DisplayPort 1.2 monitör ile 1.4 DP ekran kartı uyumu

mali_sensei

Hectopat
Merhaba arkadaşlar, ben forumda bayağı araştırma yaptım ama sorularıma tam anlamıyla cevap bulamadım. Ben yeni bilgisayar topladım ekran kartı olarak EVGA 2070 Super aldım. Şimdi 2K 144Hz 1ms bir monitör almak istiyorum ama ekran kartının üstünde 1 HDMI 3 tane DisplayPort (DP) çıkışı var. HDMI ile TV'ye bağlamayı düşünüyorum bu yüzden DP ile monitöre baglaycağım. Zaten FreeSync uygulaması için de DP kullanmak gerektiği yazılmış birçok yerde. Ayrıca DP ile HDMI'ye göre daha kaliteli görüntü alındığı belirtilmiş. Şimdi benim sorum şu ekran kartı 1.4 DP çıkışına sahip ama 1.4 DP çıkışlı istediğim özellikteki monitörler 4000 TL civarında. Ben 2500 TL'ye 1.2 DP uyumlu monitör almayı düşünüyorum. Bu ikisi arasında uyum problemi olur mu? Olmaz ise bu ikisi arasında hangi model DP kablo kullanmam gerek 1.2 mi 1.4 mu? Son olarak 1.2 kablo kullanırsam 144 Hz 2K görüntü alabilir miyim? Eğer alamayacaksam boşuna bir ton para dokmeyeyim diye düşünüyorum. Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Not: Forumda birkaç başlıkta arkadaşlar bu konuda bahsetmiş ASUS VG27bq 1.2 Display Port destekleyen monitorde 1.4 Display Port kullanılır mı? - Technopat Sosyal bu konuda arkadaş aynı durum için 1.4 DP kablo taktığını ve calistiramadigini belirtmiş.
Burada da bir arkadaş bağlanabilecegini ama desteklediği DP özelliğini alabileceği yazmış.
Display Port ile 144Hz veya 240Hz görüntü alınır mı? - Technopat Sosyal
Burada da bir arkadaş tablo paylaşmış bu tablo benim dediğim özelliklerde geçerli olur mu?

Hocam dün hesaba kısıtlama getirildiği için cevap yazamadım. Bir arkadaş paylaştığım linkte bu şekilde bağlandığında çalışmadığını yazmış. Bir de bu DP'ler pin sayısı değişiyor mu acaba 1.4 kablonun pini 1.2'ye uyar mı mesela? Son olarak monitör olarak ne önerirsiniz acaba 2K monitör almak mantıklı mı sizce yoksa 1920X1080 alıp 1.4 DP destekli monitör almak mi mantıklı. Ben daha çok rekabetçi oyunlar oynuyorum o yüzden 1ms ve 144Hz'den vazgeçemiyorum.

Genel olarak bir sorun olmaz, bahsettiğiniz arkadaşın kablosunda, ekran kartının girişinde vb sorun olabilir. DP pin, versiyon 1.2 ve 1.4 de değişmiyor.

DP versiyonlarını unutun zaten 144hz bir monitör alacaksınız, 1.2 veya 1.4 sizin için pek bir şey ifade etmiyor. Çoğu monitör 1.2 zaten. İstediğin monitörü alıp kullanabilirsin 144hz de. Versiyona dikkat edileceği kısımı 2K 240hz ve 4K da başlıyor

2K monitör önermem için. 2K monitörü ne için kullanacaksın? Film, video vb izlemeyi seviyorsan ve genelde hikayeli oyunlar oynuyorsan öneririm. Ama bunlar senin kullanımının %50 sinden azını kapsıyorsa ve ağırlıklı olarak FPS, rekabetçi oyunlar oynuyorsan tavsiye etmem.

Güzel bir güncel 1080p 144hz alıp keyfine bakmanı öneririm. Panel seçimi sana kalmış, rekabetçi oynadığın için TN ve IPS ortası olan VA panel yani kavisli monitör öneririm.

Kavisli istemiyorum dersen önerim budur. Viewsonic XG240R

Son düzenleme:
Hocam çok teşekkür ederim. Önerilerinizi dikkate alıp 1080p ayarında güzel bir monitör almayı düşünüyorum fakat şu ips tn ve va paneller ile ilgili bir bilgim yok bunlar çok önemli mı sizce? Yoksa uygun özelliklerde bulduğum herhangi bir monitörü alsam olur mu?

Tabii ki önemli, kısaca şöyle;

Yukarıdaki özelliklere göre ben ne istiyorum diye karar verip, seçim yapman gerek.
Ben bu durumda, sizin profilinize uygun olarak VA (kavisli) panel öneririm. Kavisli sevmez iseniz güncel bir TN panel almanızı öneririm. Yukarıda attığım XG240R gibi.

Hocam DP 1.2 ve 1.4 arasında uyum problemi olmaz. DP ek olarak HDR desteği sunar. HDR destekli bir monitör alırsanız DP 1.4 kablo olması gerekir.

Hocam DP 1.2 ve 1.4 arasında uyum problemi olmaz. DP ek olarak HDR desteği sunar. HDR destekli bir monitör alırsanız DP 1.4 kablo olması gerekir.
Hocam hdr çok önemli mi çünkü ekran kartı 1.4 çıkışlı bile olsa anladığım kadarıyla monitör 1.2 dp olduğu zaman hdr desteği alamam.

Hocam HDR destekli monitör için bütçe gerekir. Daha sonra geçebilirsiniz. Sıkıntı olmaz. Bu şekilde kullanabilirsiniz.

Tekrardan çok teşekkürler. Kavisli ekran daha önce kullanmadım ama gözüme güzel gözüküyor gayet. Biraz piyasa araştırması yapicam bunun için.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…