Dolar nasıl düşer?

Amerika ve Avrupa ile aramızı bozmamalıyız. Bir insanın aldığı kararlar bizi düzeltemez, dolar daha da artacak çünkü Erdoğan faiz indirimine gideceğim diyor. Faiz indirimi bize kısa vadede fayda sağlamaz, uzun vadede sağlar fakat düzeleceğini düşünmüyorum.
 
O biraz zor gözüküyor. Onlar ile ilişkilerin düzelmesini çok mümkün görmüyorum. Eğer olursa çok güzel olur. Ama şu anda zor gibi duruyor.
Şu anki hükümetimiz Batı'yla olan ilişkilerini oldukça yıprattı. Evet, bu hükümetin Batı'yla çok sağlam ilişkilere girmesi olası gözükmüyor ama Batı'ya ılımlı yaklaşan bir yeni hükümet çoğu şeyi değiştirebilir.
 
Türkiye Cumhuriyet'nin toplam değeri tsmc ile yarıştığı için güzel mizah malzemesi oluruz.


Yok ben misal olarak söyledim. Aklıma ilk o geldi. Ama zaten bunu söylemekte ki amacım değerli bir şirket ülkemize fabrika kurarsa bunun sonuçlarını merak ettiğim için sormuştum.
 
Anladığım kadarıyla çözüme ulaşmak için birden fazla yol var ama bu yolların hepsi birbirine bağlı gibi duruyor. Şu an mevcut hükümetten daha iyi iş yapabilecek paraya değer katabilen kişiler olsaydı bu iş tam olurdu. Ya mevcut hükümet yerine daha kötüsü gelirse. O yüzden şu anki hükümet en azından iş yapabiliyor. Ya tenine gelen daha kötü iş çıkarırsa ne olacak. O zaman işler daha da kötü olmayacak mı? Bana daha kötü olur gibi geliyor.

Yeni bir hükümet gelirse size işlerin daha iyi olacağı konusunda garanti veremem ancak bu hükümet bu ülkenin başında kalmaya devam ederse işlerin daha kötüye gideceği konusunda garanti verebilirim.
 
Dolar teknik olarak dünyada belli başlı para birimleri karşısında zaten düşüyor, ancak TL çok daha fazla düşüyor. Bazı uzmanlar çok iyimser davransa da şahsi görüşüm çok sağlam ve köklü ekonomik reformlar sonucunda önümüzdeki en az 5 yıl için sadece TL'nin dolar karşısında değer kaybının ya da Dolar'ın TL karşısında artışının stabil bir hale getirilip yavaşlatabileceği yönünde. TL'nin yeniden değer kazanabilmesi dolar bazlı ve uzun vadeli ödemelere sahip projelerin büyük bir kısmının geri ödenmiş olması, ülke ekonomisinin kendi önünü daha rahat görebilir hale gelmesi gerekebilir. Ben çok iyi bir yönetimle bile bir 10 yılı var derim.
 
İhracat artıyor ancak yanında ithalat da artıyor. Yani 1 adım ileri 1 adım geri atıyoruz. Dolar'ın düşmesi için yatırım almalı ve güven kazanmalıyız. Şahsen bir şirket olsam Türkiye'ye 5 kuruş yatırım yapmam çünkü yarının garantisi yok.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı