Donanım bilgisi nasıl öğrenilir?

361229

Hectopat
Katılım
21 Ağustos 2020
Mesajlar
1.708
Çözümler
13
Arkadaşlar donanım öğrenmek istiyorum. Örnek vereyim işlemci nasıl takılır hangi işlemci hangi ekran kartıyla uyumlu veya daha başka şeyler. Bilgisayarla ilgilenmeyi seviyorum.
 
Merhaba, eğer bu konuda çok acemiyseniz ve bilginiz sıfıra yakınsa, internete yazacağınız "bilişim teknolojileri temelleri" konu başlığı altında araştırma yapabilirsiniz. Eminim çok faydalı olacaktır.

Çocukluğumdan beri bilgisayar kullanıyorum fakat sıfıra yakın olabilir donanım bilgim. Format falan biliyorum sadece onun dışında pek bir bilgim yok.
 
AMD ve Intel tarafında hangi nesilde hangi soket kullanılmış ve o sokete ait hangi yonga setlerinin olduğunu araştır. Aralarındaki güç farkı görmek için örn: i5-11400 vs R5 3600X yazıp karşılaştırma videolarını izleyebilirsin. Videolarda aynı model ekran kartı takıp test ediyorlar. Kaç Watt tüketiyor, yüzde kaç kullanımı var veya işlemciler arasındaki FPS değerlerindeki farkı görebilirsin.

RAM tarafında, MHz(frekans) ve CL(gecikme değeri) değerlerinin hangi değerler içinde ne kadar performanslı olduğunu karşılaştırma videolarını izleyerek çok rahat kavrarsın. Örn: 3600 MHz CL16 vs 3200 MHz CL16

Ekran kartları zaten her anakarta uyduğu için ekran kartı model karşılaştırması yaparak öğrenebilirsin. Örn: GTX 1070Ti vs 1660Ti

PSU tarafında ise iyi bilinen markalar örn: Cooler Mastar, Asus, MSI, FSP, Corsair... gibi markalardan almak en mantıklısı. Bir de üzerlerinde genelde "80+" etiketi oluyor onun anlamı da %80 üstünde verimliliği var olduğu anlamına gelir. Ekstra olarak bronz, silver, gold, platinum, titanium gibi ibareler olur bu da bildiğim kadarıyla 80+ PSU'lardaki ek veririmlilik bildiren ibareler. Örn: titanium, bronzdan daha iyi bir sertifika.
Neyin nereye takılacağını öğrenmek istiyorsan bol bol sistem toplama videolarını izle.
 

Geri
Yukarı