Rehber Disk yazma korumalı SD kart nasıl kurtarılır?

Painlower412

Picopat
Katılım
5 Ekim 2021
Mesajlar
663
Çözümler
5
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhabalar, birçoğumuzun yaşadığı bir sorun olan SD kartlarda disk yazma korumalı hatasını çözüme kavuşturmaya çalışan bir rehber hazırladım. Diskinizi formatlamaya ya da veri yazmaya çalışırken aşağıdaki hatayı alırsanız şu önergeleri izleyin:
Disk yazma koruması hatası.PNG
SD kart üzerinden fiziksel olarak disk yazmaya izin verme:
Marka model fark etmeden tüm SD kartlarda (Çoğu zaman sol üstte) Lock diye bir ibare bulunur eğer kartınız kilitli ise bu switchi (Anahtarı) yukarı çekmelisiniz. Aşağıda örnekleri mevcuttur:
Windows-disk-write-protection-sd-card-write-protection-toggle-switch.png

Yine anlamayanlar için örnekler:
Fiziksel yazma açık SD kart.jpg
Fiziksel yazma kilidi switchi sol üstte bulunan (Sarı renkli) düğmedir yukarı çektiğinizde veri yazmanıza izin verir aşağı indirdiğinizde veriFiziksel yazma kilidi açık SD kart.jpgyazmanıza izin vermez. Sağdaki örnekte olduğu gibi bu switch her SD kartta vardır. SD kartların ne olduklarını merak edenler var ise soldaki 2009 çıkışlı Kingston'un 2GB'lık SD kartıdır. Sağdaki ise içine Kingston marka Micro SD kart koyduğum Samsung'un SD kart çeviricisidir. Kısacası her SD kartta bu switch bulunur sonraki işlemlere geçmeden önce buradaki switchi yukarıya çekmenizi tavsiye ederim.

Not: Nasıl olmayacağını da fotoğraflarda yükledim.



Komut İstemi ile disk yazmaya izin verme:
Eğer yukarıdaki seçenek çalışmıyor ise SD kartınız muhtemelen taktığınız bir cihazdan dolayı disk yazma korumalı hale gelmiştir bu işlemler ile SD kartınızın disk yazma korumasını kaldırabilirsiniz:

1. Adım:

Arama çubuğuna CMD ya da komut istemi yazıyoruz, komut istemine sağ tıklıyoruz ve komut istemini çalıştırıyoruz. Komut istemi açılacaktır.
Komut istemi adım 1.PNG



2. Adım:

Komut istemine aşağıdaki komutu giriyoruz. Diskpart versiyonunuz ve bilgisayarınızın adı gözükecektir.


Kod:
diskpart

Komut istemi adım 2.PNG


3. Adım:

Komut istemine aşağıdaki kodu giriyoruz. bilgisayarınızdaki disklerin numaraları, durumları, boyutları, kullanılabilir alanları, Dyn ve GPT olma durumları yazacaktır.

Kod:
list disk

Komut istemi adım 3.PNG


4. Adım:

Bilgisayarımızdaki diskler arasından SD kartımızı buluyoruz (Bulmak için boş alana [Eğer disk yazma korumalı ise 0 gösterir] ve kartın boyutuna bakabilirsiniz) ardından aşağıdaki komutu diskimizin numarası ile beraber giriyoruz. Bende disk 1 SD kartım olduğu için select disk 1 komutunu yazdım. Diskiniz seçilmiştir yazacaktır.

Kod:
select disk
SD kartınızın disk numarasını komutun sağ tarafına [fotoğrafta göründüğü gibi] yazmayı unutmayın

Komut istemi adım 4.PNG


5. Adım:

Aşağıdaki komutu girin. Diskin niteliği başarı ile temizlenmiştir yazacaktır.

Kod:
attributes disk clear readonly

Komut istemi adım 5.PNG


İşlemler sonunda diskinizin yazma koruması kalkmış olması gereklidir. Eğer komut gönderirken bir hata yapmadı iseniz komut istemi pencereniz aşağıdaki gibi gözükmelidir.
Komut istemi adımlar sonrası olması gereken.PNG




Eğer tüm adımlara rağmen olmuyorsa:


Diskiniz bozulmuş olabilir ya da switch'in kendisi üste çıksa da içindeki parça aşağıda kalacak şekilde sıkışmış olabilir. Profesyonel bir lehimleme işlemi ve SD kartın özel parçalarını gerektiren bu işlemi sadece veri kurtarma merkezleri yapabilir.

Komut istemi diskinize erişemiyor ya da değiştiremiyor olabilir. Bu durumda ise Ease US adlı yazılım şirketinin programını kullanarak SD kartınızı kurtarmayı deneyebilirsiniz.

Diskinizin altın plakaları tozlanmış olabilir. SD kartınızın altın renkli kısımlarını bir silgi ile temizlemeyi deneyebilirsiniz.


Not: Eğer işlemleri uygularken yaşadığınız bir sorun varsa rehber üzerinden bana soru sorabilirsiniz.
 

Dosya Ekleri

  • Fiziksel yazma kilitli SD kart.jpg
    Fiziksel yazma kilitli SD kart.jpg
    62,2 KB · Görüntüleme: 44

Yeni konular

Geri
Yukarı