Dizel vs benzinli araba

• Konuyu başlatan 513426
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 38
  • Görüntüleme 5.593
Mazot benzin fiyatları arasında benzinin lehine 5 - 7 liralık bir fark oluşmadığı sürece mazot daha karli olmaya devam edecek. Mazot ile benzinin yanış oranları çok farklı çünkü. Benzin daha sıvı ve yanışı dizele göre daha fazla.
Yakıt olarak benzinli daha çok yakar , yürütme ve ağır bakım konusunda benzinli daha az masraflıdır.
Yılda 15.000km altı yapan bir kullanıcı için bence benzinli daha avantajlı.
Kışın soğukta donmaman , titreşim ve sesin az olması sebebiyle de daha konforlu.

Benzin litre cinsinden dizele göre %30-%40 daha fazla yakar. 1.5 DCi, 1.6 TDI gibi motorlarla şehir içinde 5-6 litre tüketimle gezersin benzinliyle bu değer 10 litrenin altına düşmez. Benzinli arabada gaza basmaya korkuyor insan. Eksi yönleri de var tabi. Çoğu dizelde DPF ve EGR sorunları var. Aynı aracın dizel ve benzinlisi arasında çok fiyat farkı yoksa dizel tercih edilir. Fiyat farkı çoksa benzinli. Aradaki fiyat farkı çok olmasına rağmen dizel alırsanız ve normal kullanıcıysanız yakıttan ettiğiniz karı amorti etmeniz yıllar sürer veya edemezsiniz.

Amsterdam'da yanlış değilsem araçların ayrı ayro vergisi oluyordu. Bunlardan bahsederseniz ve bütçenizi söylerseniz seçiminizi kolaylaştırabilirsiniz. 15.000 Euro civarı bütçeniz varsa Laguna 3 2.0dCi önerebilirim. Hem Euro 5 normlarını karşılıyor hem de emisyonu düşük. Lakin 2.0T modeli isteklerinize göre bakılırsa daha iyi bir tercih.

Çoğu insan diyor sabah dizel geç ısınır falan geçicekler o işi. Megane da olsa Lamborghini de olsa soğukken az bekleyip sonra devam edeceksin. Millet boş yapacak yer arıyor. Bir iki tane global farklılıktan sonra gerisi boş. Dizelin bakımı daha ağırmış falan yazmışlar bir de. Evet malzemesi falan daha pahalı olabilir de ne yani 100-200 lira daha fazla verince dizel daha mı kötü oluyor.

Bizdeki Megane 2 200k Km'de ve ilk sahibi o kadar sakin kullanmış ki dpf %100 dolu olmasına rağmen sanki fabrika çıkış gibi gidiyor motor hiç zorlanmamış. Bu ay bakalım temizlenince nasıl gidecek merak ediyorum.

Mekanik dizel, sadece egr valfi kurumdan dolayı tıkandı. Son 130 bin kilometrede sadece su devirdaimi ve kızdırma bujileri değişti. Turbo bakımı 115 Bin'de yapıldı, şu an araç 400 Bin'de. Haricinde her gün kullanılıyor, yılda en az 2-3 defa da uzun yola gidip geliriz ve devirli süreriz. 2.3 benzinli Turbo'su vardı, yakıt hava karışımı biraz bozulsa anında teklemeye başlıyordu. Dizel bir defa çalıştımı bir daha durmaz, benzinli her an stop etmeye müsait. Tabii yine de şahsi bir tercih.

Dosya Ekleri

• IMG-20170208-WA0006.jpg
    IMG-20170208-WA0006.jpg
    136,2 KB · Görüntüleme: 53
1.5 dizel araç kullanıyorum 120 beygir 6.8 yakıyorum full şehir içi arkadaşım 1.2 benzin 130 beygir araç kullanıyor yaktığı litre hemen hemen aynı arada fiyat farkı da kalmadı zaten bana göre şuan dizel araç alınmaz zaten bakımları filan da daha pahalı.
Çok km yapıyorsanız dizel hala sizin için mantıklı olabilir kendi aracımda mesela uzun yolda çok düşük litreler yakalayabiliyorum ama şehir içinde çok km yapılmadığı sürece benzinli daha mantıklı bence. Dizel daha ucuz olursa alınabilir tabi.

Benzinli arabanın fiyatı, bakımı, tamiri daha ucuzdur ve ömrü daha uzundur. Tek eksisi biraz daha fazla yakması.

Dizel az yakar benzinli dizele göre biraz fazla yakar mazot yoğun yakıttır benzin uçucu yakıttır.
Dizel motor uzun ömürlüdür (kamyon, tır gibi ağır vasitalar dizel motor kullanır)
Dizelin bakımı fazladır torku fazladır
Benzinli motor bakımı azdır ucuzdur
Benzinli arabalarda yüksek hızlara çıkılabilir

Kısacası: Dizel: Güç benzin: Hız.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı