Dizüstü bilgisayar şarjda kullanılırken sürekli elektrik tüketir mi?

swica

Hectopat
Katılım
4 Mayıs 2019
Mesajlar
306
Makaleler
1
Dizüstü PC'yi sürekli şarjda kullanıyorum ama ailem, kullan şarjı bitince takarsın diyor. Şarjda kullanmak elektrik faturasını artırır mı?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Şarja takılıyken daha yüksek performans alırsınız. Dolayısıyla oyun oynarken şarja takılı bir şekilde oynayın. Diğer işlemler için olmasa da olur. Şarj olduğu sürece elektrik çeker.
 
Teoride bataryadan çektiğiniz gücü şarj edince geri dolduruyorsunuz zaten, belli başlı şeyleri göz ardı edersek aynı şey. Ancak şarjdayken cihaz daha yüksek performansla çalışacağından bir tık fazla enerji tükecektir. Gerçi şarj esnasında batarya ve şarj devresi kaynaklı kayıplar yaşanacak, karışık bir durum.

Her neyse, aradaki fark öyle ya da böyle fatura bazında inanılmaz az olur. Zaten laptoplar az güç çektiğinden kullanımı bile faturaya fazla etki etmiyor.

Ayrıca sürekli doldurup boşaltmak yerine böyle kullanmanız batarya sağlığı açısından da daha iyi. Özellikle bataryanın şarjını 70-80% civarına sabitleyebiliyorsanız en güzeli prizde kullanmak.
 
Performans farkını ve birtakım ufak detayları çıkarınca, ha prizden o gücü çekip kullanmışsınız; ha bataryadan aynı gücü kullanıp yerine koymuşsunuz. Bir fark var mı?

Şöyle bir hesap yapalım. Laptop en fazla 100 W çekiyor olsun. Değer farklı olabilir, adaptörünüze bakmak gerek. Ama aşağı yukarı böyle diyelim biz. Ayrıca bu tam gücü aslında, sürekli bu gücü çekmez. Hele ki oyun oynamak gibi ağır işler haricinde yarısını bile çekmeyebilir.

Yine de biz sınırları zorlayalım ve hep en yüksek gücünde çalışsın. Tam yükte de ayın her günü 8 saat çalışsın.

Günde 800 Wh elektrik harcayacaksınız. Ayda da 24000 Wh, yani 24 kWh yapar. kWh ücretini tam bilmiyorum ancak 0,7 TL/kWh civarında olsa gerek. Bu durumda;

Normalde böyle bir kullanım pek de mümkün olmamakla beraber cihazınız her gün 8 saat tam yükte çalıştığında faturaya etkisi 16,8 TL. Bu aşırı tüketimle, laptopı hiç kullanmamakla böyle kullanmak arasında faturada sadece 16,8 TL oynuyor. (Pil ve şarj kıyaslaması değil.) Bu gerçekte bunun altında olacak, belki yarısından da az olacak, hatta çeyreğinden bile az olabilir dediğim gibi. Cihaza ve kullanıma bağlı.

Şimdi gelelim pil ve şarjda kullanım farkına.

Diyelim ki, pilde cihaz 10% daha fazla güç tüketsin. O zaman faturada fark 1,68 TL oluyor. Ama dediğim gibi, normal bir kullanımda bu değer tahmini yarısından da az olacak. Yani bu kullanımın farkı 0,84 TL'den daha az olacak. Bu arada normalde pili şarj ederken de kayıplar olacak da, maksat işi büyütmek ya, koymuyorum.

Bunun karşılığında daha yüksek performans alacak ve bataryanızı koruyacaksınız. Bataryanın fiyatını düşününce böyle karda bile olursunuz.

Buradaki hesaplanan değerler; cihazın çektiği güç, sizin kullanımınız, kWh ücreti gibi birçok değişkene bağlı. Tahmini, fiyatı yüksek tutacak şekilde yaptığım hesaplamalar bunlar. Doğrudan bir referans değil ama durumu kavrayabilmek için bir örnek.
 
Sıcaklıktan dolayı olduğundan emin olmak için şarjdayken güç tasarrufu modunu kökle öyle oyna işlemci ve ekran kartı sınırlandırılacağı için zaten sıcaklık değerleri artmayacak. Baktın sorun yok o zaman;

Sıcaklık değerlerini düşürmek için termal macun uygulaması, RPM arttırma, güç tüketimini azaltmak adı altında sistemi frenlemek sıcaklık değerlerini düşürmek için en etkili seçeneklerden.
Thermal Grizzly kyronaut ve Artics MX-4 iletken olmayan en baba macunlar.

Öte yandan GitHub - hirschmann/nbfc: NoteBook FanControl bu program laptopunuzu destekliyorsa 80 derecelere geldiğinde ki fan RPM değerini arttırmak çözüm olabilir.

Oldu ki bu sorunları eskiden yaşamazken bile sıcaklık değerlerim aynıydı diyorsan sorun işlemci frenlemesinin vur dedik öldürdün kıvamında işlemesinden olabilir. ThrottleStop programı işini görür.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı