-a9cb-d191befa8aec.jpg
    100 KB · Görüntüleme: 20
Son düzenleme:
Hocam şu programı mı kullanıyorsunuz?

resim_2025-02-02_223129174.png

Komut satırına hiç düşme durumum olmadı ben bunu kullandığım zamanlarda, anlayamadım ne olduğunu.

Siz tam olarak hangi adımları izlediniz ve bu noktaya geldiniz? Yapmanız gereken küçülteceğiniz bölüm üzerine sağ tıklayıp, menüden taşı/boyutunu değiştir seçeceksiniz, çıkan ekranda ne kadar küçülteceğinizi fare ile ayarlayacaksınız:

resim_2025-02-02_223517190.png

resim_2025-02-02_223747918.png

Move/Resize ve Split ikisini de denedim. Sistem açık olduğundan hata veriyor sonra yeniden başlatınca sistem açılmadan komut satırına geçiyor.

Move/Resize ve Split ikisini de denedim. Sistem açık olduğundan hata veriyor sonra yeniden başlatınca sistem açılmadan komut satırına geçiyor.

Hocam okuma hatası alıyorsunuz, acaba diskinizde mantıksal/dosya sistemi hataları ya da bad sector problemi mi mevcut?

Öncelikle mantıksal hataya bir bakalım, şunu yapar mısınız: Diskinizin üzerine sağ tıklayın, Sırasıyla Özellikler>Araçlar>Denetle'yi tıklayın. Bu işlem hata bulmaz ise başka bir program ile (Disk Genius) bad sector taraması da yapacağız.

Hocam hata mesajı bu muydu?

“Failed to execute the following command:

Error Code: 40

NTFS file system error. Please use “Check File System” function to fix it first.”

1738535968985.png

Eğer hata kodunuz buysa regedit'i çalıştırıp, aşağıdaki şekilde gösterilen “pwdrvio” ve “pwdspio” klasörlerini siler misiniz? Sonra bilgisayarınızı tekrar başlatın ve bölüm boyutlandırmayı yeniden deneyin lütfen.

resim_2025-02-03_014412699.png

Bu da olmaz ise, son çare olarak:

Şunu da yapar mısınız? Disk Genius ile (biraz sürecektir):

1738535605054.jpeg

Clip_82.jpg

Eğer hatalı sektör çıkarsa:

Clip_2_8.jpg

Hocam hata mesajı bu muydu?

“Failed to execute the following command:

Error Code: 40

NTFS file system error. Please use “Check File System” function to fix it first.”

Eki Görüntüle 2415072

Eğer hata kodunuz buysa regedit'i çalıştırıp, aşağıdaki şekilde gösterilen “pwdrvio” ve “pwdspio” klasörlerini siler misiniz? Sonra bilgisayarınızı tekrar başlatın ve bölüm boyutlandırmayı yeniden deneyin lütfen.

Eki Görüntüle 2415075

Bu da olmaz ise, son çare olarak:

Şunu da yapar mısınız? Disk Genius ile (biraz sürecektir):

Eki Görüntüle 2415067

Eki Görüntüle 2415069

Eğer hatalı sektör çıkarsa:

Eki Görüntüle 2415076
Linux kurmak için uğraşıyorum da normalde format atıp kurardım ama bu çok uğraştırdı. Dosyaları sildim iki kez işe yaramadı.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı