Dolar düşecek mi? Yükselecek mi?

-Forum dışından alıntı-

Dolar kendi kendine ya da ani bir sıçrayışın düşüşü de olur kafasında düşmedi. Doların tek düşme sebebi TCMB'nin piyasaya sürdüğü yüklü miktarda dolar ve altındır. Bankalara uygulanan dayatma ya da karşı boykot ile alakası yoktur. Bayramdan sonra turizm sektörü de azalacağından sonbahar ortaları 7.50 ile yeni bir yükseliş muhtemeldir.

Asıl merak konusu ise şu. Yıllar içerisinde bir gelişim gösterilemez, yeni ekonomi doktrinleri açıklanamaz ve uygulanamaz ise TCMB'nin elindeki rezerv tükendiğinde sonumuz ne olacak?

Ayrıca birkaç ay içinde devletin verdiği maaşlardan kesinti olacağı söylentisi var. Umarım olmaz fakat önümüzde kötü günler var gibi gözüküyor.
 
Bu saatten sonra Trump "Türkiye'ye nükleer savaş başlattım" demediği sürece dolar artmaz. Türkiye dahil belirli ülkelere uyguladığı yaptırımlar artık Avrupa'nın ve Asya'nın güvenini kaybettirdi. Eğer iktidar stratejik ve akılcı davranabilirse (ağırlıklı üretim, cari açığın acilen düşürülmesi) bu krizi avantaja çevirebilirler, zaten Batı Türkiye'nin böyle bi krize girmesini istemez, özellikle Avrupa.

Olası bir krizde;
1-) Ülkemizde bulunan 4 milyon mülteci Avrupa'ya akın eder.
2-) Avrupa'nın Türkiye'den ithal ettiği ürünlerin fiyatı artar.
3-) Avrupa'nın Türkiye'ye ihracı çok ciddi derecede azalır.

Bu liste daha uzar gider, bi nevi domino etkisi yaratır. Olağanüstü bir durum olmadığı sürece kısa vadede 5,10-5,20 leri görüp bayramdan sonra önlem alınmazsa 6,20-6,40 larda uzun süre kalır.
 
Türkiye'nin her şeyden bağımsız ekonomisinden kaynaklı dolar elinde sonunda 7 TL rayına oturacaktır. İktidarın yaptıkları bunu sadace geciktirir. Olması gereken bu, dünya piyasasının gittiği yön bu. FED'in yıl sonuna kadar 2 faiz artışı daha var. Kasım ayından nasıl çıkacaz Allah bilir.


Dünde bir dolar konusuna yazdığım yazıyı burayada kopyalıyorum.

''Hala kendini kandıran insanlar görüyorum. Arkadaşlar ABD bize ekonomik savaş falan açmadı. İşgüzar hükümet 16 yılda batırdığı ülkeyi ABD ile olan sıkıntılarımızı bahane ederek ekonomik savaş tiyatrosuna dönüştürdü. ABD'nin şuana kadar yaptıklarına bakalım. Twitterdan 1-2 mesaj, göstermelik iki bakanımıza yaptırım. ABD'ye çelik ihracatımıza vergi koymak. Yaptırım diyebileceğimiz tek şey bu olurdu. Ama ABD ile çelik ticaretimiz toplasan 5 milyar dolar etmiyor. Yani Türkiye gibi bir ülke için hiç önemli değil. ABD almazsa başkasına satarız. 5 milyar dolar bizi ne çıkarır ne batırır.

Asıl ekonomik savaşı Kasım'da göreceksiniz. ABD, İran yaptırımlarının Türkiye tarafından eksiksiz uygulanması konusunda çok ciddi. Eğer ki bunu yapmazsak o zaman gelsin Zarrap, gitsin Halk bankası. Dolar 7 TL olunca fazla bulan arkadaşlar olmuş. Hayır aksine şu an doların olması gereken değeri zaten o hükümet bunu geçici önlemlerle durdurmaya çalışıyor ama boşuna. Akıntıya karşı kürek çekilmez. FED faiz arttırıyor. Bütün dünyada dolar ABD'ye geri dönüyor. Bu sürecin sonucunda üreten ülkeler ayakta kalırken gerisi dökülecek.

Türkiye'nin sorunu bu üretmemek ve üreten devlet olmak için ilaçlarını almamak. Türkiye ekonomisinin çöküşünü tersine çevirmek için yapılması gereken acı reçeteyi eksiksiz uygulamak. Ama bu iktidarin işine gelmiyor. Çünkü bunu uyguladığında yandaşlarına bol keseden dağıtamayacak, kemer sıkması gerekecek, sosyal yardımların azalması demek, maaşlara daha az zam demek, itibarda tasarruf demek (sarayı kapatmak, makam araç sayısını azaltmak, tüm kamu harcamalarını kısmak vb.) , yalan söylemeleri için tuttuğu havuz medyasını besleyememek demek. Bunun sonunda insanların gerçeği göreceği demek. Bakalım, hep birlikte görecez bunu daha ne kadar sürdürebilecek. İlaçlarını almamakta ne kadar diretecek.

Özet; kırılma noktasına kadar gerilediğinde ne alıyorsanız alın. Yıl sonuna doğru tekrar yükselecektir. En iyi ihtimalle olması gereken 7 TL rayına oturup orda kalacaktır. İktidarın baskılamasıyla daha düşükte olabilir. En kötü ihtimalle Kasım'da ki duruma göre 10 TL. Yalandan değilde gerçek bir ekonomik savaşta 10 TL hayal değil.''

Yatırım tavsiyesi değildir.


Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı