Donanma pilotu ve normal savaş pilotu

Samwise Gamgee

Centipat
Katılım
24 Ocak 2021
Mesajlar
793
Yer
İzmir
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Öğrenci
Temelde aynı olsa da geliştikçe çok farklı gelen çeşitler. Bunların eğitimleri arasındaki fark nedir? ABD'de normal pilot olan biri donanma pilotluguna geçebilir mi? Donanmada neden sadece F/A-18 kullanılıyor? Bu soruları cevaplayabilirseniz sevinirim, gerçekten merak ediyorum.
 
Eğitim ve geçiş konusundaki soruların cevaplarını geçmişte çok iyi şekilde araştırmadım, iyi bilmediğim için yarım bildiğim şeyleri söyleyip kafanı karıştırmak ya da yanlış yönlendirmek istemem. Neden tek tip uçak kullanıldığı sorusuna cevap vereyim.

Donanmada şu anda F-18 ile birlikte F-35C modeli de göreve başladı, 5. nesil geçişi tamamlanınca F-18'ler görevden alınır. Neden "genellikle" tek tip savaş jeti kullandıklarının açıklaması ise basit; donanma uçaklarının özel bazı kabiliyetlere sahip olması gerekiyor. Bunu da her istediğin uçağa yapamıyorsun maliyetlerinden dolayı, bu yüzden ABD F-4'lerin ardından direkt donanma için ayrı uçak ihalesi yapmayı tercih etti uzun süre.

Donanmadaki uçakların çevresel etkenlere karşı daha dayanıklı olması gerekiyor, özellikle aşırı miktarda tuza maruz kalıyorlar. Bunun yanında iniş/kalkış yaptıkları pist çok kısa. Kalkışta mancınıkla ivmelendirildiği için yapısal zorlamalar çok yüksek oluyor, uçağın buna dayanacak şekilde yapılması gerekiyor. Benzer şekilde inişler de çok kısa mesafede bitiyor ve inişte kancayla yakaladıkları halat sistemi de gövdede çok fazla strese neden oluyor. Aynı uçağı kullanmak istediğinde bile (Dassault Rafale gibi) normal versiyonu ile donanma versiyonu arasında farklılıklar oluyor.

Bunlardan dolayı normal pistlerde kullanılan uçakları istediğin gibi uçak gemilerinde kullanamıyorsun, ne ekipman ne de bazı bölgelerin yüklenmesi gereken stres düzeyine dayanacak durumda değiller. Bu yüzden normal hava kuvvetlerinde olduğu gibi her tip görev için farklı tip uçakları kullanmanın mali yükü çok yüksek kalıyor, ülkeler de normal olarak tek tip uçak tercih ediyor.
 
Temelde aynı olsa da geliştikçe çok farklı gelen çeşitler.
Çok basit bir kısmı için temeli aynı sadece, ikisinde de uçuyorsun. En basitinden uçuşun en önemli safhalarını oluşturan kalkış ve iniş aşamalarında çok büyük farklılıklar var. Birinde 3000 metrelik piste inerken diğerinde kat ve kat küçük pistlere halat yakalayarak iniyorsun. Donanma ve hava kuvvetleri pilotlarının görev tanımı kısmına girmiyorum bile.

Geçiş kısmında bir bilgim yok ancak tahminime göre istisnai durumlar dışında kuvvetler arası personel değişimi olmuyordur. Hava kuvvetlerinden donanmaya geçen bir pilotun donanma standartlarını karşılayabilmesi için binlerce saat eğitim ve para yakması gerekir. Bu parayı ve zamanı halihazırda zaten hava kuvvetlerinde pilot olan birine harcamak yerine sıfırdan birine harcayıp onu donanma pilotu yapmak daha mantıklı geliyor kulağa.

Mesela sıradan pilotu bir uçak gemisine koyup aylarca okyanus okyanus gezecek bir göreve pat diye çıkaramazsın. Adam hayatında belki 1 haftalık bile gemi seyahatine çıkmamışken aylarca kara görmeden uçak uçurmasını isteyeceksin birkaç aylık eğitimle. Denizci adamı ise bu süreçlere 5-6 yıldır hazırlıyorlar, daha uçak kullandırmadan belki de okyanusun ortasında eğitime çıkarıyorlar... Bunlar göze kolay görünen şeyler ama değil. Özellikle dünyanın en büyük donanma ve deniz kuvvetleri gücünü yakalayıp bu gücü sayesinde dünyanın her yerinde egemenlik kurabilen bir ülkenin standartlarını düşündüğümüzde hiç de değil.

Diğer sorunu zaten @Yararsız Üye açıklamış. Son olarak denizci olmak zordur, donanma pilotu olmak ise çok daha zordur diyorum :D
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı