Disk performans ve sağlık kontrolü için hangi yazılım kullanılır?

TosunPASA

Megapat
Makaleler
1
Yer
İSTANBUL
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
W11-Linux
Meslek
Emekli
Merhaba Linux severler;

4 adet diskim var. Bunun 2'si klasik SSD ve 2 tanesi de klasik SATA (7200RPM).
Win ortamında Hard Disk Sentinel gibi programlar disklerin sağlık ve performans değerlerini gösteriyor. Free/trial versiyon kullandığım için daha fazla neler var onda bilemiyorum.

Linux ortamında disklerimin hem sağlık hem de performans değerlerini takip etmek için kullandığınız/önereceğiniz programlar nelerdir?
Tabii ki sistemde aktif kalmasına gerek yok bu tür bilgi veren yazılımların ama aktif olduğunda, performans ve sağlık değerlerini arttıran bir App de var ise kullanımını bilmek isterim.

Saygılarımla.

Son düzenleyen: Moderatör:
Smart değerleri işinizi görür mü? Disklerin özel bir yazılımı varsa Linux sürümü yoktur.

Şimdi Google'dan "Smart değeri" nedir diye baktım. Aslında doğrusu bu oluyor sanırım. Önereceğiniz uygulama/ların ismini alabilir miyim?

Seagate - WD - Netac gibi bilindik markalarda farklı diskler. Bakım için sitelerinde özel yazılım varsa da hiç bakmadım.

Şimdi Google'dan "Smart değeri" nedir diye baktım. Aslında doğrusu bu oluyor sanırım. Önereceğiniz uygulama/ların ismini alabilir miyim?

Seagate - WD - Netac gibi bilindik markalarda farklı diskler. Bakım için sitelerinde özel yazılım varsa da hiç bakmadım.

smartmontools paketine bakın, smartctl /dev/sda şeklinde kullanılıyor. SMART, Diskin kendi kendini test edip durumunu SATA kontrolcüsüne bildirmesi bildiğim kadarıyla.

Hızlıca bir baktım markaların Linux için programları var mı diye, ama karşıma çıkmadı. WD'nin Google Drive gibi bir yedekleme uygulaması var mesela, ona bile Linux'ta kullanacaksanız dualboot yapın demişler WD forumunda.

KDiskMark kullanabilirsin. CyristalDiskMark benzeri bir performans test aracıdır.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı