Doğallıktan uzak renklerden kurtulun

Katılım
14 Ağustos 2010
Mesajlar
79.057
Makaleler
289
Çözümler
2.268
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Profil Kapağı
1522743131
Birçok farklı ışık kaynağı nedeniyle, örneğin gün ışığı ve sokak lambasının bulunduğu bir fotoğrafta ya da parlak güneş ışığı altında beyaz dengesini bulutlu olarak ayarladığınız fotoğraflarınızda farklı renk sıcaklıklarıyla karşılaşabilirsiniz. Sonuç olarak fotoğrafınızda istemediğiniz renklendirmeler oluşabilir. Birçok farklı fotoğrafta beyaz dengesini düzenleyebilmek için benzer uygulamaları bulabilirsiniz. Photoshop’ta size böyle bir durum için farklı çözümler sunar. Bunun için gerekli araçları “Levels” penceresinde bulabilirsiniz.

1. Levels

Fotoğrafımızda yeşil renk hatası belirgin bir şekilde görünebiliyor. Bu problemden kurtulabilmek için [Ctrl] + [L] klavye kısayolunu kullanarak “Levels” penceresini açabilirsiniz. Burada açık, koyu ve orta tonlar için bulunan üç farklı damlalık aracını göreceksiniz. Orta tonlar(Gray Point) için ilgili aracı seçin.

2. Renk hatalarından kurtulma

Fotoğrafınızda doğal bir grinin bulunduğu bir alanı araştırın. Fotoğraftaki değişiklikler test etmek için fotoğrafın üzerine tıklayabilirsiniz. Önizlemeyi görüntüleyebilmek için “Levels” penceresinde “Preview” kutucuğunun seçili olduğundan emin. Yaptığınız değişiklikleri iptal etmek için [Alt] tuşunu basılı tutun ve “Reset” seçeneğine tıklayın. Bu sayede standart ayarlarınızı geri dönebilirsiniz. Doğru rengi bulduğunuzdan emin olduğunuzda “Levels” penceresinde “OK” tuşuna tıklayarak değişiklikleri onaylayın.

Profesyonel İpuçları

  • Aynı işlevi “Curves” penceresi altında bulabilirsiniz. “Curves”ü [Ctrl] + [M] kısayolunu kullanarak etkinleşirebilirsiniz.
  • “Levels” ya da “Curves” penceresini “Adjustments” panelinden ayar katmanı olarak da açabilirsiniz. Bu sayede dilediğiniz zaman değişiklikleri kolayca geri alabilirsiniz.

P3Dzn24.jpg


1 Levels: Pencerede sağ tarafta ortada yer alan damlalık aracını seçin.

2hYkhKv.jpg


2 Doğal rengi bulma: Damlalık aracı ile normal renginin doğal olduğunu düşündüğünüz bir alana tıklayın.

C5bmiyc.jpg


(Önce)

N8Yytdu.jpg


(Sonra) Renk hatalarına güle güle: “Levels”da yer alan damlalık aracını kullanarak fotoğrafınızdaki renk hatalarından kurtulun.
 
White Balance yani beyaz ayarı yapmak da yeterli olacaktır. Photoshop kullananlar için yeni sürümlerde eklenen Camera Raw Filter'daki "Temperature" özelliğiyle yapılabilir.
 
Uyarı! Bu konu 11 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı