Ustam bu soruyu sorduğuna göre anksiyete sorunun var. Ben de anksiyete sahibi biriyim ve daha önce genel anestezi olarak bir ameliyat geçirdim ancak anksiyetem olsa da küçüklükten beri dişçiden, ameliyattan, iğneden, doktordan korkmayan biriyim. Bilim kurgu gibi gelirdi bana hep. Neyse senin durumuna gelecek olursak anesteziyi doktor değil anestezi teknisyeni yapar. Emin ol senden önce 2000 kişiye anestezi vermiştir o teknisyen. Yani bu kişi tecrübeli ve hangi dozda anestezi vermesi gerektiğini bilen bir kişi olacak. Asıl anestezinin fazla verilmesinden korkman gerekir. Fazla dozda anestezi seni daha fazla uyutmaz. Direkt olarak öldürür.
Anestezinin mantığını sana şöyle anlatayım. Elinin sırt kısmına serumlarda yapılana benzer bir damar yolu açıyorlar. Bu damar yoluna bir hortum takılıyor. Hortumun diğer ucu anestezinin içinde bulunduğu tüpe takılıyor. Tüpün vanasını açıyorlar ve anestezi damarlarına giriyor. Ne zaman bayıldığını bile hatırlamıyorsun. O tüp sen ameliyat olduğun süre boyunca vücuduna anestezi pompalıyor. Yani o tüpü kapatmadıkları sürece senin uyanmak veya bir şeyleri hissetmek gibi bir lüksün yok. Anesteziyi damarlarında ilk hissettiğinde sanki damarlarına soğuk su enjekte ediyorlarmış gibi bir soğukluk hissedeceksin. Sakın gerilme bu oldukça normaldir. O soğukluğu hissettiğinde ''ben bunu teknopatta okumuştum'' deyip gül kendi kendine.
Her insanı uyutmak için aşağı yukarı aynı doz anestezi gerektiği için tüpün içindeki anestezinin dozu standarttır. Mesela bir ayıyı uyutmak istersin o zaman etken maddenin dozunun daha fazla olması gerekir ancak dediğim gibi ameliyatta baygın kalma süreni etkileyen şey doz değil tüpten ne kadar süre boyunca sana anestezi verildiğidir. Tüple bağlantını keserlerse uyanırsın. Tüp sana anestezi pompaladığı sürece baygınsın. E ameliyat boyunca da o tüpten sana anestezi pompalanacağı için ameliyat ortasında bir şeyler hissetmen veya uyanman imkansız.
Bununla birlikte anestezinin normal uykudan çok daha farklı bir hissi var. Ne zaman dalıp gittiğini bile bilmiyorsun. Zaman kavramı bile olmuyor. Uykudan ziyade ölüme yakın olan bir şey. Çünkü uykuda olan otomatik nefes almak bile anestezide olmuyor. Boğazına soktukları bir başka tüple sana hava veriyorlar. Bu yüzden ameliyattan çıktığında boğazında da biraz ağrı hissedeceksin. Ama zaman kavramı olmadığı için ben ameliyattan uyanıp bilincim yerine geldiğinde geçen süre o kadar kısa gelmişti ki bir terslik olup ameliyatın iptal olduğunu ve beni uyandırdıklarını düşünmüştüm.
Ameliyat masası kasaplarda gördüğün demir masaların aynısı. Çarmıha gerilme pozisyonunda yani haç şeklinde sırt üstü yatırılıyorsun. Anestezi tüpüne seni bağladıktan sonra gerginliğini önlemek için çevrendeki doktorlar ve teknisyenler o esnada sana yaşın kaç, nerede okuyorsun, sevgilin var mı gibi sorular soracaklar. Bu oldukça normaldir. Sorulara cevap ver. Çünkü cevap vermediğinden itibaren artık uyuduğunu anlayıp ameliyata başlayacaklar.
Bende uyandıktan sonra kusma veya çevreme saçma sapan konuşmak gibi bir yan etki olmadı ancak o dönem depresyonda olduğum için feci bir ağlama krizine girmiştim. Çünkü uyanınca beynin en son çevrimiçi hale gelen kısmı insanı insan yapan ve soyut düşünce becerisini kazandıran neokorteks kısmı olduğu için tamamen kendine gelene kadar sadece limbik beyin çalışıyor ve uyandıktan sonra bir müddet dışarıdan anlam verilemeyen, hayvansı davranışları andıran hareketler sergiliyorsun. Ben de bu ağlama krizi şeklinde olmuştu. Tabi sen oraları hatırlamayacaksın çünkü neokorteksin kapalı olduğundan uyanık durumda olmana rağmen hafızana o kısımlar işlenmeyecek. Ben kendimi videoda izlemesem asla inanmazdım ilk uyandığımda girdiğim ağlama krizine. Tabi her insan ağlama krizine girecek diye bir şey yok. Bilinçaltına neleri gömdüysen o esnada o hayvansı duygular açığa çıkıyor.
Bununla birlikte uyandıktan sonra çevreye saçma sapan konuşma olayının da anestezi ile bir ilgisi yok. Bazı insanlar ameliyat öncesi heyecan yaptığı için anesteziden önce serumla bir sakinleştirici veriyorlar (ameliyattan alakasız olarak anksiyete krizine girdiğim bir dönem o sakinleştiriciden bana da vermişlerdi gerçekten acayip bir kafası var) bu sakinleştirici insanı sarhoş gibi yaptığı için ve anesteziden uyandıktan sonra dahi etkisi devam ettiği için bazı insanlar abuk subuk sarhoş gibi konuşuyorlar. Onun sebebi de bu.
Son olarak ameliyattan sonra sana eşlik edecek kişilere söyle mutlaka yanlarında kalın battaniye veya yorgan tarzı bir şey olsun. Çünkü kendine geldiğinde deli gibi üşüyeceksin. Ameliyathaneler mikrop kapma olasılığını önlemek için buzdolabı gibi soğuk olduğundan ve ameliyat esnasında beyninin kapalı olmasından dolayı beynin vücut sıcaklığını ayarlayamadığı için uyandığında kendini buz küpünün içindeymiş gibi hissedeceksin ve kendini tir tir titrer bir vaziyette bulacaksın. Hemen üzerine kalın battaniye örtsünler. Sormak istediğin farklı bir soru varsa, yanıtlayabilirsem yardımcı olurum.