Donanım öğrenmek için nasıl bir yol izlenmeli?

ssenanb1

Femtopat
Daha fazla  
Bilgisayar mühendialiği 1.sınıf öğrencisiyim ve bu bölümü donanım, sistem alanında bir şeyler yapmak istediğim için seçtim. Bunlar için elbette ileriki sınıflarda eğitim alacağım ama şu anda boş durmayıp bir şeyler yapmak istiyorum. Az çok baktım ama kafam karıştı biraz çok fazla şey var nereden başlayacağımı bilmiyorum. C dilinde kendimi geliştiriyorum ve yazın Raspberry Pi kartını kodlamayı deneyeceğim. Başka neler yapabilirim? Özellikle lan, WAN, CSI, HDMI gibi bağlantıları öğrenmek istiyorum ama en çok kafam bu yönde karışık.

Bilgisayar mühendialiği 1.sınıf öğrencisiyim ve bu bölümü donanım, sistem alanında bir şeyler yapmak istediğim için seçtim. Bunlar için elbette ileriki sınıflarda eğitim alacağım ama şu anda boş durmayıp bir şeyler yapmak istiyorum. Az çok baktım ama kafam karıştı biraz çok fazla şey var nereden başlayacağımı bilmiyorum. C dilinde kendimi geliştiriyorum ve yazın Raspberry Pi kartını kodlamayı deneyeceğim. Başka neler yapabilirim? Özellikle lan, WAN, csı, HDMI gibi bağlantıları öğrenmek istiyorum ama en çok kafam bu yönde karışık.

2008- 2010'dan kalma bir kasa al eline, güncel oyunları oynamaya çalış. Oynatmayacak yükseltme yapman gerekecek. Nasıl yükseltme yaparım diye araştırmaya başlarsan bir kere, 1-2 seneye Recep Baltaş olursun🤣

Ustteki arkadasin tavsiyesine kulak asmayarak basla. Donanim ogrenmek tak cikar modul yapmak demek degil, onu mahalle bilgisayarcisi ogrenmeli; muhendisin isi degil.

Low-level mimarilere goz atabilirsin, FPGA programlama ogrenebilirsin. ARM uzerinde CISC calisabilirsin. https://www.cs.cornell.edu/courses/cs3410/2013sp/lecture/11-risc-cisc-and-assemblers-i.pdf

CUDA programlama ogrenebilir, tensor ogrenebilirsin.( C API i da var tensorun )

Rust ogrenebilirsin, bastan uca yani isletim sisteminden driver'larina kadar komple Rust ile yazilmis sistemler var. Yazilimdan bagimsiz donanim ogrenmek diye bir sey yok; o sebeple orneklerim hep bu minvalde. Low-level bir tool ve onunla etkilesime gecen driver ya da farkli bir interface yazmak seklinde ogrenilmesi gerekiyor bana gore.

Aslında sadece merak etmen lazım. Diyelim HDD ile veri taşınmasını merak ettin o sayede kablo bağlantılarını öğrendin. Ekran kartının işlevini öğrendin hdmi, vga gibi bağlantıları öğrendin oradan da monitörün çalışma sistemini anladın. Kodlamada da merak ederek öğrenebilirsin.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı