Doktor ve hekim arasındaki fark nedir?

Doktor, doktora yapmış insana verilen unvandır. Hekim, tıp fakültesi bitiren insana verilen isimdir. Tıp fakültesi 6 yıl olması sebebiyle yüksek lisansa eş değer diploma verir. Tıp doktoru olabilmek için enstitü veya tus yoluyla doktora yapmaları gerekir.
Alıntıdır.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Doktor kelimesinin iki anlamı var. Birisi hekim ile aynı. Hekim ise insan hastalıklarını teşhis edip tedavi yapan kişiye denir.
Doktor kelimesinin diğer anlamı ise doktora eğitimini tamamlamış kişilere verilen unvan.

Ameliyat yapan doktora cerrah denir. Operatör de eş anlamlısıdır.
 
Yani doktor ile hekim aynı şey mi kusura bakmayın pek anlamadım. Sadece 6 yıl okusam doktora yapmasam da ameliyat yapabiliyor muyum?
 
Senin aklındaki doktor ile hekim aynı şey.

Tıp biraz ilginç işliyor ülkemizde. Diğer bölümlerde lisans, yüksek lisans, doktora şeklinde giderken ülkemizde tıp fakültesi okuyup doktor oluyorsun. Pratisyen hekim diyorlar. Bir süre (zorunlu hizmet deniliyor sanırım) çalışıyorsun. TUS'a giriyorsun. Asistan oluyor, asistanlığını bitirince uzman oluyorsun. Sonra bir şeyler yapılıp doçent ve profesör de olunabiliyor. Hatta sanırım bazı bölümler için tekrar TUS'a girmek ya da o tarz bir asistanlık yapmak gerekiyor.

Uzman olmayan cerrah gördüğümü hatırlamıyorum. Ameliyata bir şekilde girersin ama asıl yapan kişi olacaksan uzman veya üstü olmalısın.
 
Senin aklındaki doktor ile hekim aynı şey.

Tıp biraz ilginç işliyor ülkemizde. Diğer bölümlerde lisans, yüksek lisans, doktora şeklinde giderken ülkemizde tıp fakültesi okuyup doktor oluyorsun. Pratisyen hekim diyorlar. Bir süre (zorunlu hizmet deniliyor sanırım) çalışıyorsun. Tus'a giriyorsun. Asistan oluyor, asistanlığını bitirince uzman oluyorsun. Sonra bir şeyler yapılıp doçent ve profesör de olunabiliyor. Hatta sanırım bazı bölümler için tekrar Tus'a girmek ya da o tarz bir asistanlık yapmak gerekiyor.

Uzman olmayan cerrah gördüğümü hatırlamıyorum. Ameliyata bir şekilde girersin ama asıl yapan kişi olacaksan uzman veya üstü olmalısın.

Ekleme yapmak istiyorum:
-Zorunlu hizmet yapmak zorunda değilsin, yapsan bile 2 ay sonra istifa verebiliyorsun.
-Pratisyen hekim tanı koyar, ameliyatlara pek girmez.
 
Sana bir animi anlatım anlarsın bir doktor vardı .. doktoru iltihap kapmıştı biryerim mosmor şişmiş ben bile anlıyorum yani bakisimla doktor birsey yok bunda gecer demişti başka bir doktora gittim ve doktor bura iltihap kapmış acil o an işlem gördüm yani artık doktor hekim çok farketmiyo benim için iyi olsun da doktor olmak çok zor iş bu arada hele bu yıllar daha zor
 
Hocalarım baya yardımcı olduğunuz sağolun cevaplar için.
Hocam peki tus zorunlu mu sadece hekim olarak kalamıyor muyum?
Hocalarım baktım zorunlu değilmiş.
 
Son düzenleme:
Tus uzmanlık sınavı, tıp fakultesini 6 yıl okuyup bitiriyosun, sonra uzmanlık yapmak istersen tıpta uzmanlık sınavı anlamına gelen tusa giriyosun, eğer girmezsen yine doktorluk yapabilirsin acil servis, 112, aile hekimliği, özel hastanelerde servis doktoru vs de yapabilirsin, mecburi hizmet yaptıktan sonra diplomanı eline verirler istifa edip muayenehane bile açarsın ama kimse gelmez, maaş konusu değişiyor normalde uzmanlar pratisyenler 2-5 fazla alırlar ama isim yapmıs bir doktor olup özele gecersenız pratisyeni 2 ye 3 e 5 e 10 a katlyabilirsini ama bu düşük bir oran % 5-10 civarıdır.
Alıntıdır.
 
Tus uzmanlık sınavı, tıp fakultesini 6 yıl okuyup bitiriyosun, sonra uzmanlık yapmak istersen tıpta uzmanlık sınavı anlamına gelen tusa giriyosun, eğer girmezsen yine doktorluk yapabilirsin acil servis, 112, aile hekimliği, özel hastanelerde servis doktoru vs de yapabilirsin, mecburi hizmet yaptıktan sonra diplomanı eline verirler istifa edip muayenehane bile açarsın ama kimse gelmez, maaş konusu değişiyor normalde uzmanlar pratisyenler 2-5 fazla alırlar ama isim yapmıs bir doktor olup özele gecersenız pratisyeni 2'ye 3'e 5'e 10'a katlyabilirsini ama bu düşük bir oran % 5-10 civarıdır.
Alıntıdır.

Tamamdır hocam teşekkürler.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı