Aslında bilemiyorum bunu söylemenin bir yararı olacak mı ? fakat yine de söylemek istiyorum .
Uzunca bir süredir aklımı meşgul eden bir soru vardı paranın meşru gerekçesi ile alakalı diyordum karşılığı nedir mal mıdır rezerv midir ne bileyim yoksa değerli maden altın falan mıdır ? Epeyce meşgul etti başlarda pek idrak edemiyordum kitaptan konuşanlara inanıyordum , sonra bir çok ekonomiste sordum yurtdışından brokerlere vesaire . Bayağı didik ettim ve hakikaten de doğruymuş aslında tulumba da su bol hatta fışkırıyor fakat ortada tulumba yok .
Bağıl olmayan bir para biriminden yola çıkarsak küresel olarak tercihen US Dolar alsak doların kaynağı FED .
Federal Rezerv bankası ama ortada REZERV yok ?
Bankanın uçuk tasarrufları mali kaynakları evet var lakin banka da bastığı para karşılığı ya da dolaşıma soktuğu ya da ABD yürütmesine verdiği borçtan karşılık bankada tutulan bir karşılık yok . Hatta karşılığı bir rezervde yok .
FED ayrıca özel bir banka , ve dahi FED sistemine soktuğunuz para pratikte FED kendi parası , bunu bankanın varlığına dahil ediyor ASSET diye , sonrada bunun %10 %15 artık tam hatırlamıyorum miktarındaki kısmını rezerv ayırıp CREDİT kredi diye tekrardan dolaşıma sokuyor ve bunun üstüne atıyorum 10 kat 90 kat 300 kat civarında parayı büyütüyor , sonra da bir müddet talep karşılanamayınca arza binaen FED para basıp bunu bankalara ve kurumlara dağıtıyor .
Farz-ı misal olmaz ya herkes parasını çekmek istedi diyelim bir işleri oldu , FED arz ve talepte dengeyi sağlamak için PARA basıp hemen kamyonlarla kuryelerle dağıtıp dolaşıma sokuyor .
FED doğru bu tip müdahaleleri yapıyor fakat FED bu müdahaleleri yaparken tasarruflarından zerre miktar harcamıyor , basıyor ve dağıtıyor .
Meğersem doların karşılığı FED'İN ürettiği itibar , değiş tokuş aracı olarak insanlar tarafından benimsenmesi , meğerse insanların dolara verdiği anlammış .
Yani ne bir altın karşılığı , ne bir nakde denk karşılığı , ne bir tasarruf karşılığı , insanların borcu bile borç değil kredisi de .
Hatta bu meşruiyet problemlinden dolayı teorikte kaynak bazlı ekonomi modeli bile geliştirilmiş .
Piyasalar da yaşanan enflasyonlar devalüasyonlar aslında gerçekten olan şeyler değil , bağımlı yürütmeler işbu sisteme modele dahil olanlar sadece ülkemizde değil bizzat-i ABD bile bu bataklığın içinde ki trajikomik olan şu :
Özellikle kredi sisteminde alınan kredinin de ödenen borcunda pratikte bir karşılığı yok , bir temettüden bir senetten farksız , lakin hepsinden öte FED ve FED sistemine dahil bankaların dolar basma yetkisi de dağıtma dolaşıma sokma yetkisi de sınırsız .
Kaba amiyane tabirle ; FED düzenine dünyaları verseniz sayılamayacak kadar çok katlarda miktarlarda uçuk tasarruflar da verseniz ?
FED bunun için gerekirse sınırsız dolar basıp alabilecektir , Hatta bunun için Credit kredi vermesi dahi yeterlidir .
En kötüsüyse sizlerin ; yani FED'İN muhataplarının imkanları ve kaynakları tasarrufları oldukça ve oldukça sınırlıdır , FED'İn bu olağanüstü sınırsız gücü karşısında sizlerin tasarruflarının zerrece kıymeti olmadığı gibi , sizlerin tasarruflarını değerleyen de FED ?
Ülkemizde de Enflasyondan Devalüasyona ; pratikte işbu talebi karşılamak mümkün değildir .
Yani bir dönem onca verilen borç aslında FED için hiçbir şeydir , İki para basar üç kredi verir gene o borcu verir hatta sınırsız mislini de !
Trajikomiktir FED düzeninde örneğin ülkemizde yürütmeye verilen borçlarda ; yürütmenin de baskısıyla : Bizzat-i insanlardan karşılığı olan ve oldukça da sınırlı kıt kaynaklarından tasarruflarından verilmektedir ödenmektedir .
Düşünün ki bu borcu ödeyemediğiniz de : başka başka başka şeylerle ödeme yapmak durumundasınız , o da olmadığı zaman da : bir donunuz kaldığı zaman da :
Gene krediye ve borca muhtaçsınız ve karşınızda gene FED .
Novus Ordo Seclorum
Düşemez. Tulumbada su kalmadı.