Dolar artar mı düşer mi?

Dolar neden artıyor? Bazı vatandaşlara sorsan dış güçler. Her ülkenin bir yıpratanı ve dış gücü vardır kardeşim. Önemli olan sen ne yapıyorsun?
Neredeyse 100 yıllık bir cumhuriyetten bahsediyoruz. İlk zamanlarında bugünün Amerika'sı, Rusya'sı, Çin'i gibi devletlerle tek başına savaşıp ülkesinden sürmüş bir ülkeden bahsediyoruz. O günden bugüne hiç mi uğraşmadılar sanki bu memleketle? Çok uğraştılar. Biz de ona göre davrandık ama. Bülent Ecevit zamanında Kıbrıs Barış Harekatı düzenlendiği zaman Amerika ambargo uygulamaya kalktı? Ne yaptı Bülent Ecevit? Televizyona çıktı ve dedi ki: Eeeey Amerika!....
Hayır yanlış oldu. Ne dedi Bülent Ecevit? "Sen ambargo mu uyguluyorsun? Ben de senin sattığın her şeyi kendi memleketimde üretirim askeri teçhizat dahil." Sonuç ne oldu peki? Amerika geri adım attı.
Ben 2000'li yılların başlarında ilkokul okudum. Ne yazardı o zaman kitaplarda? "Türkiye kendi kendine yetebilen, gerekli üretim hacmine sahip ülkelerden birisidir."
Neden peki?

Bir dünya fabrikalarımız vardı, her şeyi kendimiz üretiyorduk. Kamu kuruluşları vardı bir dünya. "koskoca memleket meyve sebze, et mi üretecek?" demiyorduk o zamanlar. Şimdi üretmiyoruz o zamanın çiftçisi, üretici ne yapıyor? Atom mu parçalıyorlar? Kahvehanedeler işte.
Karpuz lazım, soğan lazım İran'dan al. Tekstil ürünü lazım Yunanistan'dan al. Tohumu İsrail'den al. Neyle alınıyor bunlar? Peki bunun karşılığında ne satıyoruz yurt dışına?
Bunu oku anlarsın düşer mi artar mı.
 
yanlışınız var hocam 7.94 lütfen :D
dolar 7.98.PNG
 

Yeni konular

Geri
Yukarı