Dizüstü bilgisayarda işemcinin bütün çekirdeklerini kullanmak zararlı mı?

derinlv

Centipat
Katılım
4 Mart 2023
Mesajlar
13
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhaba. MSI Pulse GL76 RTX3060 laptopum var FPS arttırmak için ne yapabileceğimi araştırıyordum. Sistem yapılandırması- gelişmiş seçenekler- işlemci sayısı -16 bende en yüksek olan bu ayarı yaptım işlemcimin ömrünü kısaltır mı? Dizüstü bilgisayarda bu ayar yapılırsa sorun yaşar mıyım?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba. MSI Pulse GL76 RTX3060 laptopum var FPS arttırmak için ne yapabileceğimi araştırıyordum. Sistem yapılandırması- gelişmiş seçenekler- işlemci sayısı -16 bende en yüksek olan bu ayarı yaptım işlemcimin ömrünü kısaltır mı? Dizüstü bilgisayarda bu ayar yapılırsa sorun yaşar mıyım?
Zaten ısı koruması var, bios dan iptal etmediğiniz sürece belli bir seviyenin üstüne çıkmaz. Bütün çekirdekleri kullanmazsa ne işe yarayacak, tabi ki kullanacaksınız.
 
O ayar cekirdekleri kullanmani saglamiyor hatta bazi durumlarda bilgisayarin daha kotu olmasina sebep oluyor zira gelistirici ayarlari icin konulmus bir secenek. Bir islemcinin kendisini kullanmak icin Windows'dan ek ayar acilmasina ihtiyac duymasi mantiksiz zaten. Bir bilgisayarda sorun yoksa, suruculer guncelse zaten kendini maksimum performans icin kullanir, bu tarz FPS artirma videolarina inanmayin.
 
Merhaba,
Dizüstü bilgisayarınızda işlemcinin tüm çekirdeklerini kullanmak FPS artışı anlamında faydalı olabilir, ancak bunun işlemci ömrü veya sorunlara yol açma riski de göz ardı edilmemelidir.

İşlemcinin tüm çekirdeklerini kullanmakla ilgili bazı noktaları göz önünde bulundurmanız gerekir:

• İşlemci aşırı ısınma riski: Tam kapasite çalıştığında daha fazla güç tüketimi ve ısınmaya sebep olur. Uygun soğutma olmazsa işlemci zarar görebilir.

• Daha kısa ömür beklentisi: Sürekli tam kapasiteyle çalıştığında işlemcinin çekirdekleri daha hızlı eskir. Toplam kullanım ömrü kısalabilir.

• Gürültü artışı: Soğutma fanları daha sık devreye girebilir ve ses seviyesi yükselebilir.

• Takılma ve yavaşlama: İş yükü ağırlaştığında, sistemin genel performansı ve takılması artabilir.

Dizüstü bilgisayarınızın işlemcisi, tam kapasiteyle sürekli çalışmaya dayanıklı olarak tasarlanmış olabilir. Ancak, bu ayar sürekli kullanılırsa sorunlar yaşanma riski mutlaka bulunur.

FPS artışı için, işlemcinin tamamını kullanmak yararlı olabilir, ancak aşağıdaki önlemleri almanız tavsiye edilir:

• Kullanım sıklığını sınırlandırın. Tam kapasite modu, yoğun oyun oynandığı zamanlarda geçici olarak kullanın.

• İşlemci sıcaklığını kontrol edin ve uygun değerlerden yüksekse, tam kapasite modunu devre dışı bırakın.

• Soğutma optimizasyonu yapın. Fanları daha yüksek devirde çalışacak şekilde ayarlayın.

• İşlemcinin kapasitesi aşılmaması için, diğer performans kısıtlayıcı unsurlar da göz önünde bulundurun.

Bu tavsiyeler doğrultusunda, sporadik ve kontrollü kullanım dışında, sürekli tam kapasitede işlemci kullanımından kaçınmanız performans ve ömür açısından akıllıca olacaktır.

Soru veya başka yardım gereken konu varsa, her zaman yazabilirsiniz.

İyi kullanımlar!
 

Geri
Yukarı