O zaman ben her gün fazlaca dopamin mi salgılamış oluyorum?Mesela müzik dinlemek fazla dopamin salgılanmasını
Evet. Bir forumda araştırmış birinden okumuştum.O zaman ben her gün fazlaca dopamin mi salgılamış oluyorum?
Dopamin zevk ve haz veren bir kimyasaldır. Mutluluk veren Serotonin di galiba. Evet müzik dinlemek de beyindeki dopamin seviyesini artırır. Herhangi bir sevdiğin bir işle uğraştığında veya cinsel hazlarda dopamin ve serotonin max seviyeye çıkar. Sevdiğin bir yemeği yediğinde mesela. Ve bu dopamin kakao da bulunuyor. Çikolatada bulunan kakao beyine dopamin salgılatıyor az da olsa. Ama sürekli olduğu için. Çikolata bağımlılığı uyuşturucu bağımlılığından daha bırakması zor deniyor. Ayrıca feniletilamin ve serotonin de bulunuyor kakaoda.
Öyle ama çikolatanın salgılattığı bi gerçek atıyorum. Uyuşturucu 100 kat fazla salgılatıyorsa. Bitter çikolata normalin biraz üstü veya 1,5-2 kat fazla salgılatıyordur. Psikologlar bitter çikolata önerirler sıkıntı yaşayan kişilere.Uyuşturucular dopamin reseptörlerine zarar verirken (kalıcı olarak hemde) çikolatanın verdiğini sanmıyorum![]()
Bu sitenin çalışmasını sağlamak için gerekli çerezleri ve deneyiminizi iyileştirmek için isteğe bağlı çerezleri kullanıyoruz.