İnceleme Doom Eternal

denizbaranseker0

Centipat
Yer
Ankara
Daha fazla  
DOOM Eternal, hikâye konusunda kendini öne çıkarmaya çalışan bir oyun değil ve serinin böyle bir çabası yoktu. Patapata cehennem ordularıyla savaştığınız arcade FPS türünde harika bir oyun. Tabii son çıkan Dark Ages'te bu hikâye olayına daha çok kafa yordular ama konumuz bu değil. Yine de ufaktan ufaktan neler olduğu anlatılıyor elbet. Gelin biraz üstünden geçelim.

Hikâye, 2016 DOOM'da Mars’taki olayların bir süre sonrasında geçiyor. Dünya, şeytani cehennem orduları tarafından istila edilmiş; insanlıktan geriye kalanlar ya Dünya’dan kaçtı ya da geriye kalanlar ağır kayıplar verdikten sonra işgali durdurmak için bir direniş hareketine katıldılar. Olaylar gelişir ve Doom Slayer bu sefer hiç olmadığı kadar daha sinirlidir. Hikâyenin kısaca özeti bu şekilde. Oyun, hikâyeyi yani evrende yaşanan lore’u anlatmak için oyunculara Codex'leri getirmiş. Ben bu Codex'leri hiç takmadım ama öğrendiğim üzere evren hakkında aşırı detaylı bilgiler yer alıyormuş. YouTube’da bunları özetleyen videolar yapılmış, gidip oradan izleyebilirsiniz. Bu kısmı geçersek, oyunda en çok beğendiğim şey olan oynanışa geçebiliriz.

Oyuna başladığınız ilk andan son ana kadar Doom Slayer bambaşka bir şey hâline geliyor. Oynanış tarafında epey uğraşılmış olduğu belli. Gelin, biraz anlatmaya başlayayım.

Oyundaki silahların iki farklı modu var. Pompalı tüfeği hem bir taramalı gibi hem de yapışkan birer bombaya dönüştürmek, taramalı tüfeği bir bomba atara ve ardından dürbünlü ve ayrıca aynı anda 6 mermiyi ateşleyebilen bir tüfeğe dönüştürebilmek, double-barreled-shotgun'ı geliştirdikçe düşmanların üzerlerine hızlı bir şekilde gelebileceğimiz bir zincir ve ekstra challenge'ları tamamlarsanız bu zincirin düşmanı alevlere verebilmek, hem remote detonate hem de aynı anda 3’lü seri atışlar yapabilen bazukamız gibi birçok silah eklentisi mevcut.

Oyunda neredeyse her düşmana farklı bir yaklaşım yapmamız gerekiyor. Mesela Cacodemon'ların ağzına atıp onları patlatmak ve Arachnotron'ların silahlarını patlatıp onları zayıf düşürmek, Pinky'lerin sadece kuyruklarından yüksek hasar alması, Revenant'ların omuzlarındaki bazuka atarları patlatmak, Mancubus'ların silahlarını patlatmak, oyunda herkesin sinir bozucu ve zor bulduğu fakat benim çok beğendiğim Marauder'lerde önce yeşil ışık yanmasını ve kullandığımız silaha bağlı yalnızca belirli bir mesafeden saldırabilmek gibi eklentiler müthiş olmuş gerçekten.

Oyunda testere, düşmanlarımızı ya dondurmaya ya da patlatmaya yarayan bombalarımız, düşmanlarımızı alevlendiren bir silah gibi çokça şey var oyunda. Bunlar normal kullandığımız silahların yanında bulunuyor ve belirli bir dolum süreleri var. Testereler önceki oyunda çok zor olduğu için ben hep büyük düşmanlara saklardım ama Eternal’da böyle bir dert yok. Testere yakıtları her tarafta ve ayrıca kendiliğinden de doluyor. Testereyle düşmanlarımızı öldürdüğümüzde her zaman ekstra can, zırh ve mermi alabiliyoruz. Ayrıca oyunun sonlarına doğru açılan Crucible Sword'umuz sayesinde büyük küçük fark etmeksizin her düşmanı tek hamlede doğrayabiliyoruz. Bu kılıçla ilgili tek şikâyetim, oyunun belirli yerlerinde tek tük çıkarken bazen üstümüze yığılması oldu. Bunu yaymayı tercih etseniz daha iyi olmaz mıydı?

Oyunda yapabildiğimiz birçok geliştirme mevcut. Az önce bahsettiğim silah geliştirmelerinin dışında can, zırh ve mermi gibi istatistikleri artırabildiğimiz ve ayrıca Slayer'ın bazı zaaflarını geliştirebildiğimiz bir geliştirme; Suit bölümünden düşmanlara donarken hasar verebilmeyi, varillerin daha geniş alanlarda patlaması vb. çeşitli özellikleri açabilmek ve son olarak Runes kısmından karakterimize çeşitli özellikler kazandırabiliyoruz. Bu özelliklerden sadece 3 tanesini aynı anda kullanabiliyoruz. Ben daha hızlı glory kill, glory kill’in Slayer’ı hızlandırması ve havada daha estetik hareket edebilmek gibi özellikleri açtım.

images.jpg

images (1).jpg

doom-eternal-upgrades_1.jpg

Oyunda düşmanlara verdiğiniz her hasarı birebir görebiliyorsunuz. Kollarına ateş ettiğiniz düşmanlardaki parçalanma ve kan efektleri, vuruş hissini aşırı artırmış. Ve ayrıca yeni oyunda Glory Kill'ler çok geliştirilmiş. Her bir düşmanın farklı glory kill'leri var ve bunlar tek bir tane değil. Hepsinin kendi içinde, nereden geldiğinize bağlı çeşitli glory kill'leri var. Bence oyunun en güzel eklentisi kesinlikle bu olmuş.

images (2).jpg

Oyunda benim hiç denemediğim ama denemek isteyenler için Battle Mode isimli bir multiplayer modu var. Bu modda Slayer ya da Demon olarak diğer oyuncularla karşı karşıya mücadele edebiliyorsunuz.

Ve son olarak da müziklere değinelim. Mick Gordon bence Eternal'da yine çok iyi bir iş çıkarmış. Her saniye headbang ile eşlik ediyor, aynı anda cehennem ordularını parçalıyordum. Devam oyunu Dark Ages'deki en büyük eksiklik bence Mick Gordon’ın eksikliği olmuş.

İncelemem bu kadardı. Biraz yalapşap oldu farkındayım. Kafama esti, bitirmişken incelemesini de yazayım, aradan çıksın dedim. Puanım aşağıda. Bir sonraki incelemede görüşürüz. Bay!

97/100

Technopat Haberler

Geri
Yukarı