DNA Zamanla Kendini Değiştirir mi?

Persseus

Kilopat
Katılım
30 Temmuz 2018
Mesajlar
1.799
Makaleler
3
Çözümler
7
Yer
Konya veya İstanbul
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Öğrenci
Herhangi bir yetişkin bireyin DNA'ları herhangi bir dış etkene maruz kalmadığını varsayalım. Aradan 5 veya daha fazla sene geçtiğinde bu DNA değişir mi? (Mutasyon, modifikasyon harici.)
 
İnsanın değişmez, adaptasyon ile farklı canlıların değişir mi orasını bilemem. Mesela kurbağa.
 
Adaptasyonla evet ama tabi bu çoook uzun yıllar alan bir durum. Genetik yapıyı bozan şey ise radyasyon. Mutasyonlara yol açar.
 
DNA'nın kimyasal yapısı değişmez, ancak her insanın farklı bir DNA şifresi olduğu için aynı zamanda değişmiş olarak varsayılabilir.
 
Dış etmenlerden bağımsız olarak hücre bölünmesi sırasında DNA kopyalanırken oluşabilecek hatalar giderilmezse düşük bir ihtimal ile mutasyona neden olabilir. Genelde kontrol aşamalarında herhangi bir hata varsa giderilir, ancak giderilmezse ve bölünme tamamlanırsa o hücre bildiğiniz bağışıklık sistemi tarafından katledilir (kanseri vs. önlemek için). Zamanla kendini değiştirir mi? Bilemem. Ancak, izole bir ortamda da olsanız DNA kopyalanması sırasında hatalar meydana gelebiliyor.
 
Sanmıyorum. DNA biraz kalıtsal bir şey bence. Dışarıdan bir müdahale olmadığı sürece değişmez (radyasyon veya kimyasal etken gibi). Mutasyon hariç aynen dediğiniz gibi. Çünkü o bambaşka bir şey:)
 
Crossing over diyeceğim ama o da modifikasyona giriyor herhalde tam emin değilim. Yanlış hatirlamiyorsam modifikasyon DNA değişikliğine neden olmaz. Böyleyse crossing over ile de DNA degisiyordur. Mutasyonlarda rastlantisal da olabilir çevre koşullarından dolayı da olabilir.

Bazi deniz anasi ve ahtapot, yassisolucanlar DNA'lari kopyalayıp ölümsüz canlilar olarak hayatlarını sürdürebiliyorlar. Bu canlilar DNA mi değiştiriyor yoksa sadece mi bir kopyala mi bilmiyorum.

Uzatmadan cevap vermek gerekirse elbette DNA değişir. Mutasyon ile de değişir ama Mutasyon harici demişsin.

Mutasyon harici olarak Adaptasyon sonuncuda da DNA değişir. Örnegin bukalemunlarin ve ahtapotlarin saldirilara karşı kendini korumaya almak için renk almasi. Doğada bunun bir sürü örneği var. Ayni zamanda insanda adaptasyona uğruyor.
 
Bazi deniz anasi ve ahtapot, yassisolucanlar DNA'lari kopyalayıp ölümsüz canlilar olarak hayatlarını sürdürebiliyorlar. Bu canlilar DNA mi değiştiriyor yoksa sadece mi bir kopyala mi bilmiyorum.
Onlar zaten doğa üstü canlılar gibi bir şey. Yani biraz kategori dışı gibi:)
Adaptasyon konusundan emin değilim açıkçası @BERWAR . Yani bukalemunun renk değiştirmesi, DNA değişimi mi yoksa pigmentlerinin bir özelliği mi bilemedim. Ama bence pigment özelliği bu. DNA değişimi demezdim herhalde.
 
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı