DLSS GTX serisine de gelir mi?

GTX kartlarda da artık bu mümkün olacak. :)

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu özelliği kullanabilmek için AMD işlemcimi gerekli ben i3 10100F kullanıyorum da.

DLSS tensör çekirdeklerini kullanan bir teknoloji yani donanımsal olarak imkansız GTX serisi için.
Screenshot_20210604_233622.jpg

RTX 3070'in yapısındaki TMU'ların şeması FP32 olanlar CUDA çekirdekleri. GTX kartlar:
Screenshot_20210604_233810.jpg

GTX 1050 Ti'ın TMU şeması. Görüldüğü üzere donanımsal bir eksikten kaynaklı. İlla ki yazılımsal bir destek gerekir AMD'nin yaptığı gibi.

DLSS teknolojisinin GTX serisine gelmesi teknik olarak mümkün gözükmüyor hocam, GTX 1000 serisi sahipleri AMD'nin teknolojisinden faydalanarak performans artışı yakalayacaklar daha ne olsun. Teknik olarak olmamasının sebeni DLSS tamamen tensor çekirdeklerini kullanarak yapay zeka ile iyileştirmeler yapıyor, AMD de böyle bir durum söz konusu değil, donanımsal olarak yapılan bir teknoloji DLSS, AMD ise yazılımsal olarak bir çözüm sundu.
Ek olarak G-Sync-FreeSync teknolojileri gibi bakabilirsiniz bu olaya G-Sync monitörlerde bildiğim kadarıyla ek bir donanım olmakta, FreeSync de ise böyle bir donanım yok, yazılımsal bir protokol kullanıyor. Yani AMD işin hep yazılımsal kısmından yürüyor.
DLSS'in donanıma has bir özellik olduğunu biliyorum ama örneğin DLSS 5.0 olarak adlandırılan yeni nesil DLSS gelir ve GTX serisi kartların da bu özelliği kısmen kullanımına olanak sağlar. RTX kadar performans elde etmese de teknolojinin adını değiştirmeden tek bir çatı altında toplarlar tüm kartları.
DLSS tensör çekirdeklerini kullanan bir teknoloji yani donanımsal olarak imkansız GTX serisi için.
Eki Görüntüle 1056224
RTX 3070'in yapısındaki TMU'ların şeması FP32 olanlar CUDA çekirdekleri. GTX kartlar:
Eki Görüntüle 1056230
GTX 1050 Ti'ın TMU şeması. Görüldüğü üzere donanımsal bir eksikten kaynaklı. İlla ki yazılımsal bir destek gerekir AMD'nin yaptığı gibi.
Burada demek istediğimi daha detaylı açıkladım.

DLSS'in donanıma has bir özellik olduğunu biliyorum ama örneğin DLSS 5.0 olarak adlandırılan yeni nesil DLSS gelir ve GTX serisi kartların da bu özelliği kısmen kullanımına olanak sağlar. RTX kadar performans elde etmese de teknolojinin adını değiştirmeden tek bir çatı altında toplarlar tüm kartları.

Burada demek istediğimi daha detaylı açıkladım.
Ben de dediğim gibi yazılımsal bir destek getirirler büyük ihtimalle yoksa öbür türlü saf haliyle DLSS getirilemez kolay kolay, AMD yazılım konusunda gerçekten iyi oldu, Freesync olsun, FSR olsun hiçbiri donanım kaynaklı olmadan yapabildi, umarım piyasa daha çok işe yarar özelliklerle dolar da rekabet biz kullanıcıların lehine olur.

Konu dışı ama GTX 1060'ım var AMD'nin bu özelliğini nasıl kullanabilirim?

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı