Dolu ve boş pili seri bağlamak

Katılım
7 Ağustos 2023
Mesajlar
25
Çözümler
1
Daha fazla  
Cinsiyet
Diğer
Şarjı bitik şekilde 1 ay unuttuğum bir laptop bataryası var. Şarj etmeyi denedim 12 saat boyunca %0'dan %1 bile demedi şarjdan çeker çekmez laptop anında kapanıyordu. Bataryayı dağıttım 6 hücre 2 sıra 2 adet seri bağlı 3'lü pil ve bu ikisi de paralel bağlı. Hücreleri ölçtüm en sağdaki ikili 1 volt çıktı diğerleri 3 volt. Elimde 2 tane 16850 vardı ve bunlar 4 volt veriyor tama yakın şarjlı yani. Şimdi ben 1 volt verenleri bunlarla değiştirirsem şarja taktığımda 2 olasılık var tahminim 1. seri bağlı 11.1v tek pil gibi laptop üstünde şarj olacaklar laptop adaptörü 19v 4V veren pil diğerlerinden daha önce tam dolacak ve daha fazla dolmaya diğer boş pillerden daha fazla direnç gösterecek diğer piller dolmaya devam edecek ve en sonunda hepsi eşitlenecek. 2. olasılık şarja taktığımda 4V olan pil hepsinden önce dolacak ve laptop tam dolu gösterip şarjı durduracak diğer piller yarım şarj kalacak. Bu durumda laptopun şarjını doldur boşalt şeklinde defalarca yaparsam bu piller yavaş yavaş dengelenir mi yani dolu olan pilin diğerleriyle aynı düzeye gelene kadar daha fazla akım vereceğini varsayıyorum ne düşünüyorsunuz? (seri pillerin takım değişmesi gerektiğini biliyorum bu sorudaki amacım yazdığım senaryoda ne olacağını öğrenmek)
 
Piller eğer ölü durumda ya da kimyasal olarak hasarlı ise herhangi depolama yapmaz sadece iletken görevi görürler. (Hasara veya yıpranmaya bağlı olarak iletkenliği de kaybolabilir.)
Eğer kimyasal olarak hasarlı değil sadece düşük voltaj sağlayabiliyorlarsa sağlık pil 2000mAh çekene kadar eski piliniz 300 mAh çekecektir. (sayılar temsili); ardından sağlıklı pil 2000mAh boşaltana kadar da, - dolum ve boşaltım akımlarını eşit varsayıyorum- eski piliniz depoladığı az enerjiyi boşaltır. Fakat eski pilleri, özellikle de kimyasal olarak eskimiş pilleri kendisinden daha yeni ve daha yüksek potansiyel fark sağlayabilen pillerle kullanmak ciddi sıkıntılara yol açabilir. (Akma, ısınma yanma vb.)
Sonuç olarak muhtemelen:
1711363690037.png

Seri bağlı kısımdan geçen akım eski pilinizin müsaade ettiği kadar olacaktır.
 
Piller eğer ölü durumda ya da kimyasal olarak hasarlı ise herhangi depolama yapmaz sadece iletken görevi görürler. (hasara veya yıpranmaya bağlı olarak iletkenliği de kaybolabilir.)
Eğer kimyasal olarak hasarlı değil sadece düşük voltaj sağlayabiliyorlarsa sağlık pil 2000MAH çekene kadar eski piliniz 300 mAh çekecektir. (sayılar temsili); ardından sağlıklı pil 2000MAH boşaltana kadar da, - dolum ve boşaltım akımlarını eşit varsayıyorum- eski piliniz depoladığı az enerjiyi boşaltır. Fakat eski pilleri, özellikle de kimyasal olarak eskimiş pilleri kendisinden daha yeni ve daha yüksek potansiyel fark sağlayabilen pillerle kullanmak ciddi sıkıntılara yol açabilir. (akma, ısınma yanma vb.)
Sonuç olarak muhtemelen:
Eki Görüntüle 2150054
Seri bağlı kısımdan geçen akım eski pilinizin müsaade ettiği kadar olacaktır.

Bu söylediğiniz paralel bağlantı için geçerli değil mi hocam?
 
hocam bms karti kendisini kapatmis degisim yaparsaniz muhtemelen gene calismayacaktir calistigini dusunursek tp4056 modulu ile devreye bagli ve bagli olmayan pillerin hepsini tek tek full sarj yapin sonra pilleri devreye ekleyin
 
Hayır hocam birbirlerine paralel bağlı olmak üzere 2 seri hücrelerin seri bağlı 2 pili adına konuştum.

Hocam paralel bağlılar zaten her türlü dengelenecek bir şekilde eğer bilginiz varsa sadece seri bağlantı olan 2 pili varsayarak şarj farkının nasıl bir sonuç oluşturacağını söyleyebilir misiniz? Benim çözemediğim nokta orası.

Hocam bms karti kendisini kapatmis degisim yaparsaniz muhtemelen gene calismayacaktir calistigini dusunursek TP4056 modulu ile devreye bagli ve bagli olmayan pillerin hepsini tek tek Full şarj yapin sonra pilleri devreye ekleyin.

Soruda yazdığım şeyi uyguladım bilgisayar açılmadı şarja takınca açıldı şarj %1 gösterdi benim için önemli olan dolmasıydı çünkü yeter ki dolsun doldur boşalt yaptıkça dengelenir piller diye düşünüyordum 20 dakikada %20ye çıktı 10dk sabit kaldı sonra pat diye 100e çıktı şarjı kestiğinden emin olmak için 5dk daha bekledim adaptör soğumuştu şarj durmuş bende çektim şarjdan Full parlaklık oyun açtım ışıklı klavye falan da bağladım 1 saatte %68e düştü şarj sonra pat diye 0A indi kapandı bilgisayar açılmadı şarja takınca açıldı %0 gösteriyordu şarjdan çekince kapanmadı ama yarım saat şarjda durdu yine %0 demek ki voltaj sınırın altına düşmüş söktüm tekrar yeni taktığım piller 4V diğerleri 3V 3v olanları tam dolana kadar şarj ettim 4V olana dokunmadım yeniden taktım açıldı şarj %97 diyordu şarja taktım %97 dolmuyor dedi %85e kadar indirip taktım %100e kadar doldu yine parlaklık sonda oyun oynadım epey bir süre sonra %37ye indi ve pat diye 0A inip kapandı yine şarja takınca şarj olmadı söktüm şarj ettiklerim 4V yeni taktığım 3V buna sevindim çünkü diğer pillerin bitik beklediği için öldüğünü yeni taktığım pillerin yarısı kadar bile gidemeyeceğini düşünüyordum 3V a düşeni 600ma bir şarj cihazıyla 1 saat şarj ettim pili ölçtüm 4V yanındaki ikiliyle seri bağlı ölçtüm 7V verdi sonra şarj ettiğimi bir daha ölçtüm 3V verdi demek ki 3.5 voltlarda falan küsuratı göstermeyen bir ölçüm aletim vardı diğer 4 volt olan ikilileri seri bağlı ölçtüm 8V verdi ben 4V değil de 3.7v civarında olduklarını tahmin ettim diğer 1 saat şarj ettiğim pili biraz daha şarj ettim sonra ölçtüm 4V verdi hepsini birden ölçtüm 11v verdi hemen hemen denk olduklarını düşünerek topladım taktım bilgisayara şarj %1 50ye kadar doldurdum 0A kadar boşalttım bu sefer pat diye kapanmadı yavaş yavaş 0A indi ve şarja takınca şarj oldu. Şimdi her şarj deşarjda bu pillerin arasındaki fark azalacak mı yoksa çoğalacak mı bir fikrim yok çünkü seri bağlantı paralelden çok farklı ama azalacağını düşünüyorum eğer bütün piller milimetrik eşit akım çekip eşit akım boşaltsaydı sıfır pillerde bile ilk günlerde şarj farkı oluşur bir hücre de kritik voltajın altına düşünce bozulurdu. Voltajı az olan pil voltajı çok olan pilden daha fazla akım çeker diye düşünüyorum. Onu zaman gösterecek.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı