Öncelikle ısı ne kadar az olursa, laptopunun ömrü o kadar çok olur....
Temizliğe gelince iki yıl bile bekletmeniz doğru değil. En kötü her yıl bir temizlikten geçmeli laptoplar!
Peki bunu nasıl yapacaksın? Şöyle ki: Garantisi varsa, direkt yolla garantiye onlar yaparlar. Veya profesyonel bir bilgisayarcıya düzgünce söktürtüp yaptır, hem anlaşılmaz hem de uğraşmazsın. Ama iki yıl dediğine göre tahminimce uzatmadıysan garantisi yoktur.
Parça çalar mı? Bu konuda acemi gözükmezseniz cesaret edebileceğini sanmıyorum... Ama yine de garantiye almak isterseniz bilgisayar temizliğinden anlayan bir arkadaşınız varsa ve elinde de termal macun varsa ondan rica edebilirsiniz.
Böyle bir şansınız yoksa, düzgün bir bilgisayarcıya gidip, düzgünce konuşup, müsait bir anında laptopunuzu getirince yanınızda* temizleyip temizleyemeyeceğini sorarsınız... Nedenini sorarsa da bilgisayarcı, basitçe "Kendim cesaret edemiyorum açmaya ama merak da ediyorum." dersiniz, olur biter. Kabul etmezse de döner gidersiniz... Zaten bu tip havalı, artist bilgisayarcılara da paranızı kaptırmayın! Basit işlemleri bile sanki lütfedercesine yapıp, fahiş fiyatlar alıp, bir de afta tafra çekmenin anlamı yok! Neticede binlerce bilgisayarcı var
Neyse, dediğim gibi böyle bir ricada bulunmanız en garanti yol olacaktır.
Ha! Yok, uğraşmayayım diye düşünürseniz de zaten laptoptan çalsa çalsa, WİFİ kartı çalar, RAM çalar, HDD çalar... Alın elinize telefonunuzu AIDA64'te gereken sayfaların fotoğrafını çekin, olmadı garanti olsun derseniz güzelce tarihli, saatli, konuşmalı kısa bir video çekin
Derdinizi, videoyla garantiye almak istediğiniz durumu anlatın, tutun elinizde... Sonra da zaten bir halt ederse, gerisinde bilgisayarcının hukuken ciddi anlamda başı ağrır... Yeter ki elinizde kanıtınız olsun, laf dalaşıyla hakkınızı aramayın.
Kendiniz temizleyebilir misiniz? Hiç anlamıyorsanız, önce bir görün açılırken, sonrakinde deneyin derim. Ama az çok anlarım derseniz de, güzel, ince, sert bir plastik aparatla, vidaları tek tek söküp, her tarafını güzelce kontrol ede ede veya sizin makinenin temizlik videosunu izleyerek sökersiniz, temizlersiniz. Üfleme konusunda bir fön makinesi işinizi görür. Etil alkolü de az bir miktarda temin edebilirsiniz zaten, fısfısla da sıkarsınız, sonuçta basit bir temizlik malzemesi ucunu bile söküp temizleseniz işinizi görür
Fırça gerekirse de eski bir diş fırçasını kapın, işinizi görecektir. Termal macunu da bir bilgisayarcıdan veya arkadaşınızda falan varsa ondan bir tırnak üstü kadar alsanız yeter. Zaten ne çok süreceksiniz ne de az. Güzelce eskisini hafif alkolle temizleyip, yerini kurutup, silip, yenisini de bir aparat yardımıyla sürdünüz mü sorun falan kalmaz
Ha! Bunları videodaki kadar kısa sürede yapamayabilirsiniz
Sabırlıysanız girişin bu işe, sabırsızsanız ekonomik zarara sebep olabilirsiniz acele bir hareketinizle...