Dolar kuru 19.30 TL'yi gördü!

Aslında bilemiyorum bunu söylemenin bir yararı olacak mı ? fakat yine de söylemek istiyorum .
Uzunca bir süredir aklımı meşgul eden bir soru vardı paranın meşru gerekçesi ile alakalı diyordum karşılığı nedir mal mıdır rezerv midir ne bileyim yoksa değerli maden altın falan mıdır ? Epeyce meşgul etti başlarda pek idrak edemiyordum kitaptan konuşanlara inanıyordum , sonra bir çok ekonomiste sordum yurtdışından brokerlere vesaire . Bayağı didik ettim ve hakikaten de doğruymuş aslında tulumba da su bol hatta fışkırıyor fakat ortada tulumba yok .

Bağıl olmayan bir para biriminden yola çıkarsak küresel olarak tercihen US Dolar alsak doların kaynağı FED .

Federal Rezerv bankası ama ortada REZERV yok ?

Bankanın uçuk tasarrufları mali kaynakları evet var lakin banka da bastığı para karşılığı ya da dolaşıma soktuğu ya da ABD yürütmesine verdiği borçtan karşılık bankada tutulan bir karşılık yok . Hatta karşılığı bir rezervde yok .

FED ayrıca özel bir banka , ve dahi FED sistemine soktuğunuz para pratikte FED kendi parası , bunu bankanın varlığına dahil ediyor ASSET diye , sonrada bunun %10 %15 artık tam hatırlamıyorum miktarındaki kısmını rezerv ayırıp CREDİT kredi diye tekrardan dolaşıma sokuyor ve bunun üstüne atıyorum 10 kat 90 kat 300 kat civarında parayı büyütüyor , sonra da bir müddet talep karşılanamayınca arza binaen FED para basıp bunu bankalara ve kurumlara dağıtıyor .

Farz-ı misal olmaz ya herkes parasını çekmek istedi diyelim bir işleri oldu , FED arz ve talepte dengeyi sağlamak için PARA basıp hemen kamyonlarla kuryelerle dağıtıp dolaşıma sokuyor .

FED doğru bu tip müdahaleleri yapıyor fakat FED bu müdahaleleri yaparken tasarruflarından zerre miktar harcamıyor , basıyor ve dağıtıyor .

Meğersem doların karşılığı FED'İN ürettiği itibar , değiş tokuş aracı olarak insanlar tarafından benimsenmesi , meğerse insanların dolara verdiği anlammış .

Yani ne bir altın karşılığı , ne bir nakde denk karşılığı , ne bir tasarruf karşılığı , insanların borcu bile borç değil kredisi de .

Hatta bu meşruiyet problemlinden dolayı teorikte kaynak bazlı ekonomi modeli bile geliştirilmiş .

Piyasalar da yaşanan enflasyonlar devalüasyonlar aslında gerçekten olan şeyler değil , bağımlı yürütmeler işbu sisteme modele dahil olanlar sadece ülkemizde değil bizzat-i ABD bile bu bataklığın içinde ki trajikomik olan şu :

Özellikle kredi sisteminde alınan kredinin de ödenen borcunda pratikte bir karşılığı yok , bir temettüden bir senetten farksız , lakin hepsinden öte FED ve FED sistemine dahil bankaların dolar basma yetkisi de dağıtma dolaşıma sokma yetkisi de sınırsız .

Kaba amiyane tabirle ; FED düzenine dünyaları verseniz sayılamayacak kadar çok katlarda miktarlarda uçuk tasarruflar da verseniz ?

FED bunun için gerekirse sınırsız dolar basıp alabilecektir , Hatta bunun için Credit kredi vermesi dahi yeterlidir .

En kötüsüyse sizlerin ; yani FED'İN muhataplarının imkanları ve kaynakları tasarrufları oldukça ve oldukça sınırlıdır , FED'İn bu olağanüstü sınırsız gücü karşısında sizlerin tasarruflarının zerrece kıymeti olmadığı gibi , sizlerin tasarruflarını değerleyen de FED ?

Ülkemizde de Enflasyondan Devalüasyona ; pratikte işbu talebi karşılamak mümkün değildir .
Yani bir dönem onca verilen borç aslında FED için hiçbir şeydir , İki para basar üç kredi verir gene o borcu verir hatta sınırsız mislini de !

Trajikomiktir FED düzeninde örneğin ülkemizde yürütmeye verilen borçlarda ; yürütmenin de baskısıyla : Bizzat-i insanlardan karşılığı olan ve oldukça da sınırlı kıt kaynaklarından tasarruflarından verilmektedir ödenmektedir .

Düşünün ki bu borcu ödeyemediğiniz de : başka başka başka şeylerle ödeme yapmak durumundasınız , o da olmadığı zaman da : bir donunuz kaldığı zaman da :

Gene krediye ve borca muhtaçsınız ve karşınızda gene FED .

Novus Ordo Seclorum

Düşemez. Tulumbada su kalmadı.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
Allah`ım sen büyüksün. Normalde bu habere sevinmezdim ama Dolar ne kadar yükselirse o kadar Euro`da yükselecek. 100 Euro`mu daha fazlaya TL çevircem. Ciddi değilim bu durum gerçekten kötü.
 
Doların kaç TL olduğunun pek bir önemi yok. Önemli olan alım gücümüz. Alım gücümüz zaten yıllardır yerlerde. Milletimizin gerçekten iyi dediği 2000 - 2010 yıllarında Dolar ortalama 1.3 - 1.5 TL idi ama, Amerika'daki adamın 4 asgari ücretle aldığı arabayı 30 asgari ücretle alıyorduk. Yani aslında Dolar şu an 1 TL olsa dahi, ben Almanya'daki adamın 1 asgari ücretle 2 tane aldığı İPhone telefonu 3 - 5 asgari ücretle alacaksam bunun bir anlamı yok.
 
100 Euro , ile Türkiye şartlarında Dolar karşılığında tasarruf edersiniz . Sanırsam bu da 1.25 civarına kadar yükselebilir . Çünkü Türkiye'de lokal ekonomi yok denilebilir . Yerel ekonomi olaydı 100 Euro sizin için mükemmel ötesi bir çözüm olabilirdi . Ama Türkiye gibi ülkelerde tamamen teslim olmuş otonom ülkelerde ; yerel ekonomi ihtiyaçları karşılamaz hatta olmaz . Haliyle de sizin tasarrufun ederi kıymeti de kalmaz . Ha ne olur TL bazında kayıptan kurtulup normalinde tasarruf edersiniz .

Çok değil şöyle özetleyelim : Türkiye'de geçinmek için 30 000 ila 35 000 şu an bir aylık gelirden bahsediliyor .

ABD'deki asgari ücret takribi 1600 $ , çarp bunu şimdiki kurla ne yaptı 30 000 TL

Misal bazı ülkeler var , Rusya Kamboçya ve bilumum Hindistan falan sayamadım şimdi bu ülkelerde örneğin buna karşılık yer yer lokal ekonomiler olup , haliyle de ettiğiniz tasarrufla örneğin bir ay kral dairesinde kalabilme muhabbetleriniz bile olmaktadır .

Fakat Türkiye'de Dolar ya da Euro ile ettiğiniz tasarruf , enflasyon ve devalüasyon fiyatlar karşısında anca standartlara yaklaştıracaktır yani kazancınız olmayacak ama kaybınızda olmayacak .

Allah`ım sen büyüksün. Normalde bu habere sevinmezdim ama Dolar ne kadar yükselirse o kadar Euro`da yükselecek. 100 Euro`mu daha fazlaya TL çevircem. Ciddi değilim bu durum gerçekten kötü.
 
Doların kaç TL olduğunun pek bir önemi yok. Önemli olan alım gücümüz. Alım gücümüz zaten yıllardır yerlerde. Milletimizin gerçekten iyi dediği 2000 - 2010 yıllarında Dolar ortalama 1.3 - 1.5 TL idi ama, Amerika'daki adamın 4 asgari ücretle aldığı arabayı 30 asgari ücretle alıyorduk. Yani aslında Dolar şu an 1 TL olsa dahi, ben Almanya'daki adamın 1 asgari ücretle 2 tane aldığı İPhone telefonu 3 - 5 asgari ücretle alacaksam bunun bir anlamı yok.
Dünyanın en saçma cümlelerinden biri dolardan bana ne lafı. Aldığın bilimum ürün dolarla alınan aletlerle üretiliyor.
 
Dolar'dan bana ne demedim hocam tekrar okuyunuz. Doların pek bir önemi yok dedim ki öyle. Alım gücümüz düşük maalesef. Bu Dolar düşünce yükselecek bir şey değil.
İşte aynı cümlede yine aynısını diyorsunuz. Dolar yükselince her şeyin fiyatı artar, bu kadar basit. Her zaman cari açık veren bir ülkede yaşıyoruz. Kullandığımız her şey ithalata bağımlı.
 
Dolarla üretilmiyorlar, yen ile üretiyorlar rupi ile üretiliyorlar Tayvan dolarıyla bahtla dongla bla bla üretiliyorlar fakat bunu değerleyenler küresel kuzey dediğimiz ülkeler ve dahi dolar bazında fed / Swift bankacılık sistemi.
Dolar ya da euro diyebiliriz.
Dolara otonom ekonomiler ve ülkeler, enflasyon ve devalüasyonla gebermek zorundadır ve gebererek yaşayacaklardır.
Çünkü bankacılık politikası bunun üzerine kuruludur, ve bu tartışmaya açıkta değildir sayısız ülkeden sayısız kere akademik olarak kayıtlı olgular karşınıza dikilir.
Örneğin yabancı tasarruf gider atıyorum bilmem ne ülkesinin su dağıtımını alır şusunu alır busunu alır, faturalar şişer ya da gider atıyorum maden tetkik arama yapar gene faturası şişer.
O enflasyonlar devalüasyonlar sayısız çeşitlilikte ve sayısız şekilde o ülkenin ne denli bağlı olduğuyla alakalıdır, Türkiye'de otonom ve tamamen bağıl olunca da haliyle durum vaziyet budur.
Önemli not: Türkiye'de yabancı tasarruf, yerli tasarruftan zibilyon kat fazladır.
En basiti Türkiye topraklarının %25 civarı yabancı kaynaklı maden arama tetkik şirketlerin tasarrufu altındadır.

Dünyanın en saçma cümlelerinden biri dolardan bana ne lafı. Aldığın bilimum ürün dolarla alınan aletlerle üretiliyor.
 
Son düzenleyen: Moderatör:

Yeni konular

Geri
Yukarı