Doğru bilgi verme açısından ChatGPT vs Gemini

Size göre hangi yapay zeka, daha doğru bilgi veriyor arkadaşlar? ChatGPT yazıyı biraz kısa tutuyor gibi gözüküyor. Gemini'den denediğimde, kısıtlama da yok ve verdiği bilgi daha detaylı gözüküyor. Siz, hangi yapay zekanın verdiği bilgiye daha çok güveniyorsunuz? ChatGPT bazen yanlış bilgi veriyor. Doğrusunu söyleyince de özür diliyor. Gemini, %100 doğru bilgi veriyor demiyorum da sanki daha detaylı ve doğru bilgi veriyor gibime geldi. Sizlerin de fikir ve düşüncesini almak isterim.

İkisi de kullanıcıya çok fazla pohpohlayıcı ifadeler kullanarak ilgi çekmeye çalışıyor. Ben soru esnasında gereksiz ve teknik detay ile boğmamasını söylesem de çok fazla değişmiyor. Her ikisinin de son güncellemesi 2024 başı. Ayrıca birçok özet bilgi ve açık kaynak kodlu bilgiler aşırı fazla bulunuyor (bunların doğruluğu da şüpheli). Bir kısım bilgi özetler - en çok sorulanlardan birleştirme.

İşlenecek bilginin çok fazla olması - hardware yetersizliği, bu bilgileri anlık işleme kapasitesinin çok düşük seviyede kalması, kendi serverlarındaki yükü hafifletmek adına, birçok cevap NLP ile kısa haritalardan elde edilen popülist cevaplar.

Özel uzmanlığı olmayan model-ler (termodinamik gibi) haricindeki tüm GPT'lerin çoğu, kullanıcı deneyimleri ile geliştirme amacı ile popülist cevaplar vermeye en az 5 sene daha devam edecek.

Ama direkt nokta atışı olacak şekilde sorular ile bekleme süresini kabul ederek doğruya en yakın cevabı her ikisinden de alabilirsiniz. O konudaki dokümanların güvenilirliğine göre alacağınız cevabın güvenirliği hala soru işareti. Çünkü eklenen dokümanlar, lisanslı ve şu an aktif satışı olan kaynaklar değil. Ülkemizdeki birçok aktif satışı yapılan kitapların içindeki bilgilerin güncelliği ve güvenilirliği kadar güvenli GPT cevapları.

Adam rektör olmuş, prof ünvanı var ama dünya çapında 1 adet yayınlanmış makalesi yok. Bu adamın açık kaynaklı ders notlarını GPT'ye eklemek ne kadar güvenilir? Ünv-lerde verilen birçok istatistik ders notları, 1960'larda ölmüş kişilerin yayınlarından araklama şeklinde. İTÜ biyoloji kürsü başkanı (geçmiş tarihte) bir bitkiden aldığı geni başka bir bitkiye aktarma şeklinde sempozyum düzenlerken, Amerika'da öğrencilerin lab için alıştırma deneyi olarak gösteriliyor olması kadar güncel ve güvenilir GPT bilgileri.

Son düzenleyen: Moderatör:
@detista, siz olsanız yapay zekaya hangi tarz bilgiler için güvenirsiniz?

Ben şu sıra program yazma dB oluşturma olarak kullanıyorum. Amacınız teknik doküman - çalışma değil ise, GPT'lerin vereceği bilgiler kullanılabilir - temel bilgi edinme açısından fikir verir. Daha sonra büyük kütüphanelerdeki rüştünü isbat etmiş akademisyenlerin araştırmaları ile devam edilir. Hatta o kişiler ile iletişime geçerek, araştırma için destek talebi ricası yoluna gidilmeli.
Örneği olan termodinamik konusu olsun. Hedefinizdeki temel bilgiler GPT'den alınır. Gerekli linkler not edilir. Konusunda uzmanlar ile de hedefinize göre ilerlersiniz.

Ben ziraat mühendisiyim. Bitirme tez konum, 18 tarım aleti ile 14 farklı güç ve markadaki traktörlerin - farklı yüklenmelerdeki optimum (maliyet olarak) kullanım değerlerini çıkarma üzerine idi. Tezi hazırladım, hocaya gitmeden asistanına uğradım. Kapak yazısını okurken gözleri açıldı. "benim yüksek lisans tezimi sana mı verdi?" diye soru karşısında bende korktum. Kabaca baktıktan sonra hocanın yanına gitmeme izin verdi. Hoca, bu tezi yazarken kimseden yardım alıp almadığımı sorduğunda, sağ işaret parmağımı uzattım ve parmağımdaki çukuru gösterdim. Güldü ve tezimi imzaladı. Mezun oldum.

Ülkemizdeki garipliklere çok fazla örnek verebilirim.
Üçüncü sınıfta iken uzmanlık araştırması red edildiği için ağlayan bir hekime denk geldim. Dünyada görülme oranı milyonda bir olan hastalık için hasta üzerinde yaptığı ve çözüm bulduğu tedaviyi tus tezi olarak vermiş. Kaynakçası olmadığı için red edilen bu hekim arkadaş ağlıyordu. Daha sonra Amerika'daki arkadaşından eski bir uzmanlık tezini alarak Türkçeye çevirip sunduğunda ise hiç soru sorulmadan uzman doktor unvanını alışını anlatırken ağlamasını dinlemiştim.

Amerika'da biyo-kimyada Dr'a yapan bir tanıdığım; ülke içinde kendisine kürsü bulamazken, Hollanda'daki sempozyumlara Amerika'daki çalışmasının özetini gönderdiğinde, tüm masrafları karşılanıp - üstüne de harcırah alarak sempozyumlara katılıyordu. O aldığı parayı da, Amerika'daki uzman kişilerin eski baskı kitaplarını ucuza alıyor - kendini geliştiriyor ve rektörlükten alamadığı araştırma konusuna kaynak ediyor idi. Araştırması için talep ettiği kaynağın 1/5'ini 3 yılda ödenek şeklinde hazırlayan rektörlerimiz varken, bu ülkede ne tür araştırma yapabilirsiniz? Akademisyenlerin veya emeklilerin aldığı maaşlar ve 3-4 farklı kurum yönetiminden milyonluk maaşları alan siyasiler.

Son düzenleme:
@TosunPASA, aslında teknik bilgiler değil. Genel bilgi, yorumlatma ve dil açısından kullanmak istiyorum. Bazen yabancı kaynaklardan okuma yapıyorum ve kaynaklar Fransızca, İspanyolca gibi diller olabiliyor. Onların çevirisini yaptırıyorum. Almancaya ya da İngilizceye çevirmesini istiyorum. Türkçe çevirisini nasıl yaptığını bilemiyorum da çeviri işinde ve genel bilgilerde işime yarıyor.

@TosunPASA, aslında teknik bilgiler değil. Genel bilgi, yorumlatma ve dil açısından kullanmak istiyorum. Bazen yabancı kaynaklardan okuma yapıyorum ve kaynaklar Fransızca, İspanyolca gibi diller olabiliyor. Onların çevirisini yaptırıyorum. Almanca'ya ya da İngilizceye çevirmesini istiyorum. Türkçe çevirisini nasıl yaptığını bilemiyorum da çeviri işinde ve genel bilgilerde işime yarıyor.

Çok dilli yapay zeka uygulamalarına ilk eklenen özellik "günlük konuşma" dili oluyor. Daha sonra aynı cümlenin teknik alternatif uslubu ekleniyor. Ben geçenlerde eğitim videolarının alt yazısı için bir çeviri yazdırmak istedim. Belirli bir ilerlemeye geldim. Ve her adımı Gemini ve ChatGPT ile kontrol ettirdim. Kullandığım minik yapay zeka model dosyaları Türkçe çeviri yapabiliyor ama maalesef bir translater kadar iyi değiller. Benim kullandığım model dosyası yaklaşık 3GB'dan 6 GB boyutlarında idi. Bu da yaklaşık 15*20*6cm ebatlarındaki bir matbu sözlük seviyesinde. Ama bir de webster diye sözlük var. İngiliz dili ve edebiyatında okuyan arkadaşımda görmüştüm. Bu sözlüğün boyutu 30*50*22cm ebatlarında. Yaptığı iş sadece İngilizceyi İngilizce olarak anlatıyordu. Arkadaşım kullandığı o sözlüğün webster içinde en ufak modellerden bir tanesi olduğunu belirtmiş idi.
Bunu neden örnekledim, Online yapay zeka modellerindeki sözlükler Webster'ın en büyük modellerinden. Tahmini olarak da Türkçe için kullanılan model dosyası +200GB civarında olabilir.

Yapacağınız işlem çok basit. Odaklı çeviri.
Yani verdiğiniz kaynağın "pdf/doc/txt" içeriğinin konusunu "jeoloji/ziraat/tıp/grafik tasarım" detay bilgisini belirtmeniz lazım. Ve yapacağı çeviriyi de buna göre yapmasını belirtin.

Günlük konuşmadan 2 örnek vereyim?
"Am i clear?" - "i see"
Her kelimeyi moto mod olarak çeviri yapacak olursak (lise İngilizce eğitimi) "ben temiz miyim" - "ben gördüm".
Türkçe de en çok kullandığımız "hı/hı hı/hııııı". bunun çevirisini anlat bir İngiliz'e.

"I see you" olarak değiştirdiğimde mana çok değişiyor. Ama cümle başlangıcı ile bitişi farklı.

Alt yazılı film izliyorum. Bazı çevirmenlerin filmi seyrederek çeviri yaptığını fark ediyorum. Bazılarının ise bir yazılım ile alt yazıyı çevirdiğini çok kolay fark ediyorum.

Eğer kaynak dosyanızın içeriğini detaylı şekilde anlatıp, tercümeyi uzmanlığa dikkat ederek yapmasını isterseniz size, kaynak diline göre çeviri yapacak. Bunu aynı metni direk "bu metni çevir" diyerek ve "bu metin tıp fakültesinde, göz ameliyatının nasıl yapıldığını anlatan bir metin olduğunu bilerek çeviri yap" diyerek alacağınız sonuç çok farklı olacak. İşte yapay zeka bu konuda senin için vaz geçilmez olacaktır.

Mali müşavir arkadaşım, oldukça iyi Excel rapor ve analizlerini yapan birisi idi. Ama artık kendisinin yeterince iyi olmadığını GPT kullanarak anladığını ifade etti. Aynı datalar ile kendisi 2 saat de bir rapor hazırlarken, gpt ile 3 farklı cümle kullanarak 3 farklı analizi 5 dakika gibi kısa sürede aldığını belirtiyor.

İletişim.
Yapay zeka ile olabildiğince günlük dil kullanmadan ve gramerlere dikkat ederek isteğinizi kısa - net olarak belirtin.
Ardışık işleri tek seferde yaptırmayın.
200 sayfalık bir PDF'i özet isterken, hangi konulara ağırlık vermesi gerektiğini net belirtin.
"Amasya kongresinde olup, Erzurum kongresinde ele alınmayan/alınan maddeleri hedef kitlesine göre sınıflandırma yap". Peki hedef kitle kim - hangi maddeleri kıyaslıyorsun?

Kim - kime - hangi makamda - hangi amaçla "ya istiklal ya ölüm" demiş?

Son düzenleme:
@TosunPASA, yapay zeka hayatımızın parçası olmaya başladı ve elimden geldiğince faydalanmaya çalışıyorum. Artık Google'dan 50 saat arama yapmak yerine tek tıkta, istediğim bilgiye ulaştırıyor.

Şimdi YouTube'da bir Video'da gördüm.

Kod:
https://www.machinetranslation.com/tr

https://www.youtube.com/watch?v=sbx64FMZvQo&ab_channel=GurruTechSolutions

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı