Çözüldü Disk değişimi sonrası boot görmüyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

bevren12

Hectopat
SSD veya HDD modeli
Team CX2
Herkese iyi sosyaller.
Lenovo Y510p bilgisayarım normalde HDD ile çalışıyor. Hızlanması için M.2 2245 SATA SSD yuvasına SSD alıp taktım. Daha sonra Windows'u da bu SSD'ye kurdum ve bir yılı geçiktir SSD'den Windows'u kullanıyorum. SSD zamanla ömrünü bitirmeye başlayınca HDD yuvasına da bir SSD alıp taktım. (Team CX2) fakat Windows HDD de olmamasına rağmen HDD'yi söküp yerine SSD takınca boot hatası almaya başladım.

1000009985.jpg

Aldığım hata bu. Öncesinde boot seçeneklerini denettiriyor. 2 seçenek için de ok diyorum ama başlatmıyor. Daha sonra bu hata çıkıyor. Buna da ok deyince boot seçeneklerini liste halinde gösterip seçmeni istiyor. Aşağıdaki gibi:

1000009986.jpg

İkisi de işe yaramıyor.
Ben de BIOS ayarlarına girdim.

tinywow_IMG20240829171030_63435586.jpg

Boot seçenekleri yine aynıydı. Ben de UEFI yerine Legacy'i denedim.

tinywow_IMG20240829171004_63435734.jpg

Burada benim Windows'un kurulu olduğu disk TS480 ile başlayan ilk sıradaki. Fakat bu şekilde de denediğimde.

tinywow_IMG20240829173038_63436041.jpg

Böyle benzer bir hata ile karşılaşıyorum.

Yardım edebilirseniz çok memnun olurum. Tecrübe ve bilgilerinizle desteğinizi bekliyorum.

Çözüm
Bu arada önyükleme HDD de görünüyor demişsiniz. C: diski M.2 SSD. Yani önyükleme sanıyorum ki M.2 de. Benim şuanda bu HDD den kurtulmam lazım. Sadece depolama olarak kullanıyorum aslında. Windows önceden HDD ye kuruluydu. Şuanda M.2 SSD ye kurulu. Dolayısıyla HDD yi çıkarınca bilgisayar çalışsın istiyorum ama HDD yi sökünce bootlamıyor. Nasıl bu HDD den kurtulabiliriz ve onsuz çalıştırabilirim şuanda?
HDD alttaki ise o HDD olmadan sistem çalışmaz ve çözemezsiniz. Ekran resminde de göreceğiniz üzere EFI bölümü dahil önemli sistem yapılandırmaları alttaki diskte. Üstteki sadece önyükleme olarak görünüyor ama alttaki olmadan sistem açılmaz. İlk mesajımda disk yapılandırmasını görmeden dahi doğru tahmin etmişim. Sadece hayal ettiğimden daha da karmaşıkmış.
Format atmanız gerekli. Dilerseniz bir müddet daha böyle kullanın. Geniş bir zamanınızda yukarıdaki mesajlarımdan birinde belirttiğim şekilde format atın. Ama bu sorunu format atmadan gidermek ya mümkün değil ya da ileri seviyede uzmanlık gerektirir ve daha zahmetli olur.
Umarım kafanızdaki her soruya cevap verebilmişimdir. Epeyce detaylı açıklamaya çalıştım.
Aslında harici bir bellek kullanmadan şuanda Windows'un kurulu olduğu aktif çalışan M.2 SSD yi kullanarak yeni 2.5" SSD ye Windows kurmak isterdim (normalde bu mümkün mü bilmiyorum deneyecektim) fakat sistem iki diske de bağımlı çalıştığı için artık böyle bir ihtimalim varsa da bu mümkün olmayacak anlaşılan. O halde dediğiniz gibi bir belleğe gerekli dosyaları atıp Windows u yeni SSD ye kuracağım.

Yukarıda "başka bir disk takılı olmadan" demiştiniz ama M.2 yi sökmesem ve format sırası da o diski de sıfırlatıp Windows'u silsem veya o diske hiç dokunmayıp çift Boot olarak bıraksam bir problem olur mu?

Aslında harici bir bellek kullanmadan şuanda Windows'un kurulu olduğu aktif çalışan M.2 SSD yi kullanarak yeni 2.5" SSD ye Windows kurmak isterdim (normalde bu mümkün mü bilmiyorum deneyecektim) fakat sistem iki diske de bağımlı çalıştığı için artık böyle bir ihtimalim varsa da bu mümkün olmayacak anlaşılan. O halde dediğiniz gibi bir belleğe gerekli dosyaları atıp Windows u yeni SSD ye kuracağım.

Yukarıda "başka bir disk takılı olmadan" demiştiniz ama M.2 yi sökmesem ve format sırası da o diski de sıfırlatıp Windows'u silsem veya o diske hiç dokunmayıp çift Boot olarak bıraksam bir problem olur mu?
Çift boot yapamazsınız, imkansız. Eski sisteminiz HDD ye bağımlı.
Daha fazla açıklama kafanızı daha fazla karıştırır. Siz adım adım benim dediklerimi yapın.
Tüm adımlara dikkat edin.
1-) Önce HDD yi de takarak Windows'u açın.
RUFUS kullanarak bir Windows kurulum USB si hazırlayın.
2-) Tüm diskleri çıkartın hiçbir disk takılı olmasın.
3-) BIOS'a girip fabrika ayarlarına sıfırlayın.
4-) Sadece sistem kuracağınız diski takın.

5-) USB bellek kullanarak kurulumu aşağıdaki linkte bulunan mesajda belirttiğim şekilde yapın.
Yukarıdaki adımlar tamamlandıktan sonra elinizdeki diğer diskleri de kasaya takabilirsiniz.

Son düzenleme:
Her şey için çok teşekkür ederim 👍

@dolob gayet güzel açıkladı fakat bu konuyu okuyanlara rehber olması açısından şunu da not olarak bırakayım.

Böyle bir durum yaşıyorsanız ve yine de yeni 2.5" SSD yi depolama olarak kullanmak, M.2 SSD yi de Windows olarak kullanmaya devam etmek istiyorsanız sistem HDD ye bağımlı olduğu için eğer 2.5" SSD yi de aynı anda takıp 3 diski çalıştırabileceğiniz kadar portu olan bir anakartınız yoksa M.2 SSD yi HDD olmadan tekrar temiz formatlayıp ardından HDD yerine 2.5" SSD yi takıp depolama olarak kullanabilirsiniz.

Umarım böyle bir problemi yaşayan herkes için yol gösterici bir konu olur. @dolob a tekrar teşekkür ederim destekleri için. 🙋‍♂️

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı