DisplayPort kablo önerisi

Diğer kablolar ucuzken dp kablolar neden pahalı? Nasıl bir teknoloji var ki?
Piyasadaki çoğu kablo eski sürüm kablolardır; mesela HDMI kabloların çoğu 1.4, USB kabloların çoğu 2.0 vb. Güncel sürüm kablolara baktığınızda piyasadan daha pahalı olduğunu rahatlıkla görürsünüz.

DisplayPort ise bu kablolara nazaran biraz daha yeni bir mimari. Ayrıca diğerlerine göre daha az yaygın olduğu için üretimini de herkes yapmıyor, bu da rekabeti azalttığı için fiyatlar diğerlerine göre daha yüksek oluyor. Arz-talep ilişkisi bir bakıma.

Fiziksel farklılıklar
Çözünürlük ve bant genişliği
Ses özellikleri
Kablo özellikleri ve uzunlukları

gibi etkenlerden dolayı.
Aynı özellikleri HDMI da sağlayabiliyor. Bunları sebep olarak sayman doğru değil.

Piyasadaki çoğu kablo eski sürüm kablolardır; mesela HDMI kabloların çoğu 1.4, USB kabloların çoğu 2.0 vb. Güncel sürüm kablolara baktığınızda piyasadan daha pahalı olduğunu rahatlıkla görürsünüz.

DisplayPort ise bu kablolara nazaran biraz daha yeni bir mimari. Ayrıca diğerlerine göre daha az yaygın olduğu için üretimini de herkes yapmıyor, bu da rekabeti azalttığı için fiyatlar diğerlerine göre daha yüksek oluyor. Arz-talep ilişkisi bir bakıma.

Aynı özellikleri HDMI da sağlayabiliyor. Bunları sebep olarak sayman doğru değil.
HDMI da sağlayabiliyor fakat arasında farklar var.

Örnek vermek gerekirse;

Display Port 1.2, 60 Hz yenileme hızına sahip ve 3840 x 2160 piksele kadar UHD ya da 4K adı verilen video çözünürlüğünü de destekler durumdadır. Display Port 1.2 bağlantısının maksimum bant genişliği ise 17,528 Gbps’dir.

HDMI 1.4, Display Port 1.2 ile aynı olan 3840 x 2160 video çözünürlüğünü destekliyor ancak yenileme hızı sadece 30 Hz. HDMI 1.4’ün maksimum bant genişliği ise 10,2 Gbps. 4K çözünürlükteki görüntü kalitesi için genellikle HDMI 2.0 sürümü tercih ediliyor. HDMI 2.0 60 Hz yenileme hızına ve 14.4 Gpbs bant genişliğine sahip.

HDMI da sağlayabiliyor fakat arasında farklar var.

Örnek vermek gerekirse;

Display Port 1.2, 60 Hz yenileme hızına sahip ve 3840 x 2160 piksele kadar UHD ya da 4K adı verilen video çözünürlüğünü de destekler durumdadır. Display Port 1.2 bağlantısının maksimum bant genişliği ise 17,528 Gbps’dir.

HDMI 1.4, Display Port 1.2 ile aynı olan 3840 x 2160 video çözünürlüğünü destekliyor ancak yenileme hızı sadece 30 Hz. HDMI 1.4’ün maksimum bant genişliği ise 10,2 Gbps. 4K çözünürlükteki görüntü kalitesi için genellikle HDMI 2.0 sürümü tercih ediliyor. HDMI 2.0 60 Hz yenileme hızına ve 14.4 Gpbs bant genişliğine sahip.
Ancak DisplayPort yalnızca yarım (emin değilim) metrede maksimum bant genişliği sunabiliyor. Ayrıca HDMI 1.4 ile DP 1.2'yi karşılaştıracaksak HDMI ethernet paylaşımı, ses dönüş kanalı, tüketici elektroniği kontrolü vb. özelliklere de sahip. İşin içine sertifika muhabbetini de katarsan darmaduman olur ortalık.

O kadar az bant genişliğine (diğer özellikleri saymıyorum bile) o kadar fiyat farkı çekilmesinin mimari ile alakası yok, tamamen ticari sonuçlar. HDMI, tüm elektroniklerde kullanılan çok yaygın bir şey.

Best of best .

Bu kablonun kalitesi ve hızına hiç bir DP kablo yaklaşmaz dahi , DP kablonun ferrarisi dir .

IMG20230411004209.jpg
IMG20230411004452.jpg
IMG20230411004506.jpg
IMG20230411004540.jpg
IMG20230411004856.jpg

Son düzenleme:
ben de aynı monitöre sahibim ve ben de hortlatıyorum 😎

ben de aynı monitöre sahibim ve ben de hortlatıyorum 😎
Amazon'dan UGreen'in 4K 60Hz denen kablosunu aldım ve sorunsuz 1080p 143.01Hz çalıştırdı

Son düzenleme:
Merhaba Arkadaslar Bende RX 7800 XT ekran karti var ve Asus vg32vqr 32" 144 hz monitörüm var. Grafik kalitesinden cok memnun degilim HDMI kabllosunu Cikarip Display Port kullanmayi deneyecegim Ekran kartimin özelliklerine baktigimda "Ekran çıkışları şunları içerir: 1x HDMI 2.1a, 3x DisplayPort 2.1 . Radeon RX 7800 XT, PCI-Express 4.0 x16 arabirimini kullanarak sistemin geri kalanına bağlanır. Kartın boyutları 267 mm x 111 mm x 50 mm'dir ve çift yuvalı bir soğutma çözümüne sahiptir." Displayport 2.1 destekledigi yaziyor. 2.1 mi almayiyim? Ücret yönünden limit problemim yok yeterki güzel bir görüntü alayim. Ayrica PS5 de baglamak istiyorum. Bu dogrultuda hangi en iyi DP kablosunu almaliyim öneriniz nedir?

Merhaba arkadaşlar bende RX 7800 XT ekran karti var ve ASUS VG32vqr 32" 144 Hz monitörüm var. Grafik kalitesinden cok memnun degilim HDMI kabllosunu çıkarıp DisplayPort kullanmayi deneyecegim ekran kartimin özelliklerine baktigimda "ekran çıkışları şunları içerir: 1X HDMI 2.1a, 3X DisplayPort 2.1. Radeon RX 7800 XT, PCI-Express 4.0 X16 arabirimini kullanarak sistemin geri kalanına bağlanır. Kartın boyutları 267 mm X 111 mm X 50 Mm'dir ve çift yuvalı bir soğutma çözümüne sahiptir." DisplayPort 2.1 destekledigi yaziyor. 2.1 mi almayiyim? Ücret yönünden limit problemim yok yeter ki güzel bir görüntü alayim. Ayrica PS5 de baglamak istiyorum. Bu dogrultuda hangi en iyi DP kablosunu almalıyım öneriniz nedir?

Merhaba bende RTX 4070 Super kullanıyorum monitörüm Gigabyte G24F2 24inç 1080p 180Hz ama oyun içi 1080p de görüntü çok kötü gözüküyor bende DisplayPort alıp denemek istiyorum siz alıp denediniz mi işe yaradımı görüntü düzeldi mi?

Merhaba bende RTX 4070 Super kullanıyorum monitörüm Gigabyte G24F2 24inç 1080p 180Hz ama oyun içi 1080p de görüntü çok kötü gözüküyor bende DisplayPort alıp denemek istiyorum siz alıp denediniz mi işe yaradımı görüntü düzeldi mi?

Kesinlikle farkediyor hocam. Hdmi da görüntü parlak, gözü yoruyor. Displayport da görüntü canlı, gerçekci ve daha net. Renk patlaması falan yok.

Kesinlikle farkediyor hocam. Hdmi da görüntü parlak, gözü yoruyor. Displayport da görüntü canlı, gerçekci ve daha net. Renk patlaması falan yok.
Böyle bir şey imkansız dostum. Kablodan renk geçmiyor, bilgi geçiyor. Senin ya hdmi girişlerinde ya da kablonda bir bozukluk var.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı