Dosya Gezgini alternatifi program önerisi: Files

DOSYA GEZGİNİ ALTERNATİFİ BİR PROGRAM: FİLES

Bir süredir Windows 10'daki dosya gezgininden sıkılmış, alternatifi programlar arıyordum. Daha modern görünümlü, daha pratik vesaire. Bir süre araştırdıktan sonra bir program buldum, ismi "Files App". Microsoft Store'dan ücretsiz bir şekilde indirebileceğiniz bu program benim gibi bu tarz bir program arayanlar için iyi bir tercih olabilir.

Kurulum konusunda Microsoft Store'da bulunduğundan tek yapmanız gereken Files yazıp çıkan ilk uygulamayı indirimek. Sonrasında açınca direk karşınızda zaten, basit kısaca.

Açtığınızda ise karşınıza böyle bir görüntü gelecek.

Bence son derece şık, modern ve sade bir arayüzü var. Windows 10 kullanıyorum, bir nesil atlamış gibi hissettim. Bence çok başarılı, özellikle aşırı hoşuma giden bir detay var o da dosyalara sağ tık yaptığımzda açılan "şeyin" kenarlardan hafif yuvarlak, radius efekti. Maalesef uygulamanın kendisini açınca pencere böyle olmuyor ama bu da yeterli, bu arada Windows 11 kullanıyorsanız zaten default olarak bu var ancak her ne kadar Windows 11 sevmesem de beni ara sıra düşündüren en önemli sebep bu oluyordu o yüzden ayrıca sevindim gördüğüme.

Onun dışında normalde olmayan bir özellik olarak uygulama içerisinde sekme açabiliyorsunuz, beğenen illaki vardır ama bana pek pratik gelmiyor ayrı ayrı açıp dosyayı diğerine sürüklemek daha pratik geldi bana hep, sevenlere duyurulur yinede.

Ayrıca yukarıdaki resimde sağ tarafta yuvarlak içine alınmış kısım da "Devam Eden Görevler" diye geçiyor. Yapıtığınız işlemleri gösteriyor, sıkıntı çıkarsa uyarı falan veriyor güzel bir özellik.

Özelleştirme kısmında da yeterli bir sürü renk seçeneği var mavisinden tutun yeşile, yeşilden mora, siyahtan beyaza aradığınızı bulacağınızı düşünüyorum.

Önemli eksilere gelirsek, ilk olarak uygulamadan bir dosya gezgini hızı beklemeyin. Pratik işlemleriniz için dosya gezgini kullanmaya devam etmeniz daha mantıklı olacaktır. Tam açıklanabilecek bir şey değil ama şöyle söyleyeyim, uygulamanın açılması, indirilenlerden masaüstü kısmına geçişiniz, dosyayı açışınız vs. bastığınız anda değil, arada ufak bekleyişlerle oluyor, aşırı uzun sürelerden bahsetmiyorum tabiki ama 1-1.5 saniyelik bekleyiş uzun vadede çok can sıkıyor, kullanmayı bırakırsam kesinlikle bundan dolayı olacak.

Ek olarak default olarak uygulama varsayılan dosya yöneticisi olmadığından dolayı masaüstünde bir dosyayı açtığınızda veya google'da bir dosya indirip alt taraftan dosyaya klasörde göster dediğinizde Windows'un kendi dosya gezgininde açılıyor, bunu düzeltmek için ayarlardan varsayılan dosya yöneticisi olarak ayarla demeniz gerekli, ancak her ne kadar bende fark ettiğim bir yan etki olmasa da uyarı olarak altta "istenmeyen yan etkilere sebep olabilir" diye belirtmişler, ben yaşamadım ama sizin yaşamayacağınız anlamına gelmiyor, kayıt defterinden bir şeyler değiştiriyormuş. Her ne kadar böyle bir şeyden ne gibi bir sıkıntı olabileceğini bilemesem de risk sizde.

Mümkün olduğunca görsellerle destekleyip, fikir sahibi olabilmenizi sağlamaya çalıştım. Aslında direk uygulamayı yükleyip kendiniz görmek varken bu yazıyı okumaya gerek yok, en kötü beğenmeyip silersiniz ama merak edenler için kısaca anlatmak istedim.

Dosya Ekleri

• Files 4.09.2022 02_15_58 copy.png
    9,7 KB · Görüntüleme: 45
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…